Bankalardan bunu mutlaka isteyin!

Kullanılan banka kredisindeki dosya masrafını almak için mutlaka dekont isteyin...

Bankalardan bunu mutlaka isteyin!
Bankalardan bunu mutlaka isteyin!
GİRİŞ 13.03.2014 11:15 GÜNCELLEME 13.03.2014 12:18
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Kullanılan banka kredisindeki dosya masrafının iadesi amacıyla bankalardan temin edilmesi gereken "sözleşme" ve "ödeme planı" gibi belgeler için bazı bankalara yüksek bedel ödemek zorunda kalan tüketicilerin, ödedikleri parayı geri alabilmeleri için dekont almaları gerektiği bildirildi.

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda konut, araç ve tüketici kredileri ile kredi kartı ve bankamatik kullanımında artış olduğunu, birçok kişinin bu nedenle en az bir kez bankalarla muhatap olduğunu belirtti.

Bankaların bu işlemlerde dosya masrafı, kredi kartı aidatı ve hesap işlem ücreti gibi "yasal olmayan" kesintiler yaptığını iddia eden Dinç, son yıllarda bilinçlenen tüketicilerin paralarını geri alabilmek için hukuk mücadelesine giriştiğine dikkati çekti.

Tüketici Hakem Heyetleri'ndeki şikayetlerin 3'te birinin bankalarla ilgili olduğunu dile getiren Dinç, kredi kullanan birçok kişinin "dosya masrafı" kesintilerini alabilmek için kesilen ücretin miktarına göre Tüketici Hakem Heyeti'ne veya Tüketici Mahkemeleri'ne başvurduğunu ifade etti.

Çok sayıda banka kredisi çeken kişilerden yapılan kesintilerin toplamının yüksek olabileceğine dikkati çeken ve tüketicilerin mutlaka hakkını araması gerektiğini vurgulayan Dinç, son yıllarda tüketicilerin, bankaların haksız yere aldığı bedelleri geri almak için ciddi sayıda başvuru yaptığını kaydetti.

-Sayfa başı ücret

Dinç, çeşitli adlar altında yapılan kesintilerin iadesi için başvuran tüketicileri caydırmak amacıyla bankaların çeşitli yollara başvurduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Vatandaşlar, dosya masrafının iadesi için ilgili kurumların kendilerinden talep ettiği çeşitli belgeleri topluyor. Bu belgelerden bazılarını kredi çektikleri bankalardan almaları gerekiyor. Bankalar, sözleşme ve ödeme planı gibi belgeler için sayfa başı ücret talep ediyor. Sayfa başı 50 lira ücret isteyen bazı bankalar, liraya kadar para talep edebiliyor. Çünkü geçmişe dönük belgeler 8-10 sayfayı bulabiliyor. Bu rakam aynı bankanın farklı şubelerinde bile değişkenlik gösterebiliyor. Bankalar, tüketicileri caydırmak için bu kadar yüksek bedel belirliyor ama kesinlikle vazgeçilmemeli. Tüketiciler, belge almak için bankaya verdikleri para karşılığında mutlaka dekont alsınlar. Her halükarda bütün masrafların iadesi yönünde kararlar çıkıyor."

Bankalardan alınması gereken belgelerin mahkeme kanalıyla da talep edilebileceğine dikkati çeken Dinç, "Böylelikle banka bu belgeler için ücret talep edemez ama bu durum süreci uzatır" dedi.

- 5 bin lira krediye 265 lira kesinti

Bir bankanın Sivas Şubesi'nden 2011 yılında 5 bin lira ihtiyaç kredisi kullandığını anlatan S.Y, bu krediyi kullanırken 265 lira dosya masrafı kesintisi yapıldığını belirtti.

Tüketici Hakem Heyeti'ne kesintinin iadesi için başvurduğunu anlatan S.Y, "Başvuru için bazı belgeleri toplamam gerekiyordu. Bankaya gittiğimde benden ödeme planı belgesi için 50 lira ücret aldılar. Hem dosya masrafının hem de bankanın bu belge karşılığında benden tahsil ettiği 50 liranın iadesi için başvurumu yaptım. Olumlu sonuçlanmasını bekliyorum" dedi.

S.Y, tüm banka müşterilerine haklarını aramaları çağrısında bulundu.

YORUMLAR 2
  • AHMET KARATAY 10 yıl önce Şikayet Et
    kurtuluş . bankalardan bir an evvel kurtulmak lazım ama mümkün değil devletin biranevvel bi çözüm getirmesi gerekir.
    Cevapla
  • vatandaş 10 yıl önce Şikayet Et
    vatandaş. ANADOLUBANK; 2006 yılında 45.000 TL krediye 3.950 TL masraf aldı.Ne yani dekontu yok diye hakim bu ödemeyi yok mu sayacak?Dava devam ediyor..
    Cevapla