Bankalardan vatandaşa yeni bir şok daha!

Bazı bankaların, tüketicilerin, Hakem Heyetlerine ya da mahkemelere sunmak üzere talep ettiği hesap hareketlerini gösteren dökümler için sayfa başına 80 liraya varan bedeller istediği ileri sürüldü.

Bankalardan vatandaşa yeni bir şok daha!
Bankalardan vatandaşa yeni bir şok daha!
GİRİŞ 12.03.2014 12:14 GÜNCELLEME 12.03.2014 18:29
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüketicilerin, bankalardan kullandığı kredilerden alınan dosya ve yeniden yapılandırma bedelleriyle ilgili Yargıtayın verdiği kararların ardından pek çok kişinin harekete geçtiğini söyledi.

Son aylarda Tüketici Hakem Heyetlerine yapılan başvurularda adeta patlama yaşandığını dile getiren Ağaoğlu, bu kez de tüketicilerin hiç akla gelmedik bir ücretle karşılaştığını anlattı.

Bazı Tüketici Hakem Heyetlerinin, kendilerine başvuran tüketicilerden, kesintiye dair belge talep ettiğini vurgulayan Ağaoğlu, şöyle devam etti:

"Bunun için bankalara başvuran tüketiciler, yeni bir şok yaşadı. Birçok banka, tüketicilerin Hakem Heyetlerine ya da mahkemelere sunmak üzere talep ettiği hesap hareketlerini gösteren dökümler için sayfa başına 80 liraya varan bedeller istiyor. Bu bedeli duyan tüketiciler şaşkınlık geçiriyor ve birçoğu hakkını aramaktan vazgeçiyor. 600 liralık dosya masrafını geri almak için harekete geçen bir tüketiciden, bankadan almak istediği 10 sayfalık hesap dökümü için 800 lira ücret talep ettiler. Bu tüketici, belgeye 800 lira ödemeyi göze alamadığından mücadeleden vazgeçti."

- "Bu uygulama hukuka aykırı"

Belge ücreti ödemek zorunda kalan tüketicilerin, o bedelleri de geri alabileceğine dikkati çeken Ağaoğlu, bankaların, kendileriyle ilgili işlemlerin belge örneğini isteyen tüketicilerin taleplerini karşılamak zorunda olduğunu belirtti.

Bankadan belge alırken ücret ödeyen tüketicilerin, bu ücrete ait makbuzu da dilekçelerine ekleyerek iadesini sağlayabileceği bilgisini veren Ağaoğlu, "Tüketici Hakem Heyetlerinin bin 272 liraya kadar verdiği kararların, mahkeme kararı gibi yaptırım gücü olduğu unutulmamalıdır" ifadesini kullandı.

Tüketici kredilerini düzenleyen Tüketici Kanununun 10'uncu maddesine göre, sözleşmelerin yazılı yapılması ve bir nüshasının tüketiciye verilmesinin zorunlu olduğunu anlatan Ağaoğlu, bu son uygulamanın, bazı bankaların hukuk tanımazlığının bir örneği olduğu öne sürdü.

Ağaoğlu, Bankacılık Kanununun 76'ncı maddesine de dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"İlgili yasada, 'Bankalar, müşterilerinin, verilen hizmetlerden kaynaklanan her türlü sorularına cevap verecek bir sistem kurmakla ve bu hizmetle ilgili bilgiyi müşterilerine bildirmekle yükümlüdür. Bankalar, kredi sözleşmelerinin onaylı bir örneğini müşterilerine vermek zorundadır. Talepleri halinde müşteriyle yapılan diğer işlemlere ilişkin her türlü belgenin bir örneği de müşterilere verilir' denilmesine rağmen bankaların, belge talep eden tüketicilerden ücret istemesi açıkça hukuka aykırılıktır."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 10
  • İbrahim SÖKELİ 10 yıl önce Şikayet Et
    insanlar durust ve guvenilir bankalara yonelsinler. Musterilerine bu ve benzeri haksizliklari asla yapmamis ve asla da yapmayacak olan cok iyi bankalar var. Hem de faiz pisligi olmayan bankalar. Artik insanlar uyanmali ve kanini icen bu zalim bankalarla calismamali. Ama zarara rizasiyla gidene acinmaz diye de bir kural var.
    Cevapla
  • yami yama 10 yıl önce Şikayet Et
    Ortada Muz devleti war!. Onun için bankalar ve kişiler dolandırıcılığı apaçık yapıyor.Hiçbir ceza yok hiçbir denetim yok.Sen git bi simit çal paran olmasın aç kal ömür boyu hapisten çıkamazsın.Hey gidi günler hey.Nerde Kaldı HAKLI HAKSIZ.nerde kaldı DÜRÜST ve HIRSIZ.
    Cevapla
  • mubinkoçal 10 yıl önce Şikayet Et
    banka. bankaların amacı insanların parasını emmek ,ismi ustunde faiz yuvaları ,faiz i de kuran yasaklamış ,bankaların kapısından içeri girdinmi zararda olduğunu bileceksın ,bankalardan içeri girmeyenden para istemiyorlarki ,bakkaldan ekmek alırken fiyatı 1 tl olan ekmeği 50 kuruşa alabilirmisin ,alamazsın bankalar da benden hizmet alırsan paranı alırım diyor ,vermem demeğe hakkın yok ,gitme bankaya bizi allah cc hu yaratmış faizi de bazı şeylerı de yasaklamış ,bu yasağa uymazsan zarardasın hem bu dunyada hem ahırette
    Cevapla
  • emrah dönmez 10 yıl önce Şikayet Et
    Bence haberin başlığı değişmeli. Şu şekilde olabilir mesela; "Bankalardan vatandaşa yeni bir kazık daha". Bence gayet uygun...
    Cevapla
  • hasan kaya 10 yıl önce Şikayet Et
    herşeyi hemen elde etme hırsının neticesi budur.... kardeşim, adam herşeyi hemen istiyor. sabır yok, kanaat yok, hırs var, açgözlülük var. bankalar da bunu biliyor ve kazıklıyor. bence gayet normal. hiçkimse ağlamasın...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle