Bankaya pes dedirten dolandırıcılık suçlaması

Eski bir banka çalışanının bu itirafları çok konuşulacak. Tüketicinin kredi tutarı 11 Bin TL ise banka sisteme 11 Bin 391 TL girerek müşterilerin hesaplarından haberleri olmadan paralar alarak komisyon gelirlerini arttırırken vatandaşları dolandırıyor.

Bankaya pes dedirten dolandırıcılık suçlaması
Bankaya pes dedirten dolandırıcılık suçlaması
GİRİŞ 20.12.2012 19:21 GÜNCELLEME 20.12.2012 19:21
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Ödeme planınız sizi yanıltmasın

Eski bir banka çalışanının sikayetvar.com'a gönderdiği şikayete göre bankalardan kredi kullanan tüketicilerin kredi tutarları sisteme farklı girilerek tüketiciler yanıltılıyor. Birçok tüketici ödeme planında belirtilmemiş ve saklanmış olan gerçeği ancak hesap özeti aldığında görüyor. Örneğin kredi tutarı 11 Bin TL ise kredi 11 Bin 391 TL girilerek müşteri yanıltılıyor ve bu fazla paradan müşterilerin haberi olmadan işine yaramayacak sigortalar yapılmaktadır. Böylece ödeme planında gösterilmeyerek haberdar olması engellenmiş, aylar sonra tüketici hesap özetini incelediği zaman gerçek ortaya çıkmıştır. Bankaların tüketiciyi aldatan diğer bir yöntemi ise konut kredisi kullanan müşterilere masraflar için tüketici kredisi kullandırmak ve bunu müşteriye söylemeyerek tüketici kredisi hedeflerini tutturmaktır.

Ödeme Planınız Sizi Yanıltmasın

"Bazı bankalar kredi kullandırırken çeşitli oyunlarla müşterilerin hesaplarından haberleri olmadan paralar alarak komisyon gelirlerini artırırken vatandaşı dolandırmaktadırlar" diyen eski banka çalışanı kredi çeken vatandaşları uyardı.

Bir müşterinin hesabından 60 TL alınmasına rağmen ödeme planında gösterilmeyerek saklandığını kaydeden eski bankacı olayı şöyle anlattı:

"Kredi tutarı 11Bin TL ise kredi banka tarafından 11 TL 391 girilerek müşteri yanıltılıyor ve bu fazla paradan müşterilerin haberi olmadan işine yaramayacak sigortalar yapılıyor.

Müşteri ancak hesap özeti aldığında gerçeği görmüştür. Müşteri tüketici kredisi kullanmıştır. Müşteriye verilen ödeme planında 428 TL dosya masrafı, 275 TL hayat sigortası ücreti yazmakta ve banka bu masraflar dışında bir masraf olmadığını belirtmiştir.

Fakat daha sonra müşteri hesabını incelediğimde bu masraflar dışında 60 TL daha para kesildiğini öğrenmiştir. Ayrıca müşteriye verilen hesap özetinde hayat sigortası 257.32 TL iken ödeme planında 275 TL'dir.

Kesilen masraflar ödeme planı ve hesap özetinde farklı gözükmektedir. Bankanın imzalayıp, kaşelediği ödeme planı ve hesap özeti tutarsızdır. Müşterinin onayı olmadan hesabından 60 tl alınmış istemediği bir sigorta kesilmiş ve ödeme planında gösterilmeyerek haberdar olması engellenmiş, aylar sonra hesap özetini incelediği zaman gerçek ortaya çıkmıştır.

Müşteriye kredi kullanım aşamasında kesinlikle farklı bir sigorta yapıldığı bilgisi verilmemiş ve ödeme planında bu kesinti belirtilmemiştir. İşlemi yapan bankacı insaflıymış ta 60 TL ile yetinmiş çünkü bir çok arkadaşına 500 TL'lik paket sigorta yapılmış ve paralar aynı yöntemle hesaplarından habersiz alınmıştır. Müşteri ilgili kurumlara elindeki evraklarla birlikte şikayette bulunmuş ve inceleme başlatılmıştır."

"Konut Kredisi Kullanan Tüketicilere Tüketici Kredisi Kullandırıyorlar"

Bankaların yaptığı diğer bir dolandırıcılık yöntemi hakkında da bilgi veren eski bankacı konut kredisi kullanan tüketicilere masraflar için tüketici kredisi kullandırdıklarını ve bunu müşterilerine söylemeyerek tüketici kredisi hedeflerini tutturmak için yaptıklarını ifade etti.

"Yine burada müşteriye 20 Bin TL konut kredisi yanında 1250 TL tüketici kredisi kullandırılmıştır. Normalde konut kredisi 21 Bin 250 TL girilebilir. Müşteriden 800 TL masraf alınmış konut ve DASK sigortası dışında 3 tane daha sigorta kesilmiştir.

Müşterinin bu sigortalardan haberi yoktur. Yıllar sonra hesap özeti aldığında kesilen ücretleri gördüğünde şok olmuş ve 3 kalemde alınan 264 TL sigorta ücreti ve tüketici kredisinden haberi olmadığını belirtmiştir" şeklinde konuştu

Ne Yapmalı?

Tüketicilere ne yapmaları konusunda da bilgi veren eski bankacı " Müşterilerin tek yapacakları işlem kesinlikle kalem kalem nerelere kesinti yapıldığını öğrenmeleridir. Bunun içinde hesap özeti almaları gerekir. Ama çoğu banka bu dolandırıcılıkları ortaya çıkmasın diye hesap özeti vermemek için fahiş hesap özeti ücretleri istemektedirler. Hesap özeti vermek istemeyen banka kesinlikle bu yollarla hesabınızdan para almıştır"diye uyardı.

Bu Tür İşlemleri Yapan Bankalar Ceza Alabilir!

BDDK, Hazine Müşteşarlığı ve Ticaret Bakanlığı yetkililerinden aldığımız bilgilere göre bu tür işlemleri yapan bir bankanın birkaç ay içinde bu konuyla ilgili ceza alması muhtemeldir ve kamuoyunu bilgilendirmek adına banka adı ve aldığı ceza tarafımızca duyurulacaktır.

 

YORUMLAR 1
  • hasangulten 11 yıl önce Şikayet Et
    madem böyle deniyor. devlet neci,savcılar neci,kanunlar neci.... vatandaşın bankalar tarafından sömürülmesine niye göz yumuyorlar. bir devletin kuruluş amacı,onun himayesi altında yaşayan insanları korumak,kendine kayıtlı insanların haklarını gözetmek değilmidir. eğer devlet bunları yapamıyorsa,o zaman bırakın insanlar başıboş yaşasınlar,herkes başının çaresine baksın,güçlü güçsüzü ezsin. aynen bankaların fakir fukarayı sömürdüğü gibi...
    Cevapla