Dünyada bankalara ceza yağıyor!

Türkiye'de faizi ortak belirledikleri iddiasıyla bankalar soruşturulurken, küresel finansın patronlarına üst üste rekor cezalar kesiliyor. HSBC, Barclays, RBS ve Standard Chartered milyarlarca dolarlık cezalarla karşı karşıya...

Dünyada bankalara ceza yağıyor!
Dünyada bankalara ceza yağıyor!
GİRİŞ 06.11.2012 07:42 GÜNCELLEME 06.11.2012 07:42

Türkiye'de bankalar faizleri belirlerken ortak hareket ettikleri iddiasıyla soruşturma altında. Ancak dünyada birçok dev banka tek tek rekor cezalar ödemeye mahkum oluyor. Bankalar, küresel faiz Libor'u anlaşarak belirlemek, ambargolu ülkelerle iş yapmak hatta uyuşturucu kartellerinin paralarını aklamak suçlamalarıyla hem soruşturuluyor hem de milyarlarca dolar ceza alıyorlar.

Barclays, Standard Chartered, RBS'in ardından son olarak piyasa değeri Avrupa'nın en büyük bankası HSBC'nin ceza ödemesi gündeme geldi. Banka 1.5 milyar doları cezalar için bir kenara ayırdı. Cezanın 800 milyon dolar ila 1.5 milyar dolar arasında olması bekleniyor.

HSBC haziran ayının başında ABD senatosu tarafından, Meksika'daki uyuşturucu tacirlerinin kara para aklamaları ve ambargo altındaki İran'la bankacılık işlemleri yapmakla suçlanmış ve 2 milyar dolar ceza ödemeyi kabul etmişti. Öte yandan dün bankanın üçüncü çeyrek net kârı yüzde 52 düşüşle 5.2 milyar dolardan 2.5 milyar dolara geriledi.

HSBC dışında İngiliz bankası Standard Chartered ise ABD'nin ambargo kararına aykırı olarak yaptığı İran bağlantılı işlemleri nedeniyle New York eyaletinin bankacılık denetleme kurumuna 340 milyon dolar ödemeyi kabul etmişti.

12 ARAŞTIRMA VAR

Üst üste gelen skandallarda şu ana kadar en büyük cezayı ödeyen banka ise Libor manipülasyonunun baş aktörü İngiliz Barclays oldu. Bankaya 453 milyon dolarlık ceza verildi.

Libor skandalında 12 banka soruşturulurken ikinci cezanın yine İngiliz RBS'e gelmesi bekleniyor. İngiltere'nin en büyük bankası RBS'in karşı karşıya kalacağı cezanın 500 milyon doları bulması bekleniyor.

ROMANYA'DA SORUŞTURMA

Romanya'da kara para aklama ve dolandırıcılık suçlamasıyla hükümet görevlileri ile bankacılardan oluşan 33 kişi gözaltına alındı. 50 ev ve büroya baskın yapıldı, 100 kişi sorgulandı. Soruşturmada iki Türk bankasının da adı geçiyor.

ABD'DE WELLS FARGO CEZA ALDI

ABD bankalarından biri de ceza alanlar kervanına katıldı. Wells Fargo, azınlıkları ev kredilerinde yanlış yönlendiren politikaları nedeniyle 175 milyon dolar ceza ödedi.