Karadeniz'de petrol aramaları hızlandı

Karadeniz'de petrol ve doğalgaz arayan TPAO, bu faaliyetlerini hızlandırdı. Akdeniz için alınan Barbaros sismik gemisi Karadeniz'i taradıktan sonra KKTC'ye inecek.

Karadeniz'de petrol aramaları hızlandı
Karadeniz'de petrol aramaları hızlandı
GİRİŞ 07.04.2013 12:25 GÜNCELLEME 07.04.2013 12:25

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), enerji savaşlarının yeni merkezi haline gelen Karadeniz'de petrol aramalarını hızlandırdı.

Erdoğan Süzer'in haberine göre TPAO, KKTC açıklarında petrol ve doğalgaz aramaları yapmak için Norveç'ten 130 milyon dolara satın aldığı Barbaros Hayrettin Paşa sismik gemisini önce Karadeniz'de kullanacak.

Petrol devlerine çağrı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Barbaros'un Batı Karadeniz'de 8 bin 600 kilometre sismik araştırma yaptıktan sonra Akdeniz ve KKTC'deki görev yerine gideceğini bildirdi.

Romanya'nın Karadeniz açıklarındaki Neptün - 1 kuyusunda geçen yıl 40 milyar metreküpten fazla doğalgaz bulunması buraya ilgiyi artırdı. Halen dev şirketler Türkiye dahil 5 ülkenin karasularındaki 12 farklı bölgede petrol ve doğalgaz arıyor.

TPAO'nun Karadeniz'deki arama faaliyetleri için bugüne kadar 2,5 milyar dolar tutarında harcama yaptığını bildiren Yıldız, bu şirketlere ortak petrol arama çağrısında bulundu.

İki ve üç boyutlu arama

Yıldız'ın verdiği bilgilere göre Karadeniz'de bugüne kadar 60 binkilometrekare iki boyutlu, 14 bin kilometrekare üç boyutlu sismik arama ve 6 derin deniz sondajı yapıldı. TPAO 2,5 milyar doları tek başına açtığı kuyular, sismik aramalar ve diğer harcamalar için kullandı.

YENİ KUYULAR PLANLANIYOR

TPAO, Istıranca 1 kuyusundan elde ettiği bulgular sonrasında aynı bölgede yeni kuyu açacak. TPAO, Batı Karadeniz'de aramalar için Shell ile ortaklık anlaşması imzaladı. Buna göre bölgede önce 1500 kilometrekare üç boyutlu sismik araştırma yapılacak, ardından sondaja geçilecek. Yıldız, arama faaliyetlerine ayırdıkları bütçeyi 100 milyon dolardan 1,3 milyar dolara çıkardıklarını belirterek, aramaya hız verdiklerini bildirmişti

Norveç 40'ıncı kuyuda buldu

Karadeniz'de bugüne kadar yapılan aramalarda Istıranca1ídeki doğalgazın dışında sonuç alınmadı. Ancak bugüne kadar yapılan 6 sondajın petrol ve doğalgaza ulaşmak için çokazolduğu, Norveçíin denizdeki petrolü 40'ıncı kuyuda bulduğu belirtiliyor.

KAYNAK: BUGÜN GAZETESİ