Ertaş: Firmalar kısır bir döngüye giriyor

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vahdettin Ertaş finansman giderlerinde yaşanan artışın kapasiteyi olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Ertaş: Firmalar kısır bir döngüye giriyor
Ertaş: Firmalar kısır bir döngüye giriyor
GİRİŞ 08.07.2014 14:17 GÜNCELLEME 08.07.2014 14:17


Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, "Şirketlerimizin, özkaynak yetersizliği nedeniyle daha çok banka kredilerini tercih etmeleri, kredi hacmi arttıkça finansman giderlerinde yaşanan artış, firmaları kısır bir döngüye sokmakta, özkaynaklarının büyümesini ve yatırım kapasitelerini olumsuz etkilemektedir" dedi.

Ertaş, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'nin (TSPB) 15. Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı ve genişletilmiş üyelik yapısıyla gerçekleştirilen ilk Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, sermaye piyasaları için önemli bir kaynak olan ulusal tasarruf oranında yüzde 13'lere kadar düşüş ve İSO 500'de yer alan firmaların borç/öz kaynak oranının giderek özkaynaklar aleyhine bozulması, üzerinde durmaları gereken önemli konular arasında yer aldığını kaydetti.

Ertaş, şirketlerin, özkaynak yetersizliği nedeniyle daha çok banka kredilerini tercih etmelerinin, kredi hacmi arttıkça finansman giderlerinde yaşanan artışın firmaları kısır bir döngüye soktuğunu ve öz kaynakların büyümesini ve yatırım kapasitelerini olumsuz etkilediğine dikkati çekerek, şunları aktardı:

"2008'den bu yana küresel düşük faiz politikaları nedeniyle IPO piyasası önemli ölçüde daralmıştır. Ancak gerek ABD gerekse AB'deki toparlanma ile birlikte küresel halka arzlarda bu yılın ilk yarısında son yedi yılın en yüksek geliri elde edilmiştir. Ocak-Haziran döneminde gerçekleştirilen 588 küresel halka arzdan toplam 118 milyar dolar gelir elde edilmiştir. Bu, 2007 yılının ilk yarısından bu yana elde edilen en yüksek rakamdır.

Fed'in önümüzdeki yılın ilk yarısında başlatması muhtemel faiz artışı bu süreci daha da hızlandıracak, 2015'den itibaren IPO ve SPO'lar yeniden sermaye piyasalarının ilk gündem maddesi olacaktır. Bizim firmalarımızın da finansal yapılarını gözden geçirmeleri, 'küçük olsun benim olsun' yerine 'büyük olsun bizim olsun' vizyonuyla hareket etmeleri, halka açılma, bono, tahvil, sukuk, gayrimenkule dayalı araçlar gibi uzun vadeli finansman araçlarını kullanmaları kaçınılmaz bir zorunluluktur."

- "SPK olarak, şeffaflık ve kurallara uygun iş yapma temel ilkelerimizdir"

2013 verilerine göre İSO 500 şirketlerinin esas faaliyetlerinden elde ettikleri karlarının yarısından fazlasını finansman giderlerine harcadıklarını ifade eden Ertaş, aynı şirketlerin, 2013 yılı dönem karlarının da bir önceki yıla göre yarı yarıya düşerek yüzde 4,9'a gerilediğini belirtti.

Bu rakamların, şirketlerin sermaye piyasalarına olan ihtiyaçlarının yüksek ve her geçen gün arttığını gösterdiğine dikkati çeken Ertaş, firmaların güçlü özkaynak yapısının, bankacılık sektörünün kredi kapasitesini de artıracağını, ödeme gücünü destekleyeceğini, büyüme ve istihdama önemli katkı sağlayacağını ifade etti.

Geçmiş 10 yılda ekonomide sağlanan başarıyı gelecek 10 yıla taşıyabilmek için, tasarruf oranını yükseltmek, mali piyasaları da çok seçenekli bir yapıya kavuşturmanın kendileri için bir zorunluluk olduğunu vurgulayan Ertaş, sözlerine şöyle devam etti:

"Bugün ülkemizde ekonomik, siyasi ve hukuki zemin, sermaye piyasalarımızı büyütmek, geliştirmek ve derinleştirmek için son derece müsait bir ortamı bize sunmaktadır. Sizlerden beklentimiz bu ortamı fırsata dönüştürecek, geçmiş yıllardaki açığımızı hızla kapatacak, İstanbul'u küresel bir finans merkezi yapma konusunda azimli ve donanımlı bir Birlik Yönetim Kurulunu seçmenizdir. Bunu yaparken sizlerden istediğimiz yanlış şirketlere ve yanlış niyette olan yatırımcılara sistemde yer vermemeniz, olanları da hızla tasfiye etmenizdir. SPK olarak, şeffaflık ve kurallara uygun iş yapma temel ilkelerimizdir.

Hepimiz finans piyasaları için güvenin ne kadar önemli olduğunu ve bunun da nasıl sağlanabildiğini gayet iyi biliyoruz. Bu büyük değişimi gerçekleştirmek için sektörümüzün de kendini gözden geçirmesi, değişime öncülük etmesi, kapasitesini güçlendirmesi, finansal okuryazarlık projelerinde yer alması, ihtiyatlı ama yenilikçi bir yaklaşımı benimsemesi kaçınılmaz bir ihtiyaçtır. "

- "Güveni sarsıcı eylemlerle etkin mücadele edeceğiz"

Gelecek dönemde öncelikli alanları olacak konulara da değinen Ertaş, piyasaların hem arz hem de talep yönlü büyümesinin birinci hedefleri olacağını, hazırladıkları mikro projeleri etap etap hayata geçireceklerini söyledi.

Ertaş, yaptıkları yeni düzenlemelerin sıkı takipçisi olacaklarını varsa aksayan yerlere anında çözümler üreteceklerini kaydederek, piyasa gözetim kapasitelerini güçlendireceklerini, güveni sarsıcı eylemlerle etkin mücadele edeceklerini, sermaye piyasalarının şirketler için ana finansman kaynağı, yatırımcılar için de alternatif bir yatırım alanı olduğu bir ortamı tesis edeceklerini ifade etti.

Halka arz performanslarını yakinen izleyeceklerini, projesi olan, büyüme kapasitesi bulunan, kurumsallaşmaya hazır her ölçekteki şirkete kapılarını açacaklarını dile getiren Ertaş, şunları kaydetti:

"Aracılık sektörümüzde ülkemizin 2023 vizyonuyla uyumlu, daha güçlü sermaye yapısı, teknik ve fiziki alt yapısı yüksek, hem nitelik hem de nicelik olarak yeni işgücü kaynağı ile donanımlı, yapısal bir dönüşümü gerçekleştirmeye çalışacağız, dönüşümünü gerçekleştiren aracı kuruluşlara ayrı ayrı yetki belgesi verilmesi yerine tek bir yetki belgesi vereceğiz, kendilerinden teminat alma uygulamasına son vereceğiz, aldığımız teminatları da iade edeceğiz, böylece sektörün üzerindeki hem harç hem de finansman maliyetini önemli ölçüde azaltacağız. Hem şeffaflığı ve rekabeti artırmak, hem de erişimi kolaylaştırmak için Türkiye'deki tüm yatırım fonlarını tek bir elektronik platforma toplayan TEFAS projesini bu yıl içinde hizmete alacağız."

KAYNAK: AA