Ali Fuat Erbil: Kredi onayları artacak

BDDK'nın kredi kartı ve kredilere ilişkin yeni hazırlığını değerlendiren Garanti Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Erbil

Ali Fuat Erbil: Kredi onayları artacak
Ali Fuat Erbil: Kredi onayları artacak
GİRİŞ 07.09.2015 15:37 GÜNCELLEME 07.09.2015 15:56

Rahmi Ak'ın haberi

Garanti Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Erbil, 2 Eylül’de devraldığı görevine lezzetli bir başlangıç yaptı. Erbil, ilk haftasında yoğun geçen gündüz mesaisinin ardından 4 akşam üst üste, dünyanın en iyi restoranı seçilen İspanyol El Celler De Can Roca’nın sahibi 3 kardeşin, İstanbul’da Garanti Bankası müşterileri için hazırladığı özel akşam yemeğine katıldı.

‘ÖNEMLİ OLAN İSTİKRAR’

Roca kardeşlerin, Türkiye turu için özel bir de belgesel çektiği bu etkinliğin son gecesinde ilk kez ekonomi basını ile buluşan Ali Fuat Erbil, 2016 yılından umutlu. Kasım ayında tekrarlanacak seçimlerin ardından ‘mutlaka bir hükümet’ çıkacak diye beklediklerini söyleyen Ali Fuat Erbil, “Bankalar olarak baktığımız göstergeler, faiz ne olacak, enflasyon ne olacak, büyüme ne olacak. 2016 ile ilgili daha iyimserim. Hepimizin temennisi de bu yönde. ‘İyimserim’ derken ‘Çok kolay bir yıl olacak’ demiyorum ama ‘Türkiye açısından iyimserim’ diyorum” dedi. Erbil, ‘banka olarak 1 Kasım’daki seçimde, 7 Haziran’dakine benzer bir sonuç çıkması veya çıkmaması gibi farklı senaryolara hazırlanıp hazırlanmadıkları’ yönündeki soruya şu yanıtı verdi: “Kasım veya aralık ayında Türkiye’de bir hükümet olacak mı? Mutlaka olacak diye bakıyoruz. Tek parti hükümeti mi, koalisyon hükümeti mi olacak, bunu hep beraber göreceğiz. Bundan sonrasında bizler için en önemli olan istikrardır, yapılması gerekli olan reformların devam ettirilmesidir... Önümüzdeki dönemin daha ılımlı bir ortamda geçmesini bekliyoruz. Bankalar olarak her türlü sonuca göre hazırlanıyoruz.” Türkiye’nin son 2-3 yılına baktığınız zaman mevduatın daha yavaş büyüdüğünü, kredilerin biraz daha hızlı gittiğini kaydeden Ali Fuat Erbil, sektöre ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Mevduatlar dolar lehinde ilerliyor, krediler de TL lehinde ilerliyor. Sonuç kârlardaki düşüş devam ediyor. Ama sektör bu yılı bütçelediğine paralel bir şekilde kapatır diye düşünüyorum.”

KREDİ ONAYLARI ARTACAK

Ali Fuat Erbil son dönemde konuşulan ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Mehmet Ali Akben’in de gündeme getirdiği tüketici kredilerinde vadelerin uzatılması ile kredi kartı taksitlerinin artması konusundaki soruya ise, “Aylık taksit tutarı kişilerin gelirinin belli bir yüzdesi olarak hesaplanıyor. Dolayısıyla kredilerde vadeler uzarsa o zaman taksit tutarı bir miktar düşeceği için onay verilen kredi başvuruları artabilir. O yüzden bu kredileri biraz pozitif etkileyebilir” yanıtını verdi.

"BBVA İLE UYUMUMUZ ÇOK İYİ"

İspanyol BBVA geçen ekim ayında Garanti Bankası’nın Doğuş Grubu’na ait yüzde 14.89 hissesini daha alarak yüzde 39.9 hisse ile ana ortak oldu. Bu kapsamda bankadaki üst yönetimde gerçekleştirilen değişimle birlikte Ali Fuat Erbil de Genel Müdürlük görevini Ergun Özen’den devraldı. Erbil’e BBVA’nın hakim ortak oluşu ile birlikte bankada bir değişim olup olmadığını da sorduk. Söze, “İspanyollarla aramızda çok iyi bir uyum var” diyerek başlayan Erbil, “Bankada tüm üst yönetim aynen devam ediyor. Bir tane de İstanbul’da yaşayan İspanyol yönetim kurulu üyemiz var. BBVA ile Doğuş Grubu’nun ortaklığı yeni değil. Her şey gayet uyumlu ve eskiden olduğu gibi devam ediyor” diye konuştu.

KAYNAK: HABERTÜRK