Yapı Kredi'nin tahvil ihracı 1'e 7 getirdi

Yapı Kredi'nin, 1 milyar dolarlık sermaye benzeri tahvil ihracına yurt dışından 300'ün üzerinde yatırımcıdan 7 milyar dolarlık talep geldiği bildirildi.

Yapı Kredi'nin tahvil ihracı 1'e 7 getirdi
Yapı Kredi'nin tahvil ihracı 1'e 7 getirdi
GİRİŞ 03.12.2012 18:47 GÜNCELLEME 04.12.2012 08:54

Yapılan açıklamaya göre, Yapı Kredi Üst Yöneticisi (CEO) Faik Açıkalın, söz konusu tahvil ihracının Avrupa, Amerika, Latin Amerika, Körfez Ülkeleri ve Uzak Doğu'dan yatırımcıların yoğun ilgisini çektiğini belirtti.

Açıkalın, ''Söz konusu işlem şu ana kadar Türk bankalarının gerçekleştirdiği sermaye benzeri tahvil işlemleri arasındaki en yüksek kredi notuna sahip. Yapı Kredi'nin, Türkiye'de tek yatırım yapılabilir seviye olarak derecelendirilen ve yüzde 5,8 başlangıç faiz oranı ile başlayan 1 milyar dolarlık sermaye benzeri tahvil ihracı, yatırımcıların yoğun ilgisi sayesinde yüzde 5,5 faiz oranı ile sonuçlandı. 30 Kasım 2012'de sonlandırılan 10 yıl vadeli işlem, Bank of America Merrill Lynch, Morgan Stanley, Mitsubishi UFJ ve UniCredit Bank aracılığıyla gerçekleştirildi'' bilgisini verdi.

Yapı Kredi olarak fonlama kaynaklarının çeşitlendirilmesini temel stratejik öncelik olarak belirlediklerini ve çalışmalarını bu yönde şekillendirmeye devam ettiklerini ifade eden Açıkalın, son iki sene içinde, 250'nin üzerinde sabit getirili menkul kıymet yatırımcısıyla üst düzey toplantı ve Kasım ayında üç gün süren bir roadshow gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Böylece Amerika, Avrupa, Asya ve Orta Doğu olmak üzere dünyanın her yerinden sabit getirili menkul kıymet yatırımcılarına ulaştıklarını anlatan Açıkalın, bu yaklaşım sayesinde Türkiye, Türk bankacılık sektörü ve Yapı Kredi'nin güçlü hikayesini geniş bir yatırımcı kitlesine yaymayı başardıklarını vurguladı.

-''Fonlama kaynaklarımızı çeşitlendirebilmek için farklı alternatifleri değerlendireceğiz''-

Bu başarıda olumlu ekonomik koşullar ve güçlü bankacılık sistemi sayesinde Türkiye'nin yatırım yapılabilir ülke seviyesine gelmesinin etkisinin de büyük olduğuna işaret eden Açıkalın, Türkiye'ye ilişkin olumlu beklentilerin de başarılarını desteklediğini belirtti.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'ndan (BDDK) önümüzdeki bir yıllık dönem içinde 1,5 milyar dolarlık yabancı para cinsi tahvil ihracı için onay aldıklarını da hatırlatan Açıkalın, şunları kaydetti:

''Mevcut planlarımız çerçevesinde bu tutarın 1 milyar dolarlık kısmını bu işlem ile Sermaye Benzeri Tahvil şeklinde gerçekleştirdik. Fitch tarafından Türkiye'de şimdiye kadar gerçekleştirilen sermaye benzeri tahvil işlemlerinde elde edilen tek yatırım yapılabilir seviye olan BBB-, Moody's tarafından ise Ba1 olarak derecelendirildik. Böylece Türkiye'de gerçekleştirilen sermaye benzeri kredi işlemleri arasındaki en yüksek derecelendirmeye sahip kuruluş olduk. Önümüzdeki dönemde fonlama kaynaklarımızı çeşitlendirebilmek için farklı alternatifleri değerlendireceğiz.''

Verilen bilgiye göre, 7 milyar dolarlık taleple karşılaşan Yapı Kredi tahvil ihracında, geniş bir coğrafyaya yayılan ve hem yatırım fonlarını hem de özel bankaları içeren 330'un üzerinde yatırımcı şirket işleme katılım gösterdi. İhracın yüzde 58'i yatırım fonlarına, yüzde 22'si özel bankalara, yüzde 10'u da bankalara yapıldı. İhraca ilişkin işlemlerin bu hafta sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.

 

KAYNAK: AA