Borsa İstanbul'a dev bir ortak daha

Borsa İstanbul, Londra Borsası (London Stock Exchange) ile ikinci bir stratejik ortalık anlaşmasını tamamlamaya hazırlanıyor.

Borsa İstanbul'a dev bir ortak daha
Borsa İstanbul'a dev bir ortak daha
GİRİŞ 30.12.2014 10:57 GÜNCELLEME 30.12.2014 10:57

Yaklaşık bir yıl önce Nasdaq OMX stratejik ortaklık kararı alan Borsa İstanbul, şimdi de 300 yıllık geçmişi ile dünyanın en köklü borsalarında Londra Borsası (London Stock Exchange) ile ikinci bir stratejik ortalık anlaşmasını tamamlamaya hazırlanıyor.

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan'ın "Borsa yatırım fonları sektöründe bizim dünyayla aradaki farkımızı süratle kapatmamızı sağlayacak şekilde endeksimizin pazarlamasını sağlamak üzere Londra Borsası'yla bir anlaşma imzaladık" şeklindeki açıklamasının ardından gözler 300 yıllık tarihi olan dünyanın en büyük borsalarından Londra Borsası'na çevrildi.

17. yüzyılda İngiltere'nin başkenti Londra'da oldukça revaçta olan kahvehanelerde tüccarlar arasında ilk temelleri atılan Londra Borsası yaklaşık üç asırlık tarihinde satın alım ve şirket birleşmeleri yoluyla büyüdü. 1801 yılında Paternoster Meydanı'nda St. Paul's Katedrali'nin hemen yanında kurulan Londra Borsası daha sonra 1972 yılında Kraliçe Elizabeth'in katıldığı bir açılış töreni ile 26 katlı binasına taşınmıştı.

Avrupa finans merkezleri içerisinde işlem yoğunluğu içerisinde ilk sıralarda yer alan Londra Borsası, ilk kez gerçek anlamda 1995 yılında uluslararası piyasalara ve gelişmekte olan şirketlere ulaşabilmek için Alternatif Yatırım Piyasası (AIM) platformunu oluşturdu.

Londra Borsası, dünyanın ortalama en yüksek dördüncü, Avrupa'nın ise birinci en yüksek işlem hacmine sahip borsası olması açısından finans dünyasını batıdaki en önemli merkezlerinin başında yer alıyor. Londra Borsası'nda 60 farklı ülkeden, 40 farklı sektörü temsil eden yaklaşık 2 bin 600 şirket işlem görüyor.

Londra Borsası'nı şemsiyesinin altında bulunduran London Stock Exchange Group ayrıca Borsa Italiana, Avrupa'nın sabit getirili piyasası MTS ve "Turquoise" adı verilen Pan-Avrupa hisse platformun gibi farklı alanlarda da faaliyet gösteriyor. Grup aynı zamanda yüksek teknoloji ile şirketlere ve yatırımcılara gelişmiş bir işlem deneyimi sunmak konusunda oldukça iddialı. Şirketin kendi resmi sitesinde yer alan bilgilere göre dünyadaki borsaların ve diğer belli başlı finans kuruluşlarının yaklaşık yüzde 40'ı grup tarafından geliştirilen "Millenium IT" adlı işlem ve güvenlik teknolojisini kullanıyor. Merkezi yönetimi Londra'da bulunan grup İtalya, Fransa, Kuzey Amerika, Sri Lanka gibi ülkeler olmak üzere dünya genelinde yaklaşık 2 bin 800 çalışana sahip.

- Anlaşma 20 Ocak'ta Londra'da imzalanacak

Dün Borsa İstanbul'un kuruluşunun 141'inci yıl dönümünü dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Turhan, şunları kaydetmişti:

"Nasdaq'ın yanına şimdi ikinci stratejik ortak geliyor. Londra Borsası... Türkiye sermaye piyasası ürünleri içerisinde yeteri kadar likidite kazanmamış ürünlerin likiditesini artırmak, bütün dünyada gelişen borsa yatırım fonları sektöründe bizim dünyayla aramızdaki farkı süratle kapatmamızı sağlayacak şekilde endeksimizin pazarlamasını sağlamak üzere Londra Borsasıyla bir anlaşma imzaladık. İnşallah 20 Ocak'ta Londra'da Sayın Başbakanımızın huzurlarında bu anlaşmayı da resmen imzalayacağız ve yeni bir çığır daha açacağız."

KAYNAK: AA