Ziraat, Bosna Hersek'te gözünü zirveye dikti

Bosna Hersek'te faaliyetlerine 20 yıl önce başlayan Ziraat Bankası, önce ilk 5, sonra ise ilk 3 banka arasında yer almayı hedefliyor.

Ziraat, Bosna Hersek'te gözünü zirveye dikti
Ziraat, Bosna Hersek'te gözünü zirveye dikti
GİRİŞ 23.05.2015 11:52 GÜNCELLEME 23.05.2015 11:52

Ziraat Bankası, Bosna Hersek'te ilk 3'ü hedefliyor

Bosna Hersek'teki faaliyetlerine yaklaşık 20 yıl önce başlayan Ziraat Bankası, ülkede önce ilk 5, sonrasında ise ilk 3 banka arasında yer almayı hedefliyor.

Bankacılıkla ilgili gerek Türkiye'de gerekse yurt dışında bir çok yeniliğe imza atan Ziraat Bankası, Bosna Hersek'in ilk yabancı sermayeli bankası olma özelliğini taşıyor. Söz konusu ülkede 1996'da çalışma izni alan ve 1997 yılında faaliyetlerine fiilen başlayan Ziraat Bankası, Bosna Hersek'teki ilk kredi kartını çıkaran, ilk ATM'yi kuran ve ilk ticari şube açan banka oldu.

Bosna Hersek'te kuruluşundan 2011 yılı sonuna kadar ağırlıklı olarak bireysel bankacılık yapan Banka, 2012'de yaşadığı yeniden yapılanmayla söz konusu ülkede büyüme ve ticari kredilerde etkin olma kararı aldı. Son 3 yıl içinde 8 yeni şube açarak şube sayısını 28'e çıkaran Banka, Bosna Hersek'te aktif büyüklükte dokuzuncu, kredilerde ise sekizinci sıraya yükseldi.

Bu yılın eylül ayına kadar, ülkedeki yeni binasına geçmeye hazırlanan Ziraat Bankası, 3 şehirde daha yeni şube açarak, şube sayısını 31'e çıkaracak. Banka, Bosna Hersek'te öncelikle ilk 5, sonrasında ise ilk 3 bankadan biri olmayı hedefliyor.

Kredi hatları

Banka, Bosna Hersek ekonomisinin kalkındırılması için de çalışmalar yürütüyor. Bunun için, ülkede geri dönüşlerin sürdürülebilirliğini sağlamak ve istihdamın artırılmasına katkıda bulunmak üzere 2012 yılının nisan ayında 100 milyon avroluk kredi hattı tahsis edildi. Bunun 50 milyon avrosu Ziraat Bankası'nca, 50 milyon avrosu ise Bosna Bank International tarafından kullandırıldı.

Kredi ile tarım, hayvancılık, turizm, balıkçılık, ağaç ve imalat sektörlerinde bir çok proje finanse edildi. Söz konusu iki banka tarafından 400 firma ile yaklaşık 3 bin gerçek kişiye kullandırılan kredilerle, 6 binin üzerinde doğrudan ve dolaylı istihdam sağlandı.

İkinci kredi hattı

50 milyon avro tutarındaki ikinci kredi hattı anlaşması ise 20 Nisan 2015'te, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç'in huzurunda imzalandı.

Söz konusu kredi hattı da 10 yıl vadeli olup, faiz oranları ilk kredi hattında olduğu gibi, 1 yıla kadar yüzde 2,99, 5 yıla kadar yüzde 3,49, 10 yıla kadar ise yüzde 3,99 olarak uygulanacak. Ayrıca, faaliyet türüne göre 2 yıla kadar ödemesiz dönem verilebilecek.

İkinci kredi hattında daha fazla sayıdaki KOBİ'yi desteklemek amacıyla bir firmaya verilecek azami kredi tutarı 250 bin avro olarak belirlendi. Söz konusu krediye şimdiye kadar 28 şehirden 100'e yakın başvuru yapıldı.

Krediye başvuran 50 firma ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bakir İzzetbegovic'in huzurunda memorandum imzalandı. Bu imzalarla kullandırılacak kredi tutarı yaklaşık 10 milyon avro iken, yapılacak yeni yatırımlarla yaklaşık 500 kişilik istihdam sağlanacak. Kredinin tamamı kullandırıldığında ise 2 bin yeni istihdam sağlanması öngörülüyor.

KAYNAK: AA