Dar gelirlinin vatandaşın faiz yükü arttı!

Merkez'in sıkı para politikası dar gelirlinin faiz yükünü artırdı. Vatandaşın borcu 9 ayda yüzde 12.9, faiz ödemeleri ise yüzde 27 yükseldi. Faiz ödemeleri harcanabilir gelirin yüzde 5'ine ulaştı

Dar gelirlinin vatandaşın faiz yükü arttı!
Dar gelirlinin vatandaşın faiz yükü arttı!
GİRİŞ 30.11.2012 07:47 GÜNCELLEME 30.11.2012 07:47

Merkez Bankası'nın (MB) uyguladığı sıkı para politikasının faturası vatandaşa çıktı. Gelirine göre borcu yükselmeyen hane halkının buna rağmen faiz yükü arttı.

Faiz ödemeleri eylül sonu itibarıyla yüzde 27 yükselerek 29.3 milyara çıktı. Yılsonundan bu yana da 6 milyar daha fazla faiz ödemesi yapıldı. Faiz ödemelerinin harcanabilir gelire oranı 2011'deki gerilemenin ardından 2012'de yeniden tırmanışa geçti.

MB'nin açıkladığı yılın ikinci Finansal İstikrar Raporu'na göre, vatandaşın harcanabilir geliri yüzde 11.3 artışla 531.2 milyardan 591.3 milyara çıktı. Hane halkının borcu ise 9 ayda yüzde 12.9 artarak 252 milyardan 284.4 milyara çıktı.

GELİRE GÖRE BORÇ AYNI

Vatandaşın harcanabilir gelirine göre borcunun artmaması da dikkat çekti. 2010'da borcun harcanabilir gelire oranı yüzde 43.5 iken, geçen yılsonunda bu rakam yüzde 47.4'e çıkmıştı. Bu yılın ilk 9 ayında ise oran yüzde 48.1'de kaldı.

EN FAZLA BORÇ ALT GELİRLİDE

Bankalara tüketici kredisi borcu bulunan vatandaşların büyük çoğunluğunun alt gelirli olduğu da ortaya çıktı. Raporda, kredileri daha çok ücretli çalışanların çektiği belirtildi. Buna göre, haziran itibarıyla tüketici kredisi borçlularının yüzde 52.8'ini ücretliler oluşturuyor.

Serbest meslek sahiplerinin oranı ise yüzde 7.8'i buluyor. Raporda, tasarrufu yüksek gelirlilerin yaptığı da vurgulandı. Raporda uygulanan dalgalı kur rejiminde döviz kurunun seviyesine dair herhangi bir taahhüt bulunmadığı, ancak aşırı oynaklıklara karşı kayıtsız kalınmayacağı mesajı verildi. Kredi faiz oranlarında başlayan gerilemenin devam etmesinin beklendiği belirtildi.

FİRMA KREDİLERİ YAVAŞLADI

Raporun bankacılık bölümünde de 2012'nin ikinci yarısında firma kredilerindeki yavaşlamanın dikkat çektiği belirtildi. Firma kredilerinin artış hızındaki gerilemenin bireysel kredilerin de üzerinde gerçekleştiğine dikkat çekildi.

Raporda, "Banka Kredileri Eğilim Anketi sonuçları bu gelişmede hem kredi arzı hem de kredi talebine ilişkin faktörlerin etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Firma kredileri standartlarında 2012 yılı ilk çeyreğindeki sınırlı gevşeme dışında sıkılaşma eğilimi hakim olmuş, firma kredilerine ilişkin talep ise 2012 ikinci çeyreğindeki artış dışında genel olarak gerilemiştir" denildi. Bankacılıktaki yabancı payının yüzde 42.8'e ulaştığı vurgulandı.