Faizlerde düşüş eğilimi devam ediyor

Hazine'nin nisan ayı borçlanma programı bugün gerçekleştirilen iki ihale ile sonlandı. Analistler, ihalelere talebin oldukça yüksek geldiğini ve oluşan ortalama getirilerin de genel itibariyle piyasa beklentilerine paralel gerçekleştiğini belirtiyor.

Faizlerde düşüş eğilimi devam ediyor
Faizlerde düşüş eğilimi devam ediyor
GİRİŞ 09.04.2013 17:07 GÜNCELLEME 09.04.2013 17:07

Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, Hazine'nin bugün gerçekleştirdiği ihalelere ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunarak, bugünkü ihaleler ile Hazine'nin nisan ayı borçlanmasını tamamladığını ve iç borç çevirme oranının yüzde 87,8 olarak gerçekleştiğini söyledi.

Bu oranın Hazine'nin hedefinin hafif altında olduğunu ancak ihale sonrası kullanılacak opsiyonlar ile Hazine'nin toplam borçlanma hedefine ulaşmakta bir sıkıntı çekmeyeceğini düşündüklerini belirten Cömert, ayrıca Hazine'nin 2013 yılı iç borç çevirme oranı hedefi olan yüzde 87,5 civarında borçlanmış olmasının da olumlu olduğunu kaydetti.

Mayıs ayında Hazine'nin piyasaya 16,6 milyar lira itfası olacağını dile getiren Cömert, yüklü itfaya rağmen mevcut konjonktürde değişiklik olmaması durumunda ihalelere yeterli talebin geleceğini düşündüklerini ifade etti.

Cömert, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizini 16 Nisan'daki toplantısında 25-50 baz puan indirmesinin de tahvil piyasasındaki talebi canlı tutacağına dikkati çekerek, sonuç olarak, global likidite ortamının da destekliyor olması ile yabancı girişlerinin de artığı piyasada beklentilerinin, faizlerde düşüş eğiliminin sürmesi yönünde olduğunu dile getirdi.

"Beklentimiz, faizlerde düşüş eğiliminin sürmesini yönünde..."

HSBC Portföy Stratejisti Ali Çakıroğlu ise Hazine'nin bugünkü ihalelerle birlikte Nisan ayı borçlanma programını tamamladığını ifade etti.

İlerleyen dönemde bono faizlerinin seyrini tayin edecek en önemli faktörlerin global sermaye hareketlerindeki gelişmeler kadar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın gelecek hafta Salı günkü faiz kararı olacağını belirten Çakıroğlu, bu bağlamda, TCMB'nin faiz indirebileceğine ilişkin beklentilerin getiri eğrisinin kısa tarafını destekleyebileceğini ve Türkiye'ye yönelik para girişlerinin devam etmesi durumunda da getiri eğrisinin uzun tarafını olumlu etkileyebileceği kanaatinde olduklarını söyledi.

Çakıroğlu, "Sonuç olarak, global likidite ortamının da destekliyor olması ile yabancı girişlerinin de artığı piyasada beklentimiz, faizlerde düşüş eğiliminin sürmesini yönünde" dedi.

KAYNAK: AA