Bankacılar 'kiraz'a sarıldı

Faiz, kredi kartı komisyon oranları konusunda birlikte hareket ettikleri iddiasıyla Rekabet Kurumu'nun başlattığı soruşturmada söz sırası bankalara geldi. Bankalar 'kiraz soruşturması' gibi düşük ceza istedi.

Bankacılar 'kiraz'a sarıldı
Bankacılar 'kiraz'a sarıldı
GİRİŞ 26.02.2013 08:02 GÜNCELLEME 26.02.2013 08:02
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Haklarında birlikte hareket ettikleri iddiasıyla Rekabet Kurumu'nun soruşturma açtığı ve 2007-2011 yılları arasındaki işlemlerin incelendiği soruşturmada bankalar dün savunma verdi. 12 bankayı ikiye ayıran Rekabet Kurulu dün TEB, ING, Akbank, Denizbank, Finansbank ve HSCB'yi dinledi.

Bugün ise söz sırası Garanti, Halk, İş, Vakıflar, Yapı ve Kredi ve Ziraat'ta olacak. Dün savunma yapan bankalar daha az ceza almak için kurula eski davalardan örnekler verirken kiraz üreticilerinin ihracatçılara açtığı ve çok düşük bir oranla tamamlanan davadan atıfta bulunmaları dikkat çekti.

Ayrıca bankacıların sektörün önemine işaret ederek adeta aba altından sopa gösterdikleri gözlendi. Bankalar hakkında karar 12 Mart'ta çıkacak. Eğer bankaların kartel oluşturduğu kararı alınırsa hesaplanacak gayri safi gelirin yüzde 2 ile 4'ü arasında para cezası çıkabilecek.

Suçlamalar neler?

Soruşturma heyeti adına konuşan Rekabet Uzmanı Burcu Can, 12 banka arasında yapılan rekabeti sınırlayıcı nitelikteki uzlaşmaların uygulamaya yansıtıldığının belirlendiğini ifade ederek, '12 bankanın 2007-2011 yılları arasında mevduat hizmetlerinde uygulanacak azami faiz oranlarının, kredi hizmetlerine ilişkin faiz oranlarında yapılacak artışların ve kredi kartı hizmetlerine ilişkin olarak ücret ve komisyonların birlikte belirlenmesi' konusunda uzlaştıkları yönünde delillere ulaşıldığını söyledi.

Can, kamu bankaları için ayrıca kamunun mevduatının değerlendirilmesine yönelik ihalelerde danışıklı teklif verildiği delillerine ulaştıklarını da kaydetti. Can, delillere ek olarak, soruşturma heyeti tarafından bankaların sözü edilen tarihlerdeki fiyat hareketlerinin incelendiğini, müşterilere rekabetçi piyasa koşullarında gerçekleşmesi beklenen faiz oranlarından daha yüksek oranlarda kredi kullandırıldığını, kredi kartı hizmetlerinde yüksek oranlarda ücret ve komisyonların uygulandığını, kamu kuruluşları dahil olmak üzere müşterilerin mevduatlarına rekabetçi seviyenin altındaki oranlarda faiz uygulandığının tespit edildiğini söyledi.

İlk savunmayı yapan Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, herhangi bir kartel oluşumunun içinde olunmadığını dile getirerek, "Böyle olsaydı bu kadar zamana uygulanan bir kartelden, kartele dayalı menfaatlerin elde edilmesi gerekirdi" dedi. Akbank adına savunma yapan Ali CihangirTopkar, kiraz ve THY soruşturması gibi kendilerine anlayış gösterilmesini istedi. Topkar, 28 belgeden 17'sinin Akbank'la ilgili olduğunu belirterek, derinlemesine inceleme yapılmadığını ileri sürdü.

O çalışan ayrıldı

HSBC Bank Türkiye Genel Müdürü Martin David Spurling "HSBC, hiçbir zaman herhangi bir centilmenlik anlaşmasında yer almamıştır" dedi. Spurlig, "Yalnızca kredi kartı departmanımızda çalışan, tecrübe düzeyi nispeten düşük bir çalışanımızın attığı mail ve bankamızın rekabet kurallarına ters düşen ifade hatasını üzülerek gördük.

Bu hata üzücüdür, bu çalışanımızın Eylül 2011 itibariyle HSBC'den ayrılmış olduğunu teyit ederim" dedi.
Denizbank Temsilcisi Esra İçöz, "Kartel en ağır rekabet ihlali olduğu için, bu kadar ağır bir suçlamanın ispat mekanizmaları açısından sağlam bir zemine oturtulması gerekiyor" dedi. Finansbank Temsilcisi avukat Gönenç Gürkaynak da iddialara ilişkin delilleri aşureye benzeterek, "Yarın gazetelerin manşetlerinde 'Bankacılar kendilerini aşureyle savundu' gibi şeyler istemeyiz" diye konuştu.

TESPİT EDİLEN HUSUSLAR

Mevduatta azami faizin belirlenmesinde ortak hareket
Kredi faizindeki artışlar ile kredi kartı ücretlerinde uzlaşma
Kamu bankalarının kamu mevduatları için açılan ihalelerde danışıklı teklif vermesi

3,5 milyar TL korkusu

Rekabet Kurumu tarafından sürdürülen ve 2007-2011 dönemini kapsayan soruşturmanın ardından, sektör temsilcileri bankalara verilecek toplam cezanın 3.5 milyar liraya ulaşmasından endişe ediyor. Soruşturma heyeti, bankalar tarafından yapılan eylemin kartel olarak nitelendirilmesini talep ediyor.

Kartel tespitinin yapılması halinde ceza cironun yüzde 2'sinden başlıyor ancak her bir banka için ayrı ayrı uygulama ve indirim de yapılabiliyor. Rekabet Kurulu'nun ceza kararı vermesi halinde en kritik konu ise bankaların cirolarının tespitinin ne olacağı. Kurulun kartel olmadığına hükmetmesi durumunda ceza binde 5 ile yüzde 3 arasında değişebiliyor. Bu durumda da ağırlaştırıcı ya da hafifleştirici unsurlar etkili oluyor. Bugüne kadar açılan soruşturmalarda bir banka için verilen en yüksek ceza tutarında cironun binde 5'i uygulandı.

Kiraz soruşturması neydi?

Kiraz üreticileri ile ilgili bir soruşturmaydı. Bir köy muhtarının şikâyeti ile başlatılan soruşturma sonucunda 2008 yılında 13 kiraz üreticisi firmaya net satışlarının yüzde 1'i ile binde 5'i oranında değişen toplam 1 milyon 349 bin liralık ceza verilmişti.

5 yılın karnesi

Ücret ve komisyonlar
17.4 milyar lira
Hizmet geliri
59.7 milyar lira
Net kâr
99.1 milyar lira

2012 kârları (milyon TL)

Akbank 2,949
Denizbank 813
*Finansbank 660
*HSBC 134
ING Bank 252
TEB 486
Garanti 3,070
Halk Bankası 2,595
İş Bankası 3,310
Vakıfbank 1,460
Yapı Kıradi 1,913
Ziraat Bankası 2,650
*9 aylık rakamlar

 

YORUMLAR 1
  • levent 11 yıl önce Şikayet Et
    kartel hala devam ediyor. bu nedenle faizlerdeki dususe ragmen Turkiyedeki banka faizleri abd ab ve diger gelismekte olan ulkelerin kat be kat ustunde - bu bir soygun ve eger rekabet kurumu bu hirsizlari cezalandirmazsa o da soygun un bir parcasi demektir - aynen tupras in butun rafinelerinin koc a satilmasina tum rekabet kurallarina aykiri olmasina ragmen izin verdigi ve Tupras ve dagiticilarin olusturdugu petrol urunleri karteline gozyumdugu gibi
    Cevapla