Türkiye onun için adeta direniyor!

Bağdat ve Erbil Kuzey Irak petrolü konusunda uzlaşmaya çok yaklaştı. En önemli sorun gelirin yatacağı banka. Türkiye ise Halkbank konusunda ısrarcı.

Türkiye onun için adeta direniyor!
Türkiye onun için adeta direniyor!
GİRİŞ 09.03.2014 07:38 GÜNCELLEME 09.03.2014 09:00
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Ceyhan'a gelen Kuzey Irak petrolü 1.2 milyon varili aştı. Yetkililer, geçen yıl aynı masaya oturmayan Bağdat ve Erbil'in, Türkiye'nin girişimleriyle uzlaşma noktasına geldiğini belirterek, "Herkes bu petrolün Ceyhan'a gelmesini kabul ediyor. Şu an yaşanan sorun, gelirin yatacağı banka ve ticareti yapacak petrol şirketi. Türkiye gelirin Halkbank'ta yatmasında ısrarcı" dedi.

1.2 MİLYON VARİL

İlk etapta günlük 400 bin varille başlayacak ve 2 milyon varile kadar çıkması hedeflenen Kuzey Irak petrolünün Türkiye üzerinden Avrupa'ya geçmesindeki Bağdat engeli "şimdilik" aşıldı. Yetkililer, geçen yıl aynı masaya oturmayan Bağdat ve Erbil'in, Türkiye'nin girişimleri ile uzlaşma noktasına geldiğini belirterek, "Türkiye gelirin Halkbank'ta yatmasında ısrarcı. Bağdat petrol ticaretinin SOMO, Erbil ise kendi şirketi KOMO üzerinden yapılmasını istiyor. Bu iki sorun aşılınca petrol Türkiye'ye akacak" dedi. ABD ve Irak, söz konusu paranın JP Morgan'a yatırılmasını istiyor.

İHTİLAFIN ÇÖZÜLMESİ BEKLENİYOR

Botaş yetkilileri, akışın Ceyhan'da yönetildiğini belirterek, "Süreç tamamen şeffaf ilerliyor" değerlendirmesi yaptı. Bağdat ve Erbil arasındaki ihtilafın çözülmesi ile uluslararası piyasalara satılmaya başlanacağı kaydedildi.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 3
  • Murat Taner 10 yıl önce Şikayet Et
    Bir dahaki seçim döneminde Irak'la yapılan ticarete de. çamur atarlar bu aynı zihniyet. Daha önceki yorumlarımda da Reza Zerrab vb. haberlerin altına "Dünya'ya rezil olduk" gibi yorumlar yazmıştım. Sonraki takip ettiğim süreçte aslında bunun olağan bir ticaret olduğunu öğrendiğimde ise bu yorumu yazdığıma çok üzülmüştüm. İnşallah Türkiye'mizin önü açık. İnsanlar eskisi gibi değil artık daha bilinçli ve her gelişmeyi yakından takip eden bir toplum olmaya doğru gidiyoruz. Herkesi sevgiyle selamlıyorum.
    Cevapla
  • ekgelir1 .tk 10 yıl önce Şikayet Et
    Ülkemiz için dua. O paraların Halkbank'a yatmasını, bu ticaretin Halkbank üzerinden olmasını hayırlısıyla nasip eyle Ya Rabbi! Amin.
    Cevapla
  • muharrem tosun 10 yıl önce Şikayet Et
    بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِِ Bismillahirrahmanirrahim . itilafın çözülmesi seçimlerin bitmesi ile netleşecek ve başlıyacagı anlaşılıyor .
    Cevapla