TMSF o bankaları satmaya yetkili olacak

TMSF, faaliyet izni kaldırılan ve yönetimi Fona devredilen bankalar ile hisseleri Fon tarafından haczedilen bankaları satmaya yetkili olacak

TMSF o bankaları satmaya yetkili olacak
TMSF o bankaları satmaya yetkili olacak
GİRİŞ 20.10.2014 15:19 GÜNCELLEME 20.10.2014 15:19

AK Parti İstanbul Milletvekili Nureddin Nebati ve arkadaşlarının imzasıyla, Bankacılık Kanunu'nda değişiklik öngören kanun teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu.

Teklif, faaliyet izni kaldırılan ya da Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilen bankalara ilişkin ortak hükümlerde değişiklik yapıyor.

Buna göre, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, faaliyet izni kaldırılan, ortaklarının temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimi Fona devredilen ya da intikal eden bankalar ile Fonun çoğunluk hisselerine sahip olduğu ya da hisseleri Fon tarafından haczedilen bankaların uygun görülecek hak ve varlıklarını, Fon Kurulunca verilecek ticari iktisadi bütünlük oluşturulmasına ilişkin karar çerçevesinde satmaya yetkili olacak.

Bu işlem, söz konusu bankaların ya da hissedarlarının Fona borçlu olup olmadıklarına bakılmaksızın gerçekleştirilebilecek.

Satışın Fon Kurulunca onaylanmasına ilişkin bildirimin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunu'na ulaşmasından itibaren 6 ay içerisinde, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, alıcının kurucularda aranan şartlara haiz olup olmadığına ilişkin değerlendirmelerini tamamlayacak.

Bu şartların mevcut olduğunun tespiti halinde, varlıkları satışa konu edilen bankanın var olan kuruluş ya da faaliyet izinleri, alıcının bu amaç için kuracağı şirket için de geçerli sayılacak. Satışın ardından alıcının, hak ve varlıklarını satın aldığı bankanın faaliyet konusuna ilişkin değişiklik talebi olması halinde, bu talep Kurulca değerlendirilebilecek.

Kurul gerekli gördüğünde, izin kapsamındaki faaliyetlerin sağlıklı bir biçimde yürütülebilmesi bakımından herhangi bir eksikliğin mevcut olup olmadığının tespiti amacıyla, söz konusu şirket ile satışa konu edilen varlıklar hakkında inceleme yapabilecek. İnceleme sonucunda tespit edilen eksiklikler alıcıya ya da şirkete bildirilerek, bunların giderilmesi için makul bir süre verilecek. Eksikliklerin verilen süre içerisinde giderilmemesi durumunda Kurul, kanun kapsamında gerekli işlemleri yapacak.

Ticari iktisadi bütünlüklerinin satılması amaçlanan Fon bünyesindeki bankaların, hak ve varlıklarının katılım bankası kurulması amacıyla kamu sermayeli bankalara, Türkiye Vakıflar Bankası Türk Anonim Ortaklığı Kanunu'na göre kurulan bankaya ya da bu bankaların kuracağı bağlı ortaklıklara satılması veya bu bankaların doğrudan katılım bankası kurması halinde, ihale düzenlenmesi zorunlu olmayacak. Alıcının, kurucularda aranan şartları haiz ve faaliyet konusu katılım bankacılığı olan bir banka kuruluş izninin mevcut olduğu kabul edilecek.

Kamu sermayeli bankalar ya da Türkiye Vakıflar Bankası Türk Anonim Ortaklığı doğrudan katılım bankası kurabilir. Bu şekilde katılım bankası kurulması halinde kurucu banka ve kurulacak katılım bankası, söz konusu muafiyetlerden aynen yararlanabilecek.