Kazada ölene kusurlu da olsa tazminat!

Yargıtay'ın, trafik kazasında ölenlerin kusurlu da olsa yakınlarına trafik sigortasından tazminat ödeneceği kararı üzerine, sigorta şirketlerine başvuru arttı. Sigortacılar, 10 yıllık tazminat talebi ile karşı karşıya kalırken, şirketler gelen başvuruları reddediyor.

Kazada ölene kusurlu da olsa tazminat!
Kazada ölene kusurlu da olsa tazminat!
GİRİŞ 25.03.2013 10:42 GÜNCELLEME 25.03.2013 10:42
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

SİGORTA şirketlerine vefat tazminatı talebi yağıyor. Yargıtay'ın, geçen yıl, trafik kazasında ölenlerin kusurlu olsa da yakınlarına trafik sigortasından tazminat ödeneceği yönündeki kararı üzerine, sigorta şirketlerine başvurular arttı. Beklenmedik bu karar karşısında şaşkına dönen ve ciddi maliyetlerle karşılaşan sigorta şirketleri ise, bir taraftan tazminat talepleri ile uğraşırken, diğer taraftan da Yargıtay'ın kararını iptal ettirmenin yolunu arıyor.

Trafik sigortasında bedeni zararlarda zaman aşımı süresinin 10 yıl olması ise sigorta şirketlerini, 10 yıllık tazminat talebi ile karşı karşıya bıraktı. Karar üzerine geçmişte trafik kazasında hayatını kaybedenlerin yakınları, alamadıkları vefat tazminatı için sigorta şirketlerine başvurmaya başladı. Yargıtay'ın kararı sonrası gelen bedeni tazminat taleplerinin sigorta sektörüne 300 milyon TL'ye yakın yük getireceği tahmin ediliyor. Şirketler ise gelen talepleri, trafik sigortası kanununa aykırı olduğu gerekçesiyle reddederek, talepte bulunanların hukuk yoluna gitmelerini istiyor.

ÖDEMEYİ REDDEDİYORLAR

Yargıtay'ın kararının yanlış olduğunu ve sigortacılık kanunları ile örtüşmediğini belirten sigortacılar, "Bizler belli kurallar ve yasalar çerçevesinde; hesap kitap yaparak, fiyatları belirliyoruz. Yargıtay'ın aldığı karar bu yapıyı bozmakta ve hiç hesapta olmayan bir maliyeti 10 yıldır yazılan tüm trafik sigortalarının üzerine yüklemekte" diyor. Sigortacılar, kendi kusuru ile hayıtını kaybeden kişilere ödeme yapılmasının mümkün olmadığını vurgulayarak, şunları söylüyor: "Bu tür başvuruları ödemiyor, geri çeviriyoruz. Davalarda alınan kararlara uymak zorundayız. Biz de temyize başvuruyoruz."

Yargıtay'ın aldığı karar hatalı

AKSİGORTA Genel Müdürü Uğur Gülen, sürücü yakınlarının üçüncü kişi olmadığını ve Yargıtay'ın aldığı kararın hatalı olduğunu, bu nedenle de gelen talepleri reddettiklerini belirterek, şunları söyledi: "Yargıtay'ın kararı sonrası başvurular ciddi arttı. Bu konuyu fırsat bilen avukatların açtığı davalar nedeniyle tüm şirketlere talepler geliyor. Bu kararın yanlış olduğu hususunda da uzmanlardan aldığımız görüşler var."

Sigorta Kanunu'na aykırı ödeyemeyiz

TÜRKİYE Sigorta Birliği Başkanı Recep Koçak, Yargıtay'ın aldığı kararın, kanunun yanlış yorumlanmasından kaynaklandığını belirterek, şu açıklamaları yaptı: "Sigortacılar, yıllardır trafik sigortasında hiçbir hasarı ödemekten kaçınmadı. Ancak sigortanın kanuni şartlarında, kendi kusuru ile ölen kişilerin yakınlarına ödenecek tazminata yer verilmiyor. Sürücünün kusuru nedeniyle üçüncü kişilere verilen zararlar ise ödeniyor. Kendi kusuru ile hayatını kaybeden kişilere ödeme yapılması mümkün değildir."

YORUMLAR 1
  • teoman oraloglu 11 yıl önce Şikayet Et
    Düzelmez.... Ödemeyi red ediyorsan,, Almayı da red edeceksin.. söz almaya geldimi,, tam bir modern dolandırıcılık.. iptal edin böyle sistemleri. dolandırıcılığın adını,, ekonomi-ticaret koymuşsunuz şu an...Allah c.c ın hükümlerini uygulamadıkça, hiçbirşey düzelmez. benden söylemesi. bu bir nasihattir.
    Cevapla