Kaldırımcı: Banka haberleri spekülasyon

Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, 12 banka hakkında açılan soruşturmayla ilgili olarak, ''Şimdiden bu konuya ilişkin çıkan haberlerin hepsi spekülasyon. Henüz ortada ceza yok'' dedi.

Kaldırımcı: Banka haberleri spekülasyon
Kaldırımcı: Banka haberleri spekülasyon
GİRİŞ 02.11.2012 11:27 GÜNCELLEME 02.11.2012 11:27

Kaldırımcı, soruları yanıtlarken, bankalarla ilgili soruşturmanın 2013 yılının Mart ayında tamamlanabileceğini belirterek, ''En erken Ocak ayı demiştik. Ama muhtemelen Şubat ve Mart'tan önce bitmeyecek'' diye konuştu.

''Henüz ortada ceza yok'' diyen Kaldırımcı, sadece soruşturma raporunda raportörlerin görüşlerinden üretilen değerlendirmelerin olduğunu söyledi. Raportörler tarafından hazırlanan metnin de henüz tamamlanmadığına işaret eden Kaldırımcı, mevcut durumda ek görüşler ve savunma sürecinin devam ettiğini vurguladı.

Şimdiden bu konuya ilişkin çıkan haberlerin hepsinin spekülasyon olduğunu ifade eden Kaldırımcı, şunları kaydetti:

''Ceza olabilir de olmayabilir de. Hele miktarı konusunda bir şey söylemek mümkün değil. Şu ana kadar söylenen şeylerin hemen hepsi spekülasyon. Miktarla ilgili herhangi bir şey telaffuz edilmişse bu spekülatif niteliktedir. Savunmaların bir kısmı alındı, şimdi bunlara ek görüşler gönderiliyor.

Daha sonra taraflardan üçüncü bir savunma gelecek. Ondan sonra taraflar eğer isterlerse veya Kurul bu yönde bir karar alırsa taraflardan sözlü savunmaları alacağız. Daha sonra müzakere edilecek ve karar verilecek. Şu anda savunma süreci devam ediyor.''

Soruşturma 2 Kasım 2011'e dayanıyor

Rekabet Kurulu, 2 Kasım 2011 tarihli toplantısında Akbank, Finans Bank, HSBC Bank, ING Bank, Türk Ekonomi Bankası, Türkiye Garanti Bankası, Türkiye Halk Bankası, Türkiye İş Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi Bankası ve Ziraat Bankası ile Garanti Ödeme Sistemleri AŞ ile Garanti Konut Finansmanı Danışmanlık AŞ unvanlı teşebbüsler hakkında soruşturma açılmasına karar vermişti.

Soruşturma, söz konusu teşebbüslerin 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun rekabeti kısıtlayıcı anlaşmalar, uyumlu eylemler ve teşebbüs birliği kararlarına ilişkin 4'üncü maddesinde yasaklanmış olan davranışları gerçekleştirip gerçekleştirmediklerinin tespiti amacıyla yürütülüyor.

Rekabet Kanunu'nun 4'üncü maddesi, başta karteller olmak üzere teşebbüsler arasındaki rekabeti kısıtlayıcı anlaşmaları, uyumlu eylemleri ve teşebbüs birliklerinin bu nitelikteki karar ve davranışlarını yasaklıyor. Rekabet Kurulu'nca yürütülen soruşturmaların süreleri, her bir dosyanın niteliği, ilgili teşebbüslerin süreç içerisinde Kurul ile işbirliğinde bulunma dereceleri ve teşebbüslerin savunma haklarını kullanma süreleri gibi unsurlara bağlı olarak değişiyor.

KAYNAK: AA