Döviz üzerinden borçlananlara müjde!

17 Aralık operasyonuyla tarihi zirvesine çıkan kur, döviz borcu olan vatandaşı tedirgin etti. Ancak avukatlar, "Dava açarak döviz borcunuzu TL'ye çevirebilirsiniz" diyor...

Döviz üzerinden borçlananlara müjde!
Döviz üzerinden borçlananlara müjde!
GİRİŞ 04.01.2014 07:13 GÜNCELLEME 04.01.2014 08:58
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

17 Aralık'ta başlayan operasyon, ülke ekonomisine büyük zarar verdi. Kısa sürede ülkenin kaybı 105 milyar liraya ulaştı. Ekonomideki kaybın yanı sıra döviz borcu olan vatandaşlar da büyük bir mağduriyet yaşıyor. Ancak uzmanlar, Borçlar Kanunu'nun 'Aşırı İfa Güçlüğü' maddesinin döviz mağduru vatandaşlara büyük bir fırsat sunduğunu söylüyor. Sabah'ın haberine göre; Avukat Cevat Kazma, söz konusu maddenin döviz borçlularının imdadına yetişeceğini belirtti.

Kazma, dövizle borçlanan kişilerin geçmişteki ekonomik krizlerde mahkemenin verdiği "Aşırı İfa Güçlüğü ve Sözleşmenin Uyarlanması" kararıyla borçlarını TL üzerinden ödediklerini hatırlattı.

DAVA AÇMAK ŞART

Sadece ticari kredilerin bu kapsama girmediğini belirten Cevat Kazma, "17 Aralık operasyonunun başlaması ve dövizin ani yükselişi gibi bir durum öngörülemez. Bu nedenle döviz borcu olanlar, ifa güçlüğünden doğan haklarını saklı tutarak, sözleşmenin değişen şartlara uyarlanması için dava açabilir veyahut sözleşmeden dönme ve fesih hakkını kullanabilir" dedi.

YEN KREDİSİ DÜŞÜRÜLDÜ

Bursalı İsa Yaşa, bu alanda dava kazanan son kişi oldu. Yaşa, 6 yıl önce bir bankadan, geri ödemesi 55 bin lira olan 47 bin liralık yen kredisi kullandı. Kredi Japon Yeni'ne endeksli olduğu için borcu 99 bin liraya yükselince dava açtı. Mahkeme de, geri ödemenin ise 99 bin liradan 84 bin liraya düşürülmesine hükmetti.

YORUMLAR 2
  • muharrem tosun 10 yıl önce Şikayet Et
    بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِِBismillahirrahmanirrahim. dava kime acılması gerekmekdedir bu darbe teşebbüsünde bulunan savcılaramı halk bankasına saldıran görevlilermi. seçilmiş olduğu partiden başka yerden talimat alıpda partisini istifa edenlermi. önderliye baglı basın organalrınamı o kadar çok varki hangisine dava acılacağı konusunda insan şaşırıyor .. hersi bir arada toplayıp topluca dava acsak açaba yargı kabul edermi dosyalar bu kadar şişmiş olmaz ayrı ayrımı bakar ..
    Cevapla
  • güney kuzey 10 yıl önce Şikayet Et
    döviz borçlulara boşa ümit vermeyin.... döviz sözleşmelerini bankalar öyle alengirli yaparlar ki TL ye çevrilem şansı yok.. boşuna ümit vermeyin ...Başımdan geçti dava açtık avukata verdiğimiz para ve dava süresince ödemediğimiz borcun hepsini faizi ile ödemek zorunda kaldık.. Boşuna avukatı zengin ettik ..paşa paşa da tüm borcu döviz olarak ödedik.. size tavsiyem kazandığınıza para cinsinden borçlanın ..TLkazanıp Döviz borçlanmak Allah muafaza bir kriz durumunda kötü oluyor..
    Cevapla