Bankacılıkta 10 yıllık şahlanma dönemi bitti

İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, son 10 yılda şahlanan Türk bankacılık sektöründe bu dönemin artık geride kaldığını söyledi.

Bankacılıkta 10 yıllık şahlanma dönemi bitti
Bankacılıkta 10 yıllık şahlanma dönemi bitti
GİRİŞ 01.10.2015 17:22 GÜNCELLEME 01.10.2015 17:22
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Özince: Bankacılıkta 10 yıllık şahlanma dönemi bitti

BloombergHT'de bir programa katılan Özince, "Özkaynaklarımız Türk Lirası, ancak finansman hep dövizden. Son kur artışıyla artık büyüme imkanı kalmadı. Banka sermayedarları da artık iştahlı değil. Türkiye için son 10 yıldaki o şahlanan bankacılık dönemini geride bıraktı diye düşünüyorum" diye konuştu.

Özince mevcut kötü durumunda daha da kötüye gitmesini beklemediğini belirtti ve ekledi: "Yüzde 10'lu büyümelere ulaşacak dinamik var. Özkaynak karlılığı hala birçok ülkeye parmak ısırtacak düzeyde."

Söyleşiden bir bölüm şöyle:   

Sorun gördüğünüz önümüzdeki dönemle ilgili endişelerinizi açar mısınız?
Kamu otoritesi kazanılan kârların dağıtımına kısmen izin veriyor. Yani sermayeye eklenmesini arzu ediyor çoğunlukla Bu da banka sermayedarlarının gerek ülkemiz yerli banka sermayedarlarının gerekse borsanın lokomotifi olan bankalarımıza yatırım yapan yabancı portföy yatırımcılarının bankacılık sektörünü artık biraz beklentilerini arkaya itti. Bu ciddi bir sorun bizim için çünkü sektöre sermaye lazım..

Türkiye'yi büyütecek bankacılık sektörüne önce sermaye lazım. Ben şöyle öngörüyorum: Önümüzdeki dönem sektör sermaye temini açısından geçen 10 seneye göre sorun yaşayacağını öngörüyorum. Daha doğrusu elinin o kadar rahat olmayacağını öngörüyorum. Zaten banka kredileri ve mevduattaki gelişmeler de şu anda yavaşlama gösteriyor.

Türkiyede bir bankacılık krizi olabilir mi?

Böyle şeylere kulak asmamak lazım. O zaman ileride Amerika'da da bir bankacılık krizi olabilir. Döviz borcu risk olarak gösteriliyorsa -tabiki riski vardır bunun- her türlü borcun riski vardır. Peki biz nasıl oluyor da bütün olumsuzraporlara rağmen finansman sıkıntısı çekmeden dış borç alabiliyoruz? Biz önceleri 100 spreadle borç alırken bugün 300 spreadle alıyoruz. 

TCMB ve Sadeleşme çabaları hakkında ne düşünüyorsunuz? 

Merkez Bankası politikaları ile ilgili olumsuz konuşmamaya çok özen gösterdim. Ancak bir eleştiriye katılıyorum. O da anlaşılır olmak. Yabancı yatırımcı burda faiz politikası açısından öngörülebilirlik istiyor ve Merkez Bankası geçmişte ödüllere layık olmuş poltikasını irdeleyemiyor. Faiz politikasının daha anlaşılabilir olmasını bekliyor yabancılar. (BusinessHT)

NET KÂRI DÜŞTÜ

Öte yandan Bankacılık sektörünün Ocak-Ağustos döneminde net kârı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 düşüşle 16.2 milyar lira oldu.

YORUMLAR 3
  • DoganT 8 yıl önce Şikayet Et
    demekki son 10 yilinda cok cok iyiyidi peki bunu CHP yönetimine anlattinizmi? yada halka cikip hic bi beyanda bulundunuzmu?yok peki neden? az bi sendelenme gördünüz vurun abaliya misali olmus bu hicde inandirici degil
    Cevapla
  • Abdullah 8 yıl önce Şikayet Et
    İş bankası kimin???
    Cevapla
  • arif 8 yıl önce Şikayet Et
    hiç hoş del
    Cevapla