11 Türk bankasına kötü haber!

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s 11 Türk bankasının kredi notlarını indirdi.

11 Türk bankasına kötü haber!
11 Türk bankasına kötü haber!
GİRİŞ 05.06.2014 10:02 GÜNCELLEME 05.06.2014 10:02
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış


Moody’s tarafından önceki gün yayımlanan raporda, “bankaları da etkileyen siyasal belirsizlik ortamı” gelecek dönemi zorlaştıran koşullar arasında sayıldı. “Ekonomik büyümede yavaşlama” ve “artan fonlama maliyetleri” de diğer gerekçeleri oluşturdu. Moody’s, bu nedenlerle bankaların aktif kalitesi ve kârlılıklarının zayıflayacağına ve likiditenin sıkılaşacağına dikkat çekti.

Moody’s söz konusu 11 banka hakkındaki gözden geçirmeyi Mart ayında başlatmış, Nisan ayında Türkiye’nin kredi notunu Baa3 olarak teyit etmiş, ancak kredi notu görünümünü “durağandan” “negatife” çekmişti. Moody’s raporda Nisan ayında yüzde 3 olarak açıklanan 2015 yılı GSYH büyüme tahminini de yüzde 2.9’a revize edildi. Moody’s bu yıl için yüzde 2.5 olan büyüme tahminini ise korudu.

Rating kuruluşuna göre, bankaların yükümlülükleri GSYH’den hızlı artmaya devam ediyor. Bu nedenle devletin bankalara sağlayacağı destek giderek daha maliyetli oluyor. Destek gereken hallerde uygulanacak politikaların öngörülebilirliği de azalıyor.

Notlar nasıl değişti?

Moody’s, Akbank, Asya Katılım Bankası, Denizbank, Garanti Bankası, Halkbank, İş Bankası, Şekerbank, Türk Ekonomi Bankası, Vakıfbank, Yapı Kredi Bankası ve Ziraat Bankası’nın kredi notunu değerlendirdi. Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Yapı Kredi dışında tüm bankaların mali güç notunu (BFSR) indirdi. Ziraat Bankası, Şekerbank, Vakıfbank ve Yapı Kredi’nin not görünümlerini “negatif”, diğer bankalarınkini “durağan” olarak belirledi. Akbank, Garanti, Halkbank, İş Bankası ve Vakıfbank’ın uzun vadeli döviz cinsi borçlanma notunu bir kademe indirerek Baa3’e düşürdü. Yapı Kredi’nin notunu Baa3’te tuttu. Hepsinin not görünümünü “negatif” olarak belirledi. Bank Asya, Denizbank ve Şekerbank’ın uzun vadeli döviz cinsi mevduat notunu bir kademe indirirken, diğer bankaların notlarını Baa3’te tuttu. Denizbank’ın not görünümünü “durağan”, diğer tüm bankaların görünümünü “negatif” olarak belirledi.

YORUMLAR 2
  • AHMET BAŞTÜRK 9 yıl önce Şikayet Et
    ...... sırf bu yüzden daha çok çalışmalı
    Cevapla
  • Temiz Bey 9 yıl önce Şikayet Et
    Hiç aldırmayın , durmak yok yola devam !. ......................
    Cevapla