'Ekmek israfının nedeni fırınlar' iddiası

Türkiye'de fırınlarda ekmek israf edilmesinin ana nedeninin ''fırın enflasyonu'' olduğu iddia edildi.

'Ekmek israfının nedeni fırınlar' iddiası
'Ekmek israfının nedeni fırınlar' iddiası
GİRİŞ 27.03.2013 15:53 GÜNCELLEME 27.03.2013 15:53

''Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası'' çerçevesinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Toprak Mahsulleri Ofisi'nin tarafından yaptırılan ''Ekmek İsrafı ve Tüketici Alışkanlıkları'' araştırmasından derlenen bilgilere göre, 2012 yılında günde 25 bin 295 ton, yılda 9,2 milyon ton ekmek üretildi.

Bu miktar, standart 250 gram ekmek baz alınarak adete dönüştürüldüğünde, üretilen ekmek miktarı, günlük 101 milyon, yıllık 37 milyar adet olarak hesaplandı. Günlük 23 bin 809 ton, yıllık ise 8,7 milyon ton ekmek tüketimi gerçekleştirildi. 250 gram standart ekmek üzerinden hesaplanacak olursa günlük 95 milyon, yılda ise 35 milyar adet ekmek tüketildi.

Daha önceki araştırmaya göre kişi başına günlük 17,4 gram olarak belirlenen ekmek israfı, son araştırmada 19,9 gram olarak tespit edildi. Kişi başına ekmek tüketimi azaldı, israf arttı. 250 gramlık ekmek baz alınarak, günlük yaklaşık 6 milyon, yıllık ise 2 milyardan fazla ekmek israf ediliyor. İsrafın ülkeye ekonomik yükü ise ekmeğin 2,80 lira olan kilogram fiyatından hesapla, yıllık 1 milyar 546 milyon liraya denk geliyor.

''Fırınlar günde 3 milyon ekmek israf ediyor''

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmek israfının çok önemli boyutlara ulaştığını ifade etti.

Hanelere alınan ekmeğin yaklaşık yüzde 3'ünün israf edildiğine ve israf oranının 2008 yılından bu yana çok az bir düşüş gösterdiğine dikkati çeken Balcı, fırınlarda ise geçen yıl 2008 yılı ile karşılaştırıldığında, israf oranında ciddi bir artış söz konusu olduğunu vurguladı.

Balcı, 2008 yılında fırınlarda üretilen ekmeğin yüzde 2'si israf edilirken, 2012 yılında bu oranın yüzde 3,1 olarak tespit edildiğini belirterek, her gün 3 milyon ekmeğin, daha tüketiciye ulaşmadan fırınlarca çöpe atılarak veya hayvan yemi olarak kullanılarak israf edildiğini kaydetti.

Ekmek israfının önlenmesi konusunda fırıncı esnafını uyardıklarını anlatan Balcı, esnafın satabileceği kadar ekmek üretmesinin önemine işaret etti.

Satılamayan ekmeklerin israf edildiğini dile getiren Balcı, ekmek israfının özellikle fırınlarda gerçekleşmesinin ana nedeninin ''fırın enflasyonu'' olduğunu söyledi.

Türkiye'nin ihtiyacından çok fırına sahip olduğuna vurgu yapan Balcı, bu denli çok fırının, satabileceğinden çok ekmek ürettiğini ve israfa neden olduğunu belirtti.

Balcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Türkiye'de fırın enflasyonu var. 10 yıl boyunca hiç fırın açılmasa, şu an hizmet verenler ülkeye yeter. İçişleri Bakanlığı ile çalışma yapmamız lazım. Türkiye'deki fırınlar yüzde 20 kapasiteyle çalışıyor. İl ve ilçe nüfusuna göre fırın açılması için yasal düzenlemeye gidilmesini istiyoruz. Bunu yakın zamanda hayata geçirmek istiyoruz. Örneğin ilçede 5 bin vatandaş varsa, buna yetecek sayıda fırın açılmasına izin verilmeli.''