Memur yasa tasarı taslağının ayrıntıları netleşti

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda değişiklik öngören tasarı radikal değişiklikler içeriyor. Yeni tasarıyla, mevcut 5 ayrı devlet personel rejimi tek kanunda toplanacak. Maaşlar sadeleştirilirken, 50 çeşit ödeme 10'a düşürülecek.

Memur yasa tasarı taslağının ayrıntıları netleşti
Memur yasa tasarı taslağının ayrıntıları netleşti
GİRİŞ 01.04.2013 11:12 GÜNCELLEME 01.04.2013 13:31
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Hüseyin Özay'ın haberi

TSK PERSONELİ DE KİT İŞÇİSİ DE 657'YE TABİ OLACAK

Geçen hafta 'rotasyon' tartışmaları ile gündeme gelen 657 sayılı devlet memurları kanununda değişiklik yapan yasa tasarı taslağının ayrıntıları netleşti. Buna göre, taslak sadece rotasyon, yani memurların belirli bir süre sonrasında, başka illere tayin edilmesine ilişkin düzenlemenin dışında, bir çok konuda radikal değişiklikleri içeriyor. Bir anlamda, 1965 model devlet memurları kanunu yerine 2000 model yeni bir kanun geliyor. Yeni taslak ile devlet personel rejiminde tek çatı sistemi geliyor. Mevcut sistemde, kamu görevlilerinin hakları ve sorumlulukları, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, TSK Personel Kanunu, Hakim Savcılar Kanunu, YÖK Personel Kanunu ve KİT Personel Kanunu olmak üzere 5 ayrı kanun ile düzenleniyor. Taslakta ise beş ayrı personel rejimi tek bir kanunda toplanıyor. Sadece kamu bankaları, borsalar ve mahalli idarelerinin iştirakleri, personel rejimi dışında tutulacak. Bu düzenleme ile, personel rejiminde bir bütünlük sağlanacak. Mevcut sistemde en çok şikayet edilen konuların başında ücretler geliyor. Kamu görevlilerine 50'nin üzerinde ödeme yapılıyor. Bu ödemeler, 10'a düşürülecek. Memurların aldığı maaş, temel ücret, temel görev ücreti, hizmet farkı, ek ödenek, performans ödemesi, ders ücreti ve vekalet ücreti gibi belli başlı 10 kalem halinde belirlenecek. Mevcut maaşlarda düşüş olmayacak.

Performans önemli olacak

Taslakta, aday memurluk süresi 1 yıl ile sınırlandırılıyor ve aday memurluk süresinin şartları ağırlaştırılıyor. Aday memurluk süresi sonunda başarılı olamayanların ise asaleten atamalara yapılmayacak. Ayrıca performans sistemi, yeni devlet memurları kanununda ön plana çıkarılıyor. Buna göre, performans, özlük haklarının belirlenmesinde, yükselmede daha etkili olacak. Bunun dışında, üst düzey yöneticilerinin tanımı yeniden yapılıyor. Atamalarına ilişkin şartlar esnetiliyor.

Rotasyon netleşmedi

Memurların 3 veya 5 yıllık dönemler halinde görev yerinin değiştirilmesini öngören 'rotasyon' düzenlemesi henüz netleşmedi. Söz konusu taslağın ana hatları geçtiğimiz hafta başında yapılan Bakanlar Kurulu'nda da ele alındı. Başbakan Tayyip Erdoğan ise taslak ilgili olarak taraflarla tam olarak mutabakat sağlanması talimatını verdi. Dolaysıyla, yeni taslak üzerinde tam mutabakat sağlanmadan Meclis'e sunulmayacak.

KAYNAK: STAR GAZETESİ
YORUMLAR 9
  • ahmet bulut 11 yıl önce Şikayet Et
    Banka Çalışanları??. Hedef baskısı altında bazen kamu bazen özelden daha özel olan banka çalışanlarının durumu ne olacak?
    Cevapla
  • eyüp kara 11 yıl önce Şikayet Et
    Kamu Bankasında Çalışan Köleler.... Kamu Bankalarında çalışan insanlardan acaba bu taslağı hazırlayan çok bilmişlerin haberi varmıdır??Nefes dahi almadan bankolarda 960 TL.maaşla çalışan ,tayin hakkı olmayan ve istediğinde işten çıkarılmakla tehdit edilen çalışmak mecburiyetinde olan çoluk çocuk sahibi üniversite mezunu insanlar...Bu mağduriyeti yaşayanlar ne hikmetse kanun dışında tutulmak isteniyor..Yanlış varsa lütfen yazın...Bu kadar sömürü Uganda'da bile olmaz..Çok Yazık Çook...
    Cevapla
  • Murat Diniz 11 yıl önce Şikayet Et
    Sendikalar nerede?. Hükümete şirin gözükür gelecek döneme vekillik kaparmıyız düşüncesiyle memuru işçiyi sattılar kendi işleriyle ilgileniyorlar. Memurun dertleri bitmiş gibi hemde tüm memurların ocağına incir ağacı dikecek yuvasını dağıtacak bu düzenleme kapıdyaken. Devlet diaresinin altında mescit olsun diye uğraşarak hükümete bizde sizdeniz diyerek sinyal gönderiyorlar. Tayin terfi adam yerleştirme dışında uğraştığınız bir şey yok. Suç sizde değil size üye olan memurda. Burada sesiniz çıkmayacaksa nerede çıkacak? Toplu sözleşmede de gördük sendikaları. Emir eri olmuşlar. "Evet efendim, sepet efendim"dersiniz yine. Birde başbakan bunlardan görüş alacakmış hiç gerek yok. Sendika sizin sendikanız. Hükümet olarak ne derseniz beş fazlasını yaparlar. Seneye aday göstermeyi unutmayın. Çok çalıştılar çook!
    Cevapla
  • Murat Diniz 11 yıl önce Şikayet Et
    Karşılaştırma. 30 yaşında sınav kazanıp öğretmen olan kişiyle 30 yaşında parası olduğu için vekil olan iki kişiyi karşılaştıralım ikiside 70 yıl ömür sürsünler. Öğretmen 63 yaşında emekli olacak. 7 sene ayda 1400 tl emekli maaşı alacak. Vekil 32 yaşında emekli olacak 38 sene ayda 8 bin tl emekli maaşı alacak. Vekile verilecek toplam emekli ödemesi yaklaşık 4 milyon tl öğretmene verilen toplam emekli ödemesi 100 bin tl. Sonra sen kalk yattığın yerden birde emekli olduğun yetmezmiş gibi çalışan memurun performansı düşük deyip onu 3 senede bir sür dağlara taşlara! Elbet bizde sizin performansınızı değerlendireceğiz!
    Cevapla
  • bgungor 11 yıl önce Şikayet Et
    sayın başbakanım. Sen teksin gelmiş geçmiş halkına ötekiler nankörlük yapsada engüzel hizmetleri sunansın. Birde emekçilere tek yaşayan a en az bin lira çoğulda bin lira artı kişibaşına 500 lira verdir bu halk seni ilalbet başkanda başbakanda görmek ister.sizin farkınız ortaya çıksın,birde senden isteğimiz .Türrkiyede sayısı 9-10 milyon olan ve hızmetin hızlı olması için emekliler bakanlığı yok.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle