Kredi çekerken aman dikkat!

DESAV Başkanı Prof. Dr. Ünsal Ban, kredi çekecek vatandaşlarımız için önemli uyarılarda bulundu.

Kredi çekerken aman dikkat!
Kredi çekerken aman dikkat!
GİRİŞ 26.11.2014 15:49 GÜNCELLEME 26.11.2014 15:49
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

DESAV Başkanı Prof. Dr. Ünsal Ban, “ABD tahvil faizleri yükseldiği bir dönemde bizdeki tahvil faizlerinin gerilemesi,  ülkemizin risk priminin düşmesi anlamına geliyor” dedi.

"MAKROEKONOMİK GİDİŞAT OLUMLU"

Prof. Dr. Ünsal Ban; siyasi ve ekonomik istikrarımızı hedef alan tezgâhların etkisinin her geçen gün azaldığını dikkat çekti.

Gösterge tahvil faizindeki düşüşün ülkemizin siyasi ve ekonomik yapısına ilişkin algılamaların olumlu yönde olduğuna işaret ettiğine vurgu yapan Ban, “Bu süreçte makroekonomik yapıya ilişkin göstergeler olması gereken seviyelere gelirken, dolar kuru ile gösterge tahvil faizinin gevşeme eğilimine girmesi, olumlu gidişin göstergeleri olarak dikkat çekiyor. Gösterge tahvil faizinin de yüzde 8’in altını zorlamaya başlaması son derece müspet bir gelişme. Gösterge tahvil faizlerindeki düşüş, dolaylı yoldan tüketici kredilerinin faizlerinin de düşmesini sağlıyor. Tüketici kredi faizlerindeki son 6-7 aylık eğilimi incelediğimizde, yıllık bazda ağırlıklı ortalama (ihtiyaç+taşıt+konut) faiz oranlarının yüzde 16’lardan yüzde 13 seviyelerine gerilediğini görüyoruz” şeklinde konuştu.

"BRÜT-NET FAİZ AYRIMI İYİ YAPILMALI"

Bu olumlu yansımanın daha da belirgin hale gelmesi için, bazı bankaların brüt-net faiz oyununun  görülmesi ve bozulmasının şart olduğunu söyleyen Ban; brüt-net faiz ayrımının önemine değinerek; “Brüt faiz, kredi işlemlerinde herhangi başka bir maliyet dikkate alınmadan hesaplanan baz faiz oranıdır. Bununla birlikte, kredi işleminin tamamlanmasına kadar geçen süreçte borçlu tarafın katlanmak durumunda olduğu vergi, sigorta, komisyon gibi başka maliyetler de bulunmaktadır. Dolayısıyla, kredi alanın katlandığı maliyet, ilk etapta ifade edilen faiz oranının üzerine çıkmaktadır. Bu kapsamda asıl maliyetin, masraf, gider, vs. eklenmesiyle elde edilen net faiz oranı üzerinden hesaplanması gerekmektedir” dedi.

"KREDİ ÇEKERKEN AMAN DİKKAT"

Bazı bankaların çeşitli masraflar ile hayat, kaza sigortaları ve hizmet bedellerini hesaba katmayarak reklamını yaptıkları faiz oranı ile aslında kredi sağladıkları faiz oranının çok farklı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ünsal Ban; “Mesela, 60 ay vadeli 100 bin TL konut kredisi kullandığımızı düşünelim. Bankaların reklamını yaptıkları faiz oranı, bir başka ifadeyle brüt faiz oranı yüzde 1,05 olsun. Bugün itibariyle 100 bin TL’lik kredinin 9 bin TL’ye ulaşan masraf ile 5 bin TL seviyesinde kaza sigortası bulunmaktadır. Borçlanma maliyetimize tüm bu masraflar eklendiğinde, faiz oranı yüzde 1,05’den  yüzde 1,28’e, aylık ödeyeceğimiz taksit tutarı da 2 bin 255 TL’den 2 bin 400 TL’ye yükselmektedir. Bu durum, aylık 145 TL’den vade sonuna kadar 8 bin 700 TL fazladan ödeme yapılacağı anlamına gelmektedir.” diye konuştu.

"BRÜT-NET FAİZ ORANINDA YANLIŞ YÖNLENDİRMELERE KAPILMAYIN"

Ban, kredi çekecek vatandaşlarımız için önemli uyarılarda bulunarak, dikkat edilmesi gereken hususlara değinerek şöyle konuştu: “Bu durumdan yararlanmak isteyen bazı kuruluşlar ise yaptıkları yanlış yönlendirmeler ile bizleri zarara uğratabiliyor. Brüt-net faiz kavramlarının da yanlış yönlendirmeye mahal verebilecek bir mahiyet arz ettiğini görebiliyoruz. Bundan dolayı... Kredi kullanmayı düşünen vatandaşlarımıza bir çağrıda bulunmayı görev addediyoruz. Siz siz olun bankalardan brüt değil net faiz oranını talep edin. Reklam kampanyalarında belirtilen ‘göstermelik’ oranları değil, ‘gerçek’ oranları dikkate alın. Kredi çektiğinizde üstlenmek durumunda kalacağınız ‘gerçek’ maliyeti göz önünde bulundurun. Kararınızı da ona göre verin.”

YORUMLAR 1
  • cihan 9 yıl önce Şikayet Et
    Dikkat et günahtır ahiret de aleyhine büyük delil teşkil eder
    Cevapla