395 milyon dolar para geri döndü

Borsa Trenleri Raporu'na göre, 2013 yılını net 418 milyon dolar net para çıkışıyla kapatan Borsa İstanbul, yılın ilk çeyreğini 395 milyon dolar net para girişi ile tamamladı.

395 milyon dolar para geri döndü
395 milyon dolar para geri döndü
GİRİŞ 16.04.2014 16:29 GÜNCELLEME 16.04.2014 16:41
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Türkiye Yatırımcı İlişkileri Derneği (TÜYİD) ve Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) tarafından MKK'nın verileri kullanılarak hazırlanan ve ilk çeyreği kapsayan Borsa Trendleri Raporu'na göre, Fed politikalarının yanı sıra global ekonomik ve siyasi gelişmeler küresel risk iştahında belirleyici oldu.

Rapora göre Borsa İstanbul, marttaki yerel seçimlerin de etkisiyle global piyasalardan genel olarak olumsuz ayrışsa da yılın ilk çeyreğinde yabancı yatırımcıların Borsa İstanbul'da net alımda olduğu gözlendi.

Aynı dönem, halka arzlar açısından da sakin geçti. Borsa İstanbul Pay Piyasası bünyesinde halka arz gerçekleşmezken, Gelişen İşletmeler Piyasası'nda ise 11 milyon lira hasılatla 2 adet halka arz gerçekleşti.

Son yıllarda şirketlerin halka açıklık oranı seviyelerini incelediğimizde genel olarak trendin artış yönünde olduğu belirtiliyor. Bu trend, Borsa İstanbul genelinde hem işlem hacmi seviyesinin artmasına hem de daha etkin bir piyasa oluşmasına katkı sağlıyor. 2013 yılının ilk çeyreğiyle 2014'ün ilk çeyreği karşılaştırıldığında Borsa İstanbul'un genelinde fiili dolaşım oranlarında 42 baz puanlık bir artış yaşandı.

Yılın ilk çeyreğinin sonunda BIST-TÜM endeksinin piyasa değeri 2013 yıl sonuna göre TL bazında yüzde 1 yükselirken sektör endeksi olarak en fazla artış yüzde 6 ile BIST Ticaret endeksinde oldu. BIST 100'ün lokomotifi olan Banka endeksinin piyasa değeri ise TL bazında yüzde 4 artış gösterdi. Çeyreksel olarak hem TL hem de dolar bazında en fazla düşüş, sırasıyla yüzde 5 ve yüzde 6 ile Sınai endeksinin portföy değerinde görüldü. Geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırma yapıldığında BIST TÜM endeksinin portföy değeri TL bazında yüzde 16 değer kaybederken, BIST Banka endeksinin değer kaybı yüzde 27'ye ulaştı.

Yılın ilk üç ayında Borsa İstanbul'da gerçekleşen işlem hacmi geçen yılın aynı dönemine göre TL bazında yüzde 5 azalırken Banka endeksinde yüzde 17 oranında artış meydana geldi. TL'nin dolar karşısında son bir yıllık periyotta değer kaybetmesi sebebiyle tüm endekslerin dolar bazlı işlem hacimlerinde geçen yıla göre düşüş yaşandı. En fazla düşüş ise geçen yılın aynı ayına göre dolar bazında yüzde 74 ile BIST Teknoloji endeksinde oluştu.

- "Mali endeksteki çıkışın 480 milyon dolarlık kısmı ilk çeyrekte geri kazanıldı"

Raporun "Yabancı İşlemleri - Net Giriş Çıkışlar" bölümünde, şu bilgilere yer verildi:

"2013 yılını net 418 milyon dolar net para çıkışıyla kapatan Borsa İstanbul yılın ilk çeyreğini 395 milyon dolar net para girişi ile tamamladı. Geçen yılın aynı çeyreğinde çok daha yüksek bir para girişi yaşanan endekste 2013 yılının son çeyreğinde 121 milyon dolar seviyesinde net para çıkışı oldu.

Yılın ilk üç aylık döneminde en yüksek para girişi 480 milyon dolar ile içerisinde Banka hisselerini de bulunduran Mali endekste görüldü. Bir önceki çeyrekte görülen 570 milyon dolarlık para çıkışının bir kısmının yerine eklendiği gözlemlendi."

Bu yılın ilk üç ayında Borsa İstanbul'da işlem hacminin yüzde 78'i yerli yatırımcılar tarafından gerçekleştirildi. Adet bazında yüzde 1'in altında olan yabancı yatırımcıların işlem hacmindeki payı yüzde 22, piyasa değerindeki payı ise yüzde 63 oldu. Yerli yatırımcıların yüzde 99'undan fazlası bireysel yatırımcılardan oluşuyor. Yabancı yatırımcılar içinde kurumsal yatırımcıların payı ise yüzde 38 olarak gerçekleşti.

YORUMLAR 1
  • celal yolal 9 yıl önce Şikayet Et
    cebime girse mütiş haber. ama başkaların cebine girse ben buna kötü haber derim kusura bakmayın
    Cevapla