Sayın: Zengin borçlular teşhir edilmeli

Tasfiye halinde olan Emlak Bankası'nın 800 milyon dolar ana para kredi alacağı olduğunu söyleyen Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, “Bu borcun yüzde 96'sı büyük işadamlarının. Bunların çoğu ne arıyor ne de soruyor. Teşhir edilmeden de gelmiyorlar“ dedi

Sayın: Zengin borçlular teşhir edilmeli
Sayın: Zengin borçlular teşhir edilmeli
GİRİŞ 06.02.2013 08:04 GÜNCELLEME 06.02.2013 08:04

Milliyet'ten Kadife Şahin'in haberine göre 2001'de faaliyetine son verilen Emlak Bankası'nın 800 milyon dolar ana para kredi alacağı var. Tasfiye Halindeki Emlak Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, bu kredi alacağının yüzde 96'sının 120 kişinin, geri kalan yüzde 4'ünün ise 6 bin kişinin borcu olduğunu söyledi.

2014 yılına kadar ödemelerin yapılması için protokol yapmaya çalıştıklarını belirten Sayın, "Yasa gereği bu borçluların kim olduğunu söyleyemiyoruz ama benim şahsi görüşüm borcunu ödemeyen, hatta hiç uğramayan bu kişilerin neşredilmesidir" dedi.

Küçük borçluların borçlarını ödemekte büyük borçlulardan daha duyarlı olduklarını belirten Sayın şöyle konuştu: "Bu alacaklarda herkesin payı var. Biz bu alacaklarımızın yüzde 100'ü aldığımızda Hazine'ye gönderiyoruz.

Ceza alan bir çok suçlu nasıl teşhir ediliyorsa, bu milletin parasını alıp ödemeyenlerin de teşhir edilmesi taraftarıyım.

Bunlar teşhir edilmediği sürece bize hiç uğramıyorlar. Daha evvel elimizde bir silahımız vardı; bu yurtdışı çıkış yasağıydı. Özellikle borcu çok yüklü olanların yurtdışına çıkışları çok sık oluyor. Biz bunlara engel olduğumuz zaman gelip bizimle konuşup yurtdışına çıkmak için izin istiyorlardı.

Biz de protokol yaparak, yeni bir teminat alarak bir müddet için yurtdışına çıkışlarına izin veriyorduk. O zaman kendilerini mecbur hissediyorlardı. Ama Anayasa Mahkemesi yurtdışına çıkış iznini iptal ettiği için şimdi bize hiç uğramıyorlar. O zaman geliyorlardı hiç olmazsa yüzlerini görüp tanışıyorduk."

'Pes etmeyeceğim'

Küçük borçlulardan kredi alacaklarını daha rahat tahsil ettiklerini belirten Tasfiye Halindeki Emlak Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, "Çok enteresandır, çok küçük borcu olanlar, örneğin 10 bin lira - 20 bin lira borcu olanların neredeyse yatağını satıyoruz. Onları sonuna kadar kovalıyoruz.

Ama 10 milyon - 50 milyon dolar alacağı olanlara karşı elimiz kolumuz bağlı kalıyor, bir şey yapamıyoruz. Öyle bir hale geliyor ki adeta bu borçlular alacaklılardan daha güçlü hale geliyorlar, bıktırıyorlar ama ben pes demiyorum" şeklinde konuştu.

-  Emlak Bankası, Hazine'ye ne kadar para aktardı?

2003 yılından bu yana Hazine'ye yük ediğiliz. 2003'ten bu tarihe Hazine'ye 2 trilyon lira aktardık. Şimdi 800 milyon dolara yakın ana para alacağımız var. Biz bunun yarısını tahsil edebilirsek Emlak Bankası'nın Hazine'ye hiç bir borcu kalmıyor.

-  Konut Edindirme Yardımı'nda (KEY) son durum nedir?

1987'den 1995 yılına kadar bilgisayar yok, bütün kayıtlar arşivlerde. SSK'nın sistemine gireceksiniz kayıtları bulacaksınız. KEY ödemelerinde son durum bu, artık şahsi buşvuruların süresi bitti. SSK'dan gelen bilgiler doğrultusunda ödemeler yapılıyor.

-  Ödeme yapılacak kaç kişi var?

25 bin 53 kuruma kayıtlı 12 milyonun üstünde KEY'den alacağı olan hak sahipleri var.