Dikkat! Bankalara bu parayı ödemeyin

Prof. Dr. Ünsal Ban, bankaların 2013'te 'ücret ve komisyon' gelirinin tam 22,5 milyar TL olduğunun altını çizdi ve vatandaşı uyardı.

Dikkat! Bankalara bu parayı ödemeyin
Dikkat! Bankalara bu parayı ödemeyin
GİRİŞ 10.10.2014 12:29 GÜNCELLEME 10.10.2014 12:30

Bankaların yapmadıkları işlemler için bedel talep etme derdinde olduklarını savunan DESAV Başkanı Prof. Dr. Ünsal Ban, "180 gün hareket görmeyen kredi kartından aidat alınmayacak" hatırlatması yaptı.

"Banka müşterileri dikkatli olmalı"

Bir iki yıl öncesine kadar yaptıkları hatta - işlemsizlik ücreti gibi- yapmadıkları işlemlerden dolayı 'bedel' talep eden -kimi- bankaların uygulamaların tüketiciyi çileden çıkartığını belirten Ban, “Bankacılık ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) devreye girerek frene basmıştı. Buna hayli bozulan -kimi- bankalar da bu harekete 'yeni ücret kalemleri icat ederek' karşılık vermişti. Şimdi sıra BDDK’da ”diye konuştu.

"180 gün hareket görmeyen kredi kartından aidat alınmayacak"

Prof.Dr. Ünsal Ban, BDDK Yönetmeliğine ilişkin yaptığı değerlendirmede şu bilgileri verdi; “Yönetmelik, finansal tüketiciler ile yapılacak sözleşmeler kapsamında sunulacak ürün veya hizmetlerin ücret tarifesini ve bilgi verilmesi gereken diğer hususları gösterecek şekilde bilgilendirme formu hazırlanmasını zorunlu kılıyor. Finansal tüketicilere kullandırılacak krediler için kredi ihtiyacının karşılanmasına olanak sağlayan sistemin işletilmesi ve operasyonel süreçlerin yönetilmesi amacıyla alınan 'tahsis ücreti' dışında ücret talep edilemeyecek. Finansal 'tüketicinin kredi kartı iptal talepleri', ilgili kredi kartıyla ilişkilendirilen herhangi bir borç bakiyesi bulunduğu gerekçe gösterilerek 'reddedilemeyeceği gibi' kesintisiz olarak, en az 180 gün süreyle hareket görmeyen kredi kartları hareketsiz kart kabul edilecek ve bu kartlara hareketsiz kaldığı müddetçe 'yıllık üyelik ücreti yansıtılamayacak.”

Bankaların vazgeçemediği muhteşem gelir

Bankaların aldıkları komisyonları “Akla ziyan” olarak niteleyen Ban; “Bankaların 2013 yılında 'ücret ve komisyonlardan' elde ettikleri gelir tam 22,5 milyar lira! BDDK, tüketici sırtından böylesine muazzam ve büyük ölçüde 'karşılıksız' kazançların elde edilmesine mâni olabilmek için elinden geleni yapıyor. Bankalar elbette boş durmayacaklardır; ortada vazgeçmeleri hiç de kolay olmayan çok büyük paralar var. Bununla birlikte bu mücadele sadece BDDK'ya bırakılıyor da değil, neyse ki tüketici epeyce bilinçlendi ”dedi.

Müşteri bilinçleniyor

“Bankaların alacak için 'haciz' yoluna gitmesi alışıldık durumlardı, bugünlerde bankalar kapılarına haciz memuru gelmesine alışmaya başlamış vaziyetteler.”diyen Ban, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Mahkeme kararına rağmen dosya masrafını ödemeyen banka, haciz memurunu görünce yarım saat içinde ödeme işlemini yapmak durumunda kalıyor, ne güzel. Sıkıntı -kimi- bankaların yapılan işlemlerin niteliğine uygun olmayan paralar talep etmelerinden kaynaklanıyor. Bin türlü isim uydurarak 'ücret' talep etmeleri de tüketici tepkisinin temelini oluşturuyor. Tüketicinin bin güçlükle kazandığı parayı götürüp 'kolayca' teslim etmesini beklememek lazım. BDDK gerekli tedbirleri alıyor, daha da önemlisi tüketici bilinci artıyor.”

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL