Finans devleri ''tarihi adımı'' yakından izliyor

Çözüm süreciyle ilgili geçtiğimiz günlerde atılan tarihi adıma Uluslararası finans devlerinden de tam not geldi.

Finans devleri ''tarihi adımı'' yakından izliyor
Finans devleri ''tarihi adımı'' yakından izliyor
GİRİŞ 03.03.2015 13:09 GÜNCELLEME 03.03.2015 13:15
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından JCR, çözüm sürecine hız kesmeden devam edilmesi çağrısında bulunurken, Fitch Ratings atılan adımların bölgede artan jeopolitik riskler açısından önemini vurguladı.

SÜRECİ İZLİYORUZ

JCR (Japan Credit Rating) Eurasia Başkanı Orhan Ökmen, çözüm sürecinin ortak irade beyanı sonrasında hız kesmeden bir an evvel iç barış, demokratikleşme ve insani temelde girişimlerin müzakere aşamasına evrilmesi gerektiğini belirterek, "Bu süreci izlemekteyiz" dedi.

JEOPOLİTİK RİSKLER VAR

Türkiye'yi "yatırım yapılabilir" notuyla değerlendiren uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in Kıdemli Direktörü Paul Rawkins ise çözüm sürecine ilişkin şu an için spesifik bir değerlendirmelerinin olmadığını belirtmesine rağmen bölgedeki jeopolitik risklere dikkati çekti.

Rawkins, "Bu konuda spesifik bir yorumumuz yok. Dünyanın bu bölgesine ilişkin görüşümüz Türkiye'nin reytinginin sadece kamu finansmanını ve makro ekonomik istikrarını zayıflatma tehdidi oluşturabilecek tam anlamıyla savaş ortamına çekilmesi durumunda olumsuz etkilenebileceği yönünde" dedi.

TÜRKİYE'NİN İSTİKRARI GÜÇLENİR

Çözüm sürecindeki adımların hızlanmaya başladığı 2013 yılının nisan ayında konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Fitch Ratings Başanalisti Ed Parker, "Süreç son derece olumlu bir gelişme... Eğer bu sürecin sürdürülebilir olduğu ispatlanırsa, Türkiye'nin politik istikrarının güçlendirir, yatırımların artmasına ve büyümenin hız kazanmasını sağlar. Süreç orta vadede ülke kredibilitesini güçlendirir" öngörüsünde bulunmuştu.

ÇOK POZİTİF BİR SONUÇ OLACAK

TD Securities Gelişmekte olan Piyasalar Başekonomisti Paul Fage ise atılan adımların PKK'nın silah bırakması ve Kürt meselesinin barışçıl bir şekilde çözümlenmesini sağlaması halinde bunun çok pozitif bir sonuç olacağını belirtti.

TÜRK EKONOMİSİNİ DESTEKLEYECEK

Standard Bank Gelişmekte olan Piyasalar Başekonomisti Timothy Ash de silah bırakma çağrısının uluslararası finans çevrelerinde memnuniyetle karşılandığını belirterek, "Çağrı potansiyel olarak Türkiye ekonomisi için oldukça pozitif bir etki yapacaktır. Bu çağrıyla birlikte dikkate değer bir barış kazanımı görüntüsü oluşacaktır. Çağrı Türkiye ekonomisi için destekleyici bir unsur olacaktır" ifadelerini kullanmıştı.

CAZİBESİNİ ARTTIRACAK

Çözüm sürecinde ilk adımların atılmasının ardından 11 Nisan 2013'te Moody's, barış beklentilerinin yatırımcı güvenini güçlendirdiğini ve Türkiye'nin doğrudan yabancı yatırım için cazibesini artırdığını açıklamıştı.

YORUMLAR 5
  • osman öztürk 9 yıl önce Şikayet Et
    Eğer yapmak istediğimi sakalımın bir teli bile bilseydi, sakalımın o telini hemen koparır ve yakardım diyen, Ayasofyalı Doğunun ve Batının Başkenti İSTANBULU Fethedip Bizansla birlikte Anadoludan Haçlı Roma İmparatorluğunun kökünü kazıyan Cennet Mekan Fatih Sultan Mehmet Hanın Torunu Üç Kıta Yedi Denizin Başkomutanı Takvalı Namazlı Evladı Osmanlı Uzun Adam Recep Tayyip Erdoğansın sen!
    Cevapla
  • osman öztürk 9 yıl önce Şikayet Et
    Sen,ki Eğer yapmak istediğimi sakalımın bir teli bile bilseydi, sakalımın o telini hemen koparır ve yakardım diyen, Ayasofyalı Doğunun ve Batının Başkenti İSTANBULU Fethedip Bizansla birlikte Anadoludan Haçlı Roma İmparatorluğunun kökünü kazıyan Cennet Mekan Fatih Sultan Mehmet Hanın Torunu Üç Kıta Yedi Denizin Başkomutanı Takvalı Namazlı Evladı Osmanlı Uzun Adam Recep Tayyip Erdoğansın sen!
    Cevapla
  • Mete Orhan 9 yıl önce Şikayet Et
    Bizi izlemeye devam edin
    Cevapla
  • ahmet 9 yıl önce Şikayet Et
    erdem efendi babacan hazretleri lutfedip faizleri yüzde 3 e indirseler türkiye uçar ama adamlar hainlik peşinde
    Cevapla
  • ali 9 yıl önce Şikayet Et
    ya sen siz faiz hakkında ne biliyorsunuz da atıp tutyorsunuz? Türkiye faizi indirse millet parasını türkiyeden kaçırır.. Bi faiz veren türkiyemi var sanıyosunuz? ya cahil cahil konusuyosunuz. Bi gecede adamlar parasını çıkartır ülke duman olur duman. Dünyada faizi veren tek ülke burası değil faizi düşürdüğün an o sıcak para ülkeyi terkeder. burası üretim ekonomisi olmadığı için o sıcak paraya muhtacız. akp saolsun.
    Cevapla