Çin'in dev bankası Türkiye'ye geliyor

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben Bank of China'nın lisans için görüşmeye geleceğini açıkladı.

Çin'in dev bankası Türkiye'ye geliyor
Çin'in dev bankası Türkiye'ye geliyor
GİRİŞ 09.09.2015 11:19 GÜNCELLEME 09.09.2015 11:19
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Çinli dev, "lisans" için yarın BDDK ile görüşecek

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, yarın Bank of China ile görüşmeleri olduğunu belirterek, "Lisans alımı ile ilgileniyorlar. Görüşmenin Bank of China'nın Başkan Yardımcısı düzeyinde olması ve geniş bir ekip ile bu işe zaman ayırıp geliyor olmaları, işe çok ciddi baktıklarını zaten ortaya koyuyor. Türkiye'ye ayırdıkları çok büyük kaynak olduğunu söylüyorlar" dedi.

Akben, kredi kartına taksit sınırlamasının gevşetilmesi konusunu Finansal İstikrar Komitesi'nde (FİK) görüşeceklerini anımsattı.

Komitenin toplantısının henüz gerçekleşmediğini, Bakan değişimi olduğuna işaret eden Akben, "Bu konu yeni Bakanımızla henüz gündemimize gelmedi. Konunun altyapısını hazırlıyoruz, çalışmalarımızı yapıyoruz" dedi.

Cari açığa etki eden ürün satışlarında, bireylerin borçlanmasını engelleme bazında daha önce yapılan bir çalışma olduğunu anımsatan Akben, bu konuyu FİK'te masaya yatıracaklarını, oradaki görüşmelere göre hareket edeceklerini dile getirdi.

Kendilerinin tek başına hareket etmelerinin söz konusu olmadığını vurgulayan Akben, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Hazine Müsteşarlığı'nın da ortak çalışması neticesinde konunun FİK'te değerlendirilebileceğini dile getirdi.

"Belirsizlik ortamı ortadan kalktığında Körfez tarafından sermaye akışı devam edecek"

Akben, Çinli grupların bankacılık alanında Türkiye'ye ilgi gösterdiğini belirterek, "Çin'den talepler var. 10 Eylül'de Bank of China ile görüşmelerimiz var. Lisans alımı ile ilgileniyorlar" dedi.

Bu görüşmenin Bank of China ile yapacakları ikinci görüşme olacağı bilgisini veren Akben, bankanın Başkan Yardımcısı ile görüşeceklerini kaydederek, "Görüşmenin Bank of China'nın Başkan Yardımcısı düzeyinde olması ve geniş bir ekip ile bu işe zaman ayırıp geliyor olmaları, işe çok ciddi baktıklarını zaten ortaya koyuyor. Türkiye'ye ayırdıkları çok büyük kaynak olduğunu söylüyorlar" şeklinde konuştu.

Bank of China'nın kendilerinden taleplerinin yeni bir banka kurma yönünde olduğunu bildiren Akben, bunun yanında başka Çinli grupların da kendilerinden Türkiye'de bankacılık yapmak için talepleri olduğunu vurgulayarak, bu grupların Türkiye pazarını iyi bulduklarını dile getirdi.

Türk bankacılık sektörü ile ciddi olarak ilgilenen Çinli 2 grubun olduğunu aktaran Akben, bunların Bank of China ile Tekstilbank hisselerini alan Commercial Bank of China Limited (ICBC) olduğunu söyledi.

Türk bankacılık sektörünün halen güvenli bir seviyede olduğuna işaret eden Akben, bunun da yabancı yatırımcıların ilgisini çektiğini, bilhassa belirsizlik ortamı ortadan kalktığında Körfez tarafından sermaye akışının devam edeceğini düşündüklerini ifade etti.

Akben, Körfez tarafında bir sermaye birikimi olduğunu, bu taraftan Türkiye'ye özellikle katılım bankacılığı alanında bir ilgi olduğunun altını çizdi.

Akben, bunun haricinde sektörde HSBC ile Finansbank'ın BDDK'ya yaptığı resmi bir başvurusu olmadığını, bu bankaların da stratejilerini resmiyete dökmelerinden sonra kurum olarak bir değerlendirme yapabileceklerini belirtti.

Katılım bankacılığı konusunda İran'ın talepleri olduğunu vurgulayan Akben, "Buradan birkaç grup ile görüşmemiz sürüyor. Biliyorsunuz ki İran ile ilgili BM kararları, birtakım ambargolar vardı. Eğer bu kısıtlamalar kalkarsa İran'ın da birtakım talepleri var" şeklinde konuştu.

Akben, bankacılık sektöründe BDDK'nın sektördeki bütün bankalara kamu ve özel ayrımına gidilmeksizin eşit mesafede olduğunu, mevzuata uyumun takibinde ve bankacılık işlemlerinin denetiminde bütün bankalara eşit uygulama yapıldığını da sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • temiz bey 8 yıl önce Şikayet Et
    hiç gerek yok,Bizim sapasağlam devlet bankalarımız var !
    Cevapla