Zorunlu Deprem Sigortası hedefine ulaştı

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) verilerine göre, son bir yılda geçen yılın aynı dönemine göre, sigortalı konut sayısı yüzde 33 artırarak 5 milyona ulaştı.

Zorunlu Deprem Sigortası hedefine ulaştı
Zorunlu Deprem Sigortası hedefine ulaştı
GİRİŞ 21.02.2013 14:46 GÜNCELLEME 21.02.2013 14:46
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

DASK açıklamasına göre, 18 Ağustos 2012'de yürürlüğe giren Afet Sigortaları Kanunu'nun getirdiği destekleyici düzenlemelerle ulaşılan bu sayının ardından DASK'ın hedefi, zorunlu deprem sigortalı konutların sayısını 2017'de 10 milyona çıkarmak.

Konuya ilişkin açıklamasında DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, Afet Sigortaları Kanunu ile birlikte konut kredileri ve tapu işlemlerinin yanı sıra elektrik ve su aboneliği işlemlerinde de zorunlu deprem sigortası poliçesi aranmasının bu artışa büyük katkıda bulunduğunu belirterek, amaçlarının, sigortalılık bilincini geliştirip kapsamdaki tüm konutları deprem sigortası güvencesine kavuşturmak olduğunu ifade etti.

Ülke genelinde 5 milyon sigortalı konut sayısına ulaşmayı bu anlamda çok önemli bir adım olarak gördüklerini ifade eden Yazıcı, Yeni Afet Sigortaları Kanunu'nun sigorta artışına önemli bir ivme kazandırdığını kaydetti.

Bu artışa gün geçtikçe daha da ivme kazandırmayı ve 12 yılda ulaştıkları bu sayıyı 5 yıl içinde ikiye katlamayı hedeflediklerini aktaran Yazıcı, DASK'ın son dönemde yaptığı hasar ödemelerinin ve yeni çalışmaların kuruma güveni artırdığını belirtti.

DASK'a duyulan güvenin artmasının kendileri için çok önemli olduğunu vurgulayan Yazıcı, ''Önümüzdeki dönemde tanıtım faaliyetlerine hız kesmeden devam edeceğiz. Bu yıl yeni bazı uygulamalar da başlatacağız. Sigortası olmayan konut sahiplerine çağrı merkezimiz Alo DASK 125 yoluyla ulaşıp zorunlu deprem sigortalarını yapmak için yeni bir uygulama devreye sokacağız'' dedi.

Verilen bilgiye göre, zorunlu deprem sigortasında yıllık prim tutarı ortalama 107 liraya geliyor. Birinci derece deprem risk bölgesindeki 100 metrekare betonarme bir konutun yıllık prim tutarı 164 liraya kadar çıkıyor.

Her yıl yenilenmesi gereken zorunlu deprem sigortası poliçesi için sigortalılara yüzde 20 indirim fırsatı sunuluyor. 1 Mart 2013'ten itibaren, yapım yılı 2007 ve sonrası olan yeni binalara yüzde 10 ek indirim uygulanmaya başlanacak. Zorunlu deprem sigortası poliçesi tüm acente ve banka şubelerinden yaptırılabiliyor.

YORUMLAR 2
  • levent 11 yıl önce Şikayet Et
    1999 dan beri. ne kadar prim toplanmis ne kadar hasar odenmis onu bir aciklayin - 5 milyon evden her yil 500 milyon tl prim topluyorlar bunu 14 yildir devlet tahviline yatiriyorlar biriken tutar 7 milyar tl den fazla odedikleri hasar ise 30-40 milyon tl - dask ta buyuk bir vurgun var
    Cevapla
  • NİYAZİ KARACA 11 yıl önce Şikayet Et
    vatandaşa zorla sigorta yaptırarak hedefe ulaşılmış oldu. inşaat, elektrik, su, doğalgaz, telefonla ilgili işiniz varsa DASK olmadan işlem yapılmıyor. bu durumda vatandaş seve seve DASK yaptırıyor. ben depremden yıkılan deprem sigortalı evime ekspri getirmek için beş ay uğraştım, geldiklerinde daha eve girmeden "bu eve sigorta para ödemez" diyerek peşin kararlarını verdiler. yine aradan altı ay geçti sonuçla ilgili bilgi verme zahmetinde bile bulunmadılar.
    Cevapla