Fitch'ten Türk bankaları açıklaması

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türk bankalarının görünümünü değerlendirdi.

Fitch'ten Türk bankaları açıklaması
Fitch'ten Türk bankaları açıklaması
GİRİŞ 16.06.2016 12:46 GÜNCELLEME 16.06.2016 12:46

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türk bankalarının lokal şirketlere verilen döviz cinsi krediler nedeniyle oluşabilecek önemli kayıplara karşı durabilecek yeterli kayıp telafi edici kapasiteye sahip olduğunu söyledi.

Türk Bankalarının Dış Borcu raporunu yayınlayan Fitch, bankaların iç sermaye yaratımının hala sağlam olduğunu ve bazı faktörlerin kur riskine maruz kalan şirketlerin riskini bariz şekilde azalttığını belirti.

TÜRKİYE'NİN KREDİ NOTLARINDA SON DURUM

Raporda önümüzdeki birkaç yılda liradaki değer kaybının şirketlerin TL gelir akışının döviz borçlarını kapamakta zorlayacak olması nedeniyle bankaların döviz cinsi kurumsal kredilerde kayıplar yaşamasını beklediklerini belirterek, "Türk şirketleri bilançolarındaki kur uyuşmazlığı nedeniyle EMEA bölgesinde kur riskine en fazla maruz kalan sektör" denildi. Bu kapsamda enerji üretim ve dağıtım, gayrimenkul geliştirme ve inşaat şirketlerine işaret edildi.

Bankalar için bir risk olsa da hafifletici faktörler bulunduğuna da değinilen raporda, enerji ve gayrimenkul sektörlerinin fiyatlamanın ağırlıklı döviz cinsi olması nedeniyle kur riskinin ılımlı ölçüde azaldığı belirtildi. Raporda ayrıca kurumsal kredi kullanan şirketlerin genelde daha geniş ve çeşitli iş yapan grupların bünyesinde olduğu ve diğer grup şirketlerinin ihracatçı olabileceği ya da daha az borcu olabileceği bunun da grubun döviz cinsi borçlanmada etkisini sınırlayabileceği ifade edildi.