Ekonomik yaptırımların kapsamı genişliyor

ABD ile Rusya arasında Ukrayna yüzünden başlayan gerilim ‘Soğuk Savaş’a dönüşüyor.

Ekonomik yaptırımların kapsamı genişliyor
Ekonomik yaptırımların kapsamı genişliyor
GİRİŞ 30.07.2014 13:35 GÜNCELLEME 31.07.2014 11:38
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış


ABD Hazine Bakanlığı’nın Ukrayna’daki ayrılıkçılara destek verdiği gerekçesiyle başlattığı ekonomik yaptırımların kapsamı her gün daha da genişliyor.

Avrupa Birliği’nin (AB) devreye girmesi ise Rusya’nın işini daha da zorlaştırdı. The Wall Street Journal’ın haberine göre, yeni yaptırımlar Rusya açısından hayati önem taşıyan 4 ana sektörü kapsayacak: Finans, askeri ekipmanlar, silahlar ve petrol üretim ekipmanları. Yeni yaptırımlar Rus bankalarının Avrupa piyasalarında finansman bulmasını önemli bir şekilde kısıtlayacak. Yaptırımlar aynı zamanda silah ticaretine de ambargo getirecek ve ordu tarafından kullanılan ekipmanların ve petrol sondajı ve aramasında kullanılan teknoloji ekipmanlarının ihracatına da darbe vuracak.Yaptırım uygulanacak bankalar arasında Sberbank ve VTB Group'un da olduğu kaydedildi.

Sberbank, Türk bankacılık sisteminin önemli oyuncularından birisi olan Denizbank’ın da sahibi. Aralık 2012’de Belçikalı Dexia'ya ait hisseleri 2.7 milyar euroya satın alarak satın alan Ruslar, Türk bankacılık sektörüne güçlü bir giriş yapmıştı. Denizbank, Mart 2014 itibarıyla 64 milyar 100 milyon lira aktif büyüklük ile ülkenin 9. büyük bankası konumunda. 700 şubesi olan bankanın 13 bin çalışanı bulunuyor. Avrupa Birliği diplomatları yaptırımların Perşembe gününden itibaren uygulanmaya başlayacağını bildirdi. Öte yandan ABD ise 3 Rus bankasına yaptırım kararı aldığını açıkladı. Bu bankalar VTB, Bank of Moscow ve tarım işletmelerine kredi kolaylığı sağlayan Rosselkhozbank olarak açıklandı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "Rusya başka seçenek bırakmadı" diye konuştu.

YORUMLAR 3
  • mohikan 9 yıl önce Şikayet Et
    bu banka. bu bankayı kullanmıyorum ama sırf bu yüzden bile kullanabilirim. ancak uygulamlarının emperyalist batı ortaklı bankaların uygulamalrından farkı yok. zorla kredi kartı vermek, kapatmamak gibi. kendilerine çeki düzen vermeliler ve sberbank visa ve master a alternatif bir kart sistemi piyasaya sürmeli ve sermayedarı olduğu yandex money türkiyeden müşterileri artık kabul etmeli.
    Cevapla
  • anlayana 9 yıl önce Şikayet Et
    abd hukuksuz ve adaletsiz davranıyor ! ! . abd hukuksuz ve adaletsiz davranıyor ! ! bu durumda artık dünyada kimsenın hukuklu ve adaletli davranmasını beklememeli ABD ! ! ! ABD nin bu hukuk tanımaz uluslararası kuralları hiçe sayan tavrı dünya için felaket olucak bir başlangıçtır ! ! ! ABD nın hukuksuz davranması dünyanın sonuna gidecek yolu açmaktan başka bir işe yaramaz ! ! ! !
    Cevapla
  • anlayana 9 yıl önce Şikayet Et
    kim ne derse desin. kim ne derse desin bu soguk savaştır
    Cevapla