Bankada hesabı olanlar dikkat! İşte son tarih..

Bankalar, kullanılmayan mevduat hesaplarını kapatmayan müşterilerinde hesap işletim ücreti alacak. Kullanılmayan hesapları kapatmak için son tarih ise 28 Nisan.

Bankada hesabı olanlar dikkat! İşte son tarih..
Bankada hesabı olanlar dikkat! İşte son tarih..
GİRİŞ 09.04.2014 09:49 GÜNCELLEME 09.04.2014 11:40
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, 28 Mayıs'ta yürürlüğe girecek olan yeni Tüketici Kanununa dikkat çekerek, "6502 sayılı kanun yürürlüğe girecek. Burada bankalarla ilgili bazı önemli hususlar var" dedi ve şöyle açıkladı:

"Artık bankalar tüketicilere aidatsız kredi kartı çıkartmak zorunda oldukları gibi, haber vermeden, onay vermeden tüketicilere bir takım ücretler tahakkuk ettiremeyecekler. Örneğin; kredi kartını kapatmak isteyen bir tüketici kapatma ücreti ile karşı karşıya kalmayacak. Ancak tüketiciler mutlaka kendilerine gönderilen, bankalardan gelen mesajları dikkate alsınlar. Son zamanlarda bankalardan gönderilen mesajlarda tüketicilerin vaktiyle açmış oldukları, belki de unuttukları hesaplarla ilgili hesap işletim ücreti tahakkuk ettirileceğinden ve belli bir süreye kadar bunu iptal etmedikleri takdirde, hesabı kapatmadıkları durumda bu ücreti yansıtacaklarından bahsediliyor. Haberiniz olmadan borçlanmak istemiyorsanız, mutlaka duran hesaplarınızdan olsa, çalışmayan banka hesaplarınızı kapatın. Aksi halde size bir ücret yansıtılır, haberiniz olmadığı ve hesapta da para olmadığı için kara listeye bile girebilirsiniz."

"KARA LİSTEYE GİRME"

Tüketicileri dikkatli olmaları konusunda uyaran Ağaoğlu, "Bankalardan gelen mesajlara mutlaka süresinde itiraz ederek, müdahale ederek o çalışmayan hesaplarını kapatmalıdırlar. Aksi halde o hesapta para olmadığı halde kendilerine borç tahakkuk ettirilecek, bu borca faiz yürütülecek; bir süre sonra tüketici istemediği, hak etmediği bir durumla yani kara listeye girme gibi bir durumla karşı karşıya kalabileceklerdir" diye konuştu.

"TARİHİ VE KENDİ NUMARANIZI BİR KENARA NOT ALIN"

Ağaoğlu müşteri hizmetlerini arayarak hesabını kapatan tüketicileri uyararak, "Tüketiciler bu hesaplarını mutlaka ya banka şubelerine giderek ya da müşteri hizmetlerini aramak sureti ile kapatmalıdırlar. Şayet müşteri hizmetlerini ararsanız mutlaka o aradığınız tarihi ve kendi numaranızı bir kenara not alın. İleride banak, 'biz bu şekilde aranmadık' derse, sizin elinizde o tarih, o telefon kaydı delil olacaktır" dedi.

İTİRAZ YOLU KAPANIYOR

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), başta hesap işletim ücreti olmak üzere, bankaların tartışmalı birçok ücret ve kesintisini yasal zemine kavuşturuyor. BDDK'nın hazırladığı yeni taslağa göre, başta hesap işletim ücreti olmak üzere, bankaların birçok ücret ve kesintisi yasallaşıyor.

Başta tüketici koruma örgütleri olmak üzere birçok kesim tarafından karşı çıkılan ücret ve kesintiler için Tüketici Mahkemeleri'nde yüzlerce dava açılıyor ve birçoğu "iade kararı" ile sonuçlanıyordu. BDDK'nın yeni kararıyla, artık banka müşterileri, kesinti ve ücretler nedeniyle tüketici mahkemelerine gidemeyecek.

TÜDEF'TEN VATANDAŞA ÇAĞRI!

Bankaların, tüketicilerden "hesap kapama ücreti" istediği şeklindeki iddia üzerine Tüketici Dernekleri Federasyonu'ndan bir çağrı geldi.

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, bankaların ticari ilişkilerini sonlandırmak isteyen tüketicilerden para talep ettiğini öne sürerek, "Tüketici, bankaya gittiğinde hesap kapama adınaekstra ücret isteniyorsa, bunun hangi yasal düzenlemeye dayanılarak istendiğini dekonta yazdırsın" dedi.

YORUMLAR 6
  • yorumlu yorum 10 yıl önce Şikayet Et
    .... Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun amacı; kamu yararına uygun olarak tüketicinin ekonomik çıkarlarını koruyucu, zararlarını tazmin edici, çevresel tehlikelerden korunmasını sağlayıcı, tüketiciyi aydınlatıcı ve bilinçlendirici önlemleri almak olduğuna göre ve bu kanunun gereği olarak vatandaşın Türkiye'deki hangi banka şubelerinde adına hesap açılmış olduğunun ve Türkiye'deki tüm bankalardan hangilerinde ne kadar borç bakiyesinin bulunduğunu internetten veya tek bir merkezi kurumca vatandaşın aydınlatılmasını sağlayacak bir imkan mevcut mu değil mi ?... bu imkan mevcut değil ise tüketici korunmuyor demektir bence
    Cevapla
  • mert merih 10 yıl önce Şikayet Et
    Bir kaç il değiştirdim. Değiştirdiğim her ilde bir kaç bankada hesabım var. Bu hesapları neden otomatik olarak kapatmıyorlar. AKBANK'a SAKARYA'daki hesabım için geçen yıllarda kapatmak için başvurduğumda hesap işletim ücreti var kapatamayız dediler. Artı açtırdığınız şubeden kapatacaksınız diyorlar. Şimdi bir hesap kapatmak içir Denizli'den Sakarya'ya ve diğer illere mi gideceğim. 1 yıl boyunca aktif işlemi olmayan her hesap kapatılsın otomatik olarak. Milleti soyuyorlar resmen...
    Cevapla
  • oktay çıkmaz 10 yıl önce Şikayet Et
    vatandaşı tavuk gibi yoluyorlar. şimdi çalıştığım iş yerı 1 yıl içerisinde 3 banka değiştirdi şimdi işim gucum yok gidip bu maaş hesaplarını kapatmaklamı uğraşacağız
    Cevapla
  • Haluk Tek 10 yıl önce Şikayet Et
    İş mi şimdi bu!. İşim icabı bir çok bankada adıma hesap açıldı pek çoğunun yerini bile bilmiyorum kart ile işlem görüyordum. Kullanılmayan hesaplar belli bir müddet sonra sessizce kapatılmalı banka o hesaptan yeterince para kazandı zaten. Ne bunlar yaa elini veren kolunu alamıyor.
    Cevapla
  • Recep Kalaycı 10 yıl önce Şikayet Et
    BÖYLE BİR UYGULAMA MI OLUR. Zamanında X bankasında bir hesap açılmış olsa ve bir süre sonra paramı çekmiş olsam bu hesap kapanmış olmalı değil mi. ben hesap kapatmak için paramı çekmişken kuruşlu bakiyelerden dolayı hesap kapatmayan bankacılar varken bunları müşteriye cezalandırır, bankayı ödüllendirir gibi bir uygulama olmuyor mu BDDK bu konuyu düşünmeli. olmayan ve işletilmemiş olan paraya hesap işletim ücreti yansıtmak insanlara ceza ve zulümdür. Bankalar bu hesapları resen kapatmalıdır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle