Halkbank üzerinden tatlı kar eden 3 banka

17 Aralık'taki siyaseti itibarsızlaştırma operasyonunda en büyük hedeflerden birisi olan Halkbank üzerinden uluslararası lobilerin tatlı kâr ettikleri ortaya çıktı.

Halkbank üzerinden tatlı kar eden 3 banka
Halkbank üzerinden tatlı kar eden 3 banka
GİRİŞ 09.01.2014 09:29 GÜNCELLEME 09.01.2014 09:46
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

AK Parti'ye gelen ve hükümetin mercek altına aldığı raporlardaki iddiaya göre; 3 bankanın operasyonu önceden haber almışcasına yaptıkları borsa oyunlarıyla hem Halkbank'a zarar verdikleri hem de tatlı kârları cebe indirdikleri anlaşıldı.

Takvim'in haberine göre; Özellikle Citibank, Deutsche Bank ve HSBC'nin 17 Aralık öncesinde ve sonrasında Halkbank hisselerinde yaptığı yoğun işlemler dikkat çekti. Takas işlemleri üzerinden yapılan araştırmaya göre; 17 Aralık öncesi Citibank ve Deutsche Bank, Halkbank hisselerinde yoğun bir satın almaya girişti. Aynı süreçte yatırım fonları, emeklilik yatırım fonları ve Garanti Bankası ise satış yönünde işlem gerçekleştirdi. Operasyon sonrasında ise bir önceki haftalarda olağan düzeylerde alım yapan Deutsche Bank ve Citibank yüklü miktarlarda satış gerçekleştirdi.

HEDEF: İTİBARI DÜŞÜRME

Operasyonun başladığı 16-23 Aralık arasında bu bankaların, hisse fiyatları üzerinde doğrudan etkisi olacak şekilde yaptığı blok satışların günlük bazda 12 milyon lota yaklaşması, 'Halk Bankası'nın uluslararası arenadaki itibarını düşürme' amacını güttükleri izlenimine yol açtı.

Satışlar Halkbank hisse fiyatı üzerinde önemli seviyelerde değer kaybına neden oldu. 23-27 Aralık arasında Deutsche Bank yüksek alım yaparak sattığı hisseleri düşük fiyattan yerine koydu. Bu süreçte Deutshe Bank'ın 18 Aralık sonrası işlemlerinin açığa satış olarak tanımlandığı iddia edildi.

RAHATSIZ ETTİ

Halk Bankası, 2002 yılında zararda olan bir devlet bankasıyken, 2012 yılı net kârı 2.6 milyar TL'ye ulaştı. 10 yıl içinde istikrarlı bir şekilde büyüyen banka, Avrupa'nın en önemli bankalarından biri haline gelirken, toplam aktifleri yüzde 459.3 oranında büyüdü, net karı da yüzde 435.1 oranında arttı. Aynı dönem içerisinde, öz kaynaklar yüzde 379.9 oranında büyürken, kredilerdeki artış da yüzde 500.5'i buldu.

HALKBANK'IN İŞİ SÜRÜYOR

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, İran devletinin Halk Bankası'nda hesapları bulunduğunu ve Türkiye'nin İran'dan aldığı petrol ve gazın bedelini bu hesaplara yatırdığını belirterek, "Ondan sonra para trafiğinin yönetimi tamamen İran'ın elinde, çünkü onların parası. Halk Bankamız bu fonksiyonunu yerine getirmeye devam edecek" dedi. Babacan, "Irak'la yapılan yeni petrol anlaşmasında, Kuzey Irak'tan alınan petrol bedellerinin hangi bankaya yatırılması konusunda görüşmeler yapıldı. Bu görüşmeler sonucunda bizim ısrarımız bunun tamamen Halk Bankası üzerinden olması" şeklinde konuştu. Türkiye'nin siyasi ve ekonomik istikrarının erozyona uğramasına asla izin vermeyeceklerini belirten Babacan, "Elimizde her türlü enstrüman ve imkan var. Bütün bakanlarımız ve kurumlarımız işinin başında" dedi. Babacan, şu açıklamaları yaptı:

İYİ HABERLERİ YAZMAZLAR

17 Aralık'tan bu yana çok enteresan gelişmeler oluyor. Hisse senedi piyasasında, tüm o 'gürültülü ortamda' 26 Aralık'a kadar toplam 300 milyon dolarlık net hisse senedi satıldı. Buna karşın 27 Aralık'tan bu yana tekrar 270 milyon dolarlık alış yapıldı. Sürece baktığımız zaman hisse senedi piyasasına giren çıkan aşağı yukarı başa baş. Döviz piyasasına net 184 milyon dolar yabancıların girişi var. Net anlamda Türkiye'den bir çıkış, kaçış yok. Negatif, olumsuz haberleri cımbızlayıp ön plana çıkarma, özellikle uluslarararası basında bu aralar daha yaygın. Örneğin, sanayi üretim endeksi iyi mi çıktı? Uluslararası basına bakın, bir tane haber göremeyeceksiniz.

YORUMLAR 5
  • Mahmut Fidan 10 yıl önce Şikayet Et
    Bu bankaları protesto edelim. Ülkesini seven herkese sesleniyorum.Türkiyenin geleceğiyle oynayan bu bankalarda parası olanlar çekmelidir.Demokratik tepkimizi gösterelimki bir daha bu yola başvurmasınlar.
    Cevapla
  • erdal 10 yıl önce Şikayet Et
    madem hisseleri dustu o zaman banka kendi senetlerini kendi ucuza taplasa idi. sonucta bu onun isi ucuza neyi gordu mu almak davlet %51 ortak %1 lik bi alim yapsa idi o zaman bu cok buyuk miktar eder bu arada
    Cevapla
  • serkan demirel 10 yıl önce Şikayet Et
    Yıllardır aynı iftiralar artık daha deneyimliyiz. Hatırlayın başbakanın ilk yıllarında şeriatçiydi sonra diktatör oldu sonra yahudi veya ermeni olduğu iddaaları çıktı ogünlerden geliyoruz bugünlere hep iftira hep yalan çok değil 2 yıl öncesiydi avrupada ekonomi yerle bir olurken başbakan türkiye bu krizi teyet geçecek diyordu o günün gazetelerini alın okuyun bir aşağlama bir itibasızlaştırma faaliyetleri kendini ekonomist sanan cahil bilim adamlarımız bile başbakanla dalga geçiyordu sonuç ne oldu kriz hakikatten teyet geçti o gün o yalanları iftiraları atanlar aşağlayanlar bugün halen konuşuyor halen gazeteciler halen köşeleri var ve Allah iyiki onlara bir ağız vermiş çeneleri durmadan yorulmadan yine yalancılıklarına iftiralarına devam ediyor hani bir atasözü vardır yüzüne tükürsen yarabbi şükür der diye tabi karakter meselesi gerçi karaktersizler için karakterden bahsedilemez :D
    Cevapla
  • CanerTekin 10 yıl önce Şikayet Et
    Kar eden bankalar arasında HSBC var. Herkes biliyor HSBC'nin kimin olduğunu, kimlere hizmet ettiğini diyecek bir şey yok.Ee başbakanımız da söylemişti zaten :).ALLAH yardımcısı olsun, güç kuvvet versin başbakanımıza
    Cevapla
  • bgungor 10 yıl önce Şikayet Et
    Başbakan her zamanki gibi haklı çıktı. İşte ey muhalefet ve dünya biz bu reisi ve kabinesini niye ÖLÜMÜNE Desdekliyoruz her söylediği doğru, haklı çıkıyor 90 yıldır bu milleti kandıranları ve diğer partileri neden unutup kahrediyoruz şimdi anladınızmı? yabancılara taşeron ve yalakaları tarih te bizde AFFETMİYECEĞİZ.
    Cevapla