Türkiye 2 trilyon dolara talip oldu!

Katılım bankacılığında yaşanan müthiş gelişmenin perde arkasında Erdoğan var. Hedef ise İstanbul'u 2 trilyon doların merkezi haline getirmek

Türkiye 2 trilyon dolara talip oldu!
Türkiye 2 trilyon dolara talip oldu!
GİRİŞ 29.05.2015 11:24 GÜNCELLEME 29.05.2015 15:19
Bu Habere 39 Yorum Yapılmış

Kenan Biter'in haberi

Devlet ilk defa katılım bankacılığı alanına giriyor. Devlet eliyle verilecek faizsiz bankacılık hizmetinde ilk adım ise bugün Ziraat Bankası tarafından atıldı. Ziraat’in ardından Vakıfbank ve Halkbank’ın da bu yılsonuna kadar katılım bankacılığı hizmeti vermeye başlaması bekleniyor. Son 1 yıl içinde 3 bankanın da peş peşe katılım bankacılığı serüvenine girmesinin perde arkasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yoğun ısrarı varken, hedefte ise Türkiye’yi İslami Bankacılık alanın da Avrupa ve Asya için üs haline getirme planı yatıyor.

2 TRİLYON DOLARA DAYANDI

Türkiye büyüklüğü 2 trilyon dolara dayanan İslami Finans için harekete geçti. Vakti zamanında devletin ters bakıp elinin tersi ile ittiği sektör uzun yıllar sonra ilk kez devlet tarafından kucaklanıyor. Özel sektör tarafından 1984 yılında ilk adımları atılan ve bugün 4 özel bankanın hizmet verdiği alana 3 de kamu bankası girecek ve katılım bankacılığı alanında faaliyet gösteren banka sayısı 7’ye çıkacak.

KAMUDA İLK FAİZSİZ HİZMET BUGÜN BAŞLIYOR

2015 yılı sonuna kadar sırasıyla hizmete girecek olan kamu katılım bankacılığı alanında ilk adımı ise bugün Ziraat Bankası attı.  Ziraat Katılım Bankası'nın ilk hizmet şubesi olarak Eminönü'ndeki Genel Müdürlük binasının giriş katında yer alan şube belirlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımı ile bugün açılışı yapılan Ziraat Katılım ile birlikte devlet eli ile ilk faizsiz bankacılık hizmeti de verilmeye başlanacak. Ziraat, 675 milyon lira sermayeli katılım bankası için ilk etapta 150 personelle yola çıkacak. Yıl sonuna kadar ise bu sayı 400 personele ve 20 şubeye ulaşacak.

SIRADA VAKIF VAR

Ziraat Bankası'ndan sonra sırada ise Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün kuracağı Vakıf Katılım Bankası var. BDDK'dan gerekli izinleri alan Vakıflar Genel Müdürlüğü, Vakıfbank'taki 10 milyar lirayı aşan hisselerini alarak kendine sermaye oluşturacak. Gerekli altyapı çalışmalarının ve hukiki süreçlerin neredeyse tamamlandığı Vakıf Katılım Bankası bir kaç ay içerisinde hizmet vermeye başlayacak ve başlangıç sermayesi de 300 milyon dolar olacak.

HALKBANK MECLİS'İ BEKLİYOR

Son kamu bankası Halkbank tarafında da BDDK'dan gerekli izinler çıktı ve Halk Katılım için başlangıç sermayesi 1 milyar lira olarak belirlendi. Ancak Halk Bankası'nın yasası ve kuruluşu açısından katılım bankası için yasal bir düzenleme gerekiyor. Bunun için ise Meclis'in açılması bekleniyor. Yasal düzenlemenin yapılması ile birlikte Halk Katılımın da startı verilecek ve yıl sonuna kadar hizmet verilmeye başlanacak.

SAYI 7'YE ÇIKACAK

Türkiye’de katılım bankacılığı sektöründe 4 banka bulunuyor. Söz konusu bankalar ise Albaraka Türk, Kuveyt Türk, Bank Asya ve Türkiye Finans olarak biliniyor. 2014 yılı sonu itibariyle sektörde en büyük pazar payına sahip olan özel banka %33 ile Kuveyt Türk Katılım Bankası olurken, Türkiye Finans Katılım Bankası hemen arkasından geliyor. Bu iki bankayı sırasıyla Albaraka Türk Katılım Bankası ve Asya Katılım Bankası takip ediyor. Yıl sonuna kadar gelecek 3 banka ile katılım bankacılığı alanındaki banka sayısı 7'ye çıkacak. 17 bin kişinin çalıştığı ve 990 şubenin hizmet verdiği alana kamu bankalarının da girmesi ile bu rakamlarda da ciddi artışlar yaşanacak.

RAKİP OLMAYACAK

Devlet kamu bankaları ile girdiği katılım bankacılığı alanında sanılanın aksine yüzde 6'lık katılım pastasına ortak olmaya çalışmayacak. Özel katılım bankalarını tedirgin eden faizsiz bankacılık müşterisine ''gel'' demek yerine alanları ve yaptıkları işlemler nedeni ile devlet bankaları ile çalışan ve mecburen faizli işlemlerine tabi tutulan vatandaşa bu imkanı sunarak faizsiz bankacılık pastasının daha da büyümesinin ve gelişmesinin önünü açacak.

PERDE ARKASINDA ERDOĞAN VAR

Türkiye'nin katılım bankacılığı alanında son 1 yıl içerisinde elde ettiği ilerlemenin perde arkasında ise Cumhurbaşkanı Erdoğan var. Katılım bankacılığında atılan adımları çok yakından takip eden Erdoğan'ın kamunun katılım bankacılığına geçişinde sürekli hızlı davranılması yönünde baskı yaptığı belirtiliyor. Tabi bu baskının arka planında 2 trilyon dolara ulaşan Islami Finans alanında Türkiye'yi Asya ve Avrupa'nın merkezi haline getirme hedefi bulunuyor.

İSTANBUL'A İKİ RAKİP!

Türkiye'nin bu alanda karşısında ise Dünya'nın İslam Merkezi olmak isteyen iki rakibi var. Bunlardan biri Londra iken diğeri ise Lüksemburg. Ancak İstanbul'un rakiplerine nazaran doğal uygulayıcı olmasından kaynaklı bir avantajı bulunuyor. 2 yıl önce Dünya Bankası'nın İslami Finans Uygulama Merkezi'ni İstanbul'da açmış olması da Türkiye'yi ayrıcalıklı kılıyor.

2018'E KADAR 31 EYLEM

Türkiye'nin İslami Finans Merkezi hedefi Onuncu kalkınma planına da alındı. Kalkınma Bakanlığı tarafından yayınlanan ve 7 alt bileşenden oluşa İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Programı Eylem Planın alt bileşenlerinden biri Katılım Bankacılığı ve Faizsiz Finans Sisteminin Geliştirilmesine ayrıldı. Plan dahilinde katılım bankacılığı ile ilgili 2018 yılına kadar 31 eylem planı hayata geçirilecek.

Söz konusu Planda eylemler ise; Faizsiz finans sistemine yönelik mevcut algının iyileştirilmesi ,Faizsiz finans alanına ilişkin insan kaynağının geliştirilmesi ve literatürün zenginleştirilmsi, Faizsiz finans sisteminin kurumsal yapısının ve hukuki altyapısının geliştirilmesi ve Faizsiz finans ürün ve hizmet çeşitliliğinin artırılması şeklindeki başlıklar altından toplandı.

G-20 MASASINA DA TAŞINDI

Dünya'nın en büyük 20 ekonomisinin oluşturduğu G-20'nin bu yıl dönem başkanı olan Türkiye katılım bankacılığı alanındaki iddiasını ve ciddiyetini bu platformada taşıdı. Türkiye faizsiz bankacılık metotlarının geliştirilmesi ve dünyada daha yaygın kullanılmasıyla ilgili G-20 Üyelerinin kararlar almasını sağladı.

İSLAMİ MERKEZ BANKASI: MEGABANK

Öte yandan İslami Finans için Merkez Bankası fonksiyonu gösterecek olan ''Megebank'' için de ilk adım atıldı. Türkiye, İslam Kalkınma Bankası ve Endonezya’nın yer aldığı süper üçlü bu alanda yol haritasını da oluşturdu. Türkiye İslami merkez bankası için en az 300 milyon dolar sermaye koymayı planlıyor.

kenan.biter@haber7.com

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 39
  • Veysi 8 yıl önce Şikayet Et
    Küresel şeytanlar neden pensilvanya merkezli operasyon yaptı anlayın artık
    Cevapla
  • burak turan 8 yıl önce Şikayet Et
    lütfen harbiden faizsiz olsun görüntüde değil camekanda değil gerçekten faizsiz bir sistemi ancak devlet el verirse halledebilir
    Cevapla
  • ddd 8 yıl önce Şikayet Et
    hala nankorluk edenler var, Islama zerre faydasi dokunmamislar sidi gelir rte yi akp yi elestirir burda..
    Cevapla
  • Erdoğan Sevdalısı 8 yıl önce Şikayet Et
    Erdoğan'ı sevin veya sevmeyin ama adam çabalıyor,bari saygı duyun.Atmadığınız iftira,çamur kalmadı;ama Allah o iftiraları dönüp sizin başınıza salacak inşallah,saldı da zaten!
    Cevapla
  • metin 8 yıl önce Şikayet Et
    ortalama 10 yıldır düşünüp, tayyip bey'in devlet eliyle, katılım bankacılığı sistemini getireceğine kesinlikle inanıyordum. İSLAM düşmanlarırın(dolaylı veya direkt) düzenini kazıyacak ilk adım atıldı kardeşler! hayırlı olsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle