Karapara ile mücadelede G.Afrika ile işbirliği

Türkiye, karapara aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadele alanında Güney Afrika Cumhuriyeti ile işbirliği yapacak.

Karapara ile mücadelede G.Afrika ile işbirliği
Karapara ile mücadelede G.Afrika ile işbirliği
GİRİŞ 13.03.2013 13:25 GÜNCELLEME 13.03.2013 13:25

Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanlığı, Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK) ile Güney Afrika Cumhuriyeti Mali İstihbarat Merkezi arasında Karapara Aklama ve Terörizmin Finansmanı ile İlgili Finansal İstihbarat Değişiminde İşbirliğine Dair Mutabakat Muhtırası'nın yürürlüğe konulmasına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Mutabakat muhtırası uyarınca taraflar, karşılıklı menfaat ve işbirliği anlayışı içinde, mütekabiliyet esasına dayalı olarak ve her bir yetkili makamın ulusal mevzuatı çerçevesinde karapara aklama, terörizmin finansmanı ve ilgili suç faaliyeti konusunda bilgi değişimini kolaylaştırmak üzere mutabakata varıldı.

Yetkili makamlar, karapara aklama, terörizmin finansmanı ve ilgili suç faaliyetine karıştığından şüphe edilen kişilerin analiz, inceleme ve soruşturmasına yardımcı olabilecek bilgiyi, kendiliğinden veya talep üzerine birbirlerine sağlayarak işbirliği yapacaklar.

İşbirliği ve bilgi değişimi yetkili makamların ulusal yasal sistemlerine uygun olarak yapılacak.

Elde edilen bilgi ve belgeler, bilgiyi veren yetkili makamdan önceden izin alınmaksızın üçüncü bir tarafa verilmeyecek, idari, soruşturma veya kovuşturma amaçlı olarak kullanılmayacak.

Mutabakat muhtırasının uygulanmasından elde edilen bilgiler gizli olacak.

Yetkili makamlar, bu mutabakat muhtırasının uygulanması amacıyla her bir ülkenin mevzuatına uyumlu olarak kabul edilebilir iletişim prosedürleri için müşterek düzenleme yapacaklar.

Mutabakat muhtırası karşılıklı rıza ile her zaman değiştirilebilecek ve feshedilebilecek.

Yetkili makamlar bu mutabakat muhtırasının onaylandığını nota değişimi ile bildirecekler ve mutabakat muhtırası son bildirim tarihinde yürürlüğe girecek.