Orman yangınlarına 18 dakikada müdahale

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, orman yangınlarına 18 dakikada müdahale edebildiklerini belirtti. Eroğlu, bu konudaki hedeflerini de açıkladı.

Orman yangınlarına 18 dakikada müdahale
Orman yangınlarına 18 dakikada müdahale
GİRİŞ 08.04.2013 16:34 GÜNCELLEME 08.04.2013 16:34

Hedeflerini de 15 dakika olarak açıklayan Eroğlu, yangına dayanıklı ormanların adedini artırdıklarını, artıracaklarını vurguladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Ormancılık Forumu 10. Toplantısı'nda söz alan Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, siyasi irade olarak ormanları önemli görüp koruduklarını dile getirdi. Ormansızlaşmanın ulusal değil uluslararası bir sorun olduğuna işaret eden Eroğlu, "Bu durum, dünyayı tehdit etmekte, hali ile güçlü bir dayanışmayı gerektirmektedir. Bu anlamda ormanları koruma, ekonomiye katkılarını artırma adına uluslararası heyetlere hayat vermek, siyasileri bir araya getirmek ancak BM Ormancılık Forumu'nun bütünleştirici yanı ile mümkün olabilir. " dedi.

Türkiye'nin yüzölçümünün yüzde 27,7'sinin ormanlarla kaplı olduğunu bildiren Eroğlu, bu oranı 2023'te yüzde 30'a çıkarmayı taahhüt etti.

Ülkede ormanların korunması, artırılması için kapsamlı faaliyetler yürütüldüğünü anlatan Orman ve Su İşleri Bakanı, şunları aktardı:

"Türkiye'nin en büyük ağaçlandırma hamlesini 2008'de başlattık. Son 5 senede 2 milyon 420 bin hektar alanda 2 milyar fidanı toprakla buluşturduk. Daha evvel 117 milyon olan fidan üretimini 2012'de 470 milyon adede çıkardık. Tohum üretimini 280 ton seviyesine getirdik. Orman ekosistemini bir bütün olarak ele aldık. Orman varlığını korumak için erozyonla mücadele faaliyetlerimiz devam ediyor. 2012'de 80 bin hektar alanda erozyonla mücadele ettik. 2013-2017 Erozyonla Mücadele Eylem Planı'nı uygulamaya koyduk. 5 senede 1 milyon 400 bin hektar alanda erozyonla mücadele faaliyeti yürüteceğiz."

Veysel Eroğlu, Nuh'un Gemisi projesi ile biyolojik türleri anbean takip ettiklerini; orman yangınları ile mücadelede de önemli aşamalar aldıklarını duyurdu. Eroğlu, "Yine orman yangınları ile mücadelede taşıt, uçak, helikopter takip sistemini devreye aldık. Bu, başarı ile uygulanıyor. Ormanla yangınlarına müdahale süresini 18 dakikaya indirdik. Hedefimiz 15 dakikaya indirmek. Öte yandan yangına dayanıklı orman kurmaya da devam ediyoruz." ifadelerini kullandı.

 

KAYNAK: AA