Merkez'den 18.5 milyar dolarlık hamle!

Merkez Bankası son hamlesi ile hem ECB’ye para kaptırmaktan kurtuldu hem de ABD’den faiz geliri elde etme şansı yakaladı.

Merkez'den 18.5 milyar dolarlık hamle!
Merkez'den 18.5 milyar dolarlık hamle!
GİRİŞ 18.10.2014 09:54 GÜNCELLEME 18.10.2014 10:03
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Türkiye, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) negatif faiz hamlesine ‘tahvil’ operasyonuyla karşılık verdi. Ağustosta ABD tahvil piyasasına yönelen Türk Merkez Bankası tam 18.5 milyar dolarlık alım yaptı.

MERKEZ UYANIKLIK YAPTI

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımı adımları öncesinde ABD tahvil portföyünü 73.4 milyar dolara çıkartan Merkez Bankası hem ECB’ye negatif faiz nedeniyle para kaptırmaktan kurtuldu hem de ABD’den faiz geliri elde edecek.

DEV EKONOMİLERİ GERİDE BIRAKTI

54.9 milyar dolarlık tahvil portföyünü 73.4 milyar dolara taşıyan rekor alım ABD Hazinesi tahvil liginde Türkiye’yi 18. sıraya tırmandırdı. Böylece Türkiye, Fransa, Almanya, Kore gibi dev ekonomileri geride bıraktı.

PARA ECB'DEN ÇEKİLDİ

Merkez Bankası’nın döviz rezervinde artış yönünde bir değişiklik olmadığı için ABD’ye yönelen 18.5 milyar doların Avrupa Merkez Bankası'ndan (ECB) çekildiği anlaşılıyor.

MERKEZ GÜVENLİ LİMANA DEMİR ATTI

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) en geç Haziran 2015’te faiz artırmaya başlaması bekleniyor. Böylece Merkez Bankası bu hamle ile ECB’de para kaybetmekten kurtulduğu gibi bir de ABD’de faiz geliri elde edecek. Bir başka deyişe Merkez Bankası kendisini güvenli bir limana demirlemiş gözüküyor. (Hürriyet)

YORUMLAR 1
  • herkese 9 yıl önce Şikayet Et
    berbat bir karar ! ! AMA nedenini söylemek bile istemıyorum ! ! ! türkiyenin parası resmen ABD nin elinde ! !
    Cevapla