Merkez'den 2 yıl sonra bir ilk

Merkez Bankası'nın bugün açıkladığı kritik faiz kararı sonrasında farklı bir detay daha ortaya çıktı.

Merkez'den 2 yıl sonra bir ilk
Merkez'den 2 yıl sonra bir ilk
GİRİŞ 24.02.2015 16:26 GÜNCELLEME 24.02.2015 16:30
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Merkez Bankası'nın faiz kararında önemli bir detay dikkat çekti. MB politika faizini yüzde 7,75'ten yüzde 7,5'e, faiz koridorunu da yüzde 7,50-11,25'ten yüzde 7,25-yüzde 10,75'e çekti. Banka böylelikle 17 Mayıs 2013'teki toplantısından bu yana ilk kez politika faizi ve faiz koridorunu aynı anda düşürmüş oldu.

MB 17 Mayıs'taki toplantıda politika faizini yüzde 5'ten yüzde 4,50'ye, koridoru da yüzde 4-7 aralığından yüzde 3,50-6,50 düzeyine çekmişti.
 
KRİTİK TARİH 22 MAYIS
 

17 Mayıs tarihi de dikkat çekici. Çünkü 22 Mayıs 2013'te dönemin Fed Başkanı Ben Bernanke, parasal genişlemeye önümüzdeki dönemde azaltılarak son vereceğini açıklamıştı. Bu açıklama sonrası piyasalarda rüzgar terse dönmüştü. Öyle ki MB 17 Mayıs'taki o indirimin ardından faizi Ocak 2014'te yüzde 10'a çıkarmıştı. MB 23 Mayıs 2014'te yani Bernanke'nin konuşmasından bir yıl sonra faizde 50 baz puanlık indirime gitmiş ve faizi yüzde 9,50' ye çekmişti.
 
OLAĞANÜSTÜ TOPLANTIDA HEPSİNİ ARTIRMIŞTI
 
Merkez Bankası ayrıca geçen yıl 29 Ocak'taki olağanüstü toplantısından sonra ilk kez politika faizi ve faiz koridoruna dokundu. Merkez o toplantıda sert faiz artırımına gitmişti. O toplantıdan bu yana MB politika faizinde toplam 2,5 puanlık indirim gerçekleştirdi. (CNBC-E)
 

YORUMLAR 9
  • i sancak 9 yıl önce Şikayet Et
    sağ olsun Merkez Bankası bizim deyil ki Milleti koruya inglizin ve banka ortakların hakkı daha önemmli kanımca.....
    Cevapla
  • uygunsa 9 yıl önce Şikayet Et
    Yahu arkadaş bir şeyi de bilmeyin. Bırakın ekonomistler işini yapsın. Hükümet yanlısı ekonomistler bile faizi sert biçimde indirmeyin diyor. Dolardaki hareketlenme istihdamı kısıtlar, işsizliği arttırır diyor. Siz daha Başçı gitsin diyorsunuz.
    Cevapla
  • milletin ferdi 9 yıl önce Şikayet Et
    Gezi kalkışmasının Türkiye’ye verdiği zarar daha tam olarak telafi edilemedi. Bizdeki muhalefet düşman başına, daha hala da vandala teröriste ayrıcalık peşindeler
    Cevapla
  • Bir garip... 9 yıl önce Şikayet Et
    Gezi uşaklarının ülkeye,ülkenin mazlum garibanlarına attığı kazıklar yıllarca sürecek ama geziciler hala uşaklık yapmaya devam diyorlar, destisini doldurmaya devam eden para babaları da kıs kıs gülüyorlar. Allah akıl,fikir, feraset versin, başka ne diyeyimmm...
    Cevapla
  • baskentli 9 yıl önce Şikayet Et
    Katiliyorum sana
    Cevapla
  • milletin ferdi 9 yıl önce Şikayet Et
    Merkez Bankası dolar spekülatörlerine pabuç bırakmadı, helal olsun. Hadi arttırsınlar bakalım doları ne kadar arttırabilecekler.
    Cevapla
  • isimsiz 9 yıl önce Şikayet Et
    ben onu bunu bilmem BASCI GITMELI !
    Cevapla
  • rucar 9 yıl önce Şikayet Et
    emeklilik imkanlarını düzeltilmeli yeni çalışma hayatına atılan nüfus istihdam edilmelidir milleti sevmek budur inanıyorum ki bu memlekette bunu yapacaklar popülist siyaset çarkından çıkıp kuran hayatını ve zekat ekonomisini tüm cihana yayacaktır . Allah c.c emrinden yolunda ayrılan tüm Sistemler yok olmaya ve yok edilmeye mahkum kul saçmalıklarıdır. yaşasın İslam ekonomisi demiyorum yaşayacaktır İslam ekonomisi . diyorum selam ve dua ile
    Cevapla
  • rucar 9 yıl önce Şikayet Et
    eyvah!!! ümmet faizi inmeli mi çıkmalıyı konuşur oldu en ağır haramdan olan faiz mekanizması bu gün Meşru anılmaya başlandı. insanlar artık bu kelimeyi rahatça zikretmeye başladılar. her işin bir ilmi vardır öyle ki faizin inmesi teorik olarak yatırımcıyı teşvik eder yatırımlar hıc kazanır ancak tek başına yeterli bir unsur değildir kaldı faiz düşürülmesi kur Üzerindeki Baskısı ithalatı bastırıp enflasyonu yükselten bir etkiye sebep olur bu da faturayı vatandaşın ödemesi anlamına gelmektedir . yine vatandaş kaybeder asıl mesele bireylerin Satınalma Gücü'nün yükseltilmesi toplam talebin artırılmalıdır bunun için ise asıl mertlik hanehalkı harcanabilir gelir kalemleri üzerinde vergi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle