İslami finans İstanbul'da masaya yatırılıyor

9. Uluslararası İslami Ekonomi ve Finans Konferansı (ICIEF), yurt içi ve yurt dışından akademisyen ve ilgili kurum yöneticilerinin katılımıyla İstanbul'da başladı.

GİRİŞ 09.09.2013 11:50 GÜNCELLEME 09.09.2013 15:51

Anadolu Ajansı'nın basın sponsorluğunda, İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik, Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC), İslam Kalkınma Bankası Grubu'na bağlı İslami Araştırma ve Eğitim Enstitüsü (IRTI), Hamad bin Khalifa Üniversitesi bünyesindeki Katar İslami Çalışmalar Fakültesi (QFIS) ve Uluslararası İslam Ekonomisi Derneği (IAIE) ortaklığında düzenlenen konferansa, yurt içi ve yurt dışından çok sayıda akademisyen ve kurum yöneticisi katıldı.

Konferansın açılışında konuşan SESRIC Genel Direktörü Savaş Alpay, finans ve ekonomi dünyasının kritik bir dönemden geçtiğini ve küresel finansal krizin etkilerinin hala hissedildiğini aktararak, uluslararası finans mimarisinin yeniden yapılandırılmaya ve alternatif finans sistemlerine ihtiyacı olduğunu söyledi.

İslami finansın bu alternatiflerden biri olduğunu kaydeden Alpay, "Keşke daha olgun bir seviyede olsaydık da bu büyük fırsattan daha etkili bir şekilde faydalanabilseydik" dedi.

Alpay, mevcut finansal sistemin getirdiği bir takım zorluklarla ve yoksullukla mücadele edildiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Dünyada yaşayan insanların sadece yüzde 0,6'sı küresel servetin yüzde 40'ını elinde bulunduruyor. Bu tablo hiçbir makul kimse tarafından bu haliyle kabul edilemez. Mevcut finans sistemi bize refahı getirmemiştir, adaleti sağlamamıştır ve bütün insanlar için onurlu ve iyi bir hayat yaşama tarzını ortaya çıkarmamıştır. Onun için bir takım alternatifler bulmak zorundayız."

Dünyadaki gaz ve petrol rezervlerlerinin büyük çoğunluğunun İslam Konferansı Örgütü'ne (İKÖ) üye devletlerin topraklarında bulunsa da bu ülkelerin gücünün nüfuslarından kaynaklandığını dile getiren Alpay, "İKÖ üye devletlerinin nüfuslarına baktığınız zaman 0-24 yaş arası nüfus kesiminin yüzde 54 civarı olduğunu görüyorsunuz. Bu rakam, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerden yüzde 20 daha yüksek" diye konuştu.

Alpay, İKÖ ülkelerindeki genç nüfusa ve potansiyele dikkati çekerek, gençlerin sadece İslam ekonomisi ve finans alanında değil bütün alanlarda eğitilerek, dünyanın daha iyi bir dünya haline getirilebileceğini söyledi.

"İslami finans geleneksel finanstan çok daha istikrarlı bir ticaret yolu"

IRTI Genel Direktörü Azmi Omar ise birçok ülkenin İslami finansı uygulamak istediğini ve sukuk ihracı veya İslami bankacılık yoluyla bu alanda çeşitli alanlar açtıklarını söyledi.

Birçok ülkeden İslami finansın uygulanması konusunda destek talebi aldıklarını anlatan Omar, hükümetlere İslami finans konusunda destek ve eğitim verilmesi gerektiğini dile getirdi.

İslami finansın geleneksel finanstan çok daha istikrarlı bir ticaret yolu olduğunu ve ülkelerin kalkınması katkıda bulunduğunu belirten Omar, "Araştırma sonuçlarımızı politikalara dönüştürmek ve bu şekilde politikalara katkıda bulunmak zorundayız. Bir takım araştırmalar yapılıyor ve makaleler yayınlanıyor. Ancak bunlar politikalara dönüşmedikçe etkili sonuçlar elde etmek mümkün değil. Üye devletlerin de bu politikaları uygulamaya koymaları gerekiyor" ifadelerini kullandı.

İslami finansın uygulanması açısından iş birliğinin önemini vurgulayan Omar, eğitim çalışmaları dışında üniversiteler ve diğer kurumlarla da özellikle uygulamalı araştırma alanında işbirliği yaptıklarını da kaydetti.

IAIE Başkanı Tariqullah Khan da ICIEF'in İslam ekonomisi ve finansmanı konusunda mega bir etkinlik haline geldiğini söyledi.

Konferansın son yıllarda araştırma ile politikaları bağdaştırma üzerine odaklandığına işaret eden Khan, İslam ekonomisi ve finansmanının kitlelere mal olabilmesinin politika tayin eden kişi ve kuruluşların bu alandaki kurumların önemine inanmalarıyla mümkün olduğunu ifade etti.

Khan, bu konferanstan elde edilecek sonuçların İslam ekonomisi araştırmalarını politikalara yansıtma imkanı vereceğini belirterek, "Gelecek konferanslarda inşallah tüm İslam dünyasında İslam ekonomisi ve finansmanının halklarımızın beklentilerini yerine getirebilecek düzeye erişeceğini umuyorum" dedi.

9. ICIEF, farklı oturumlarla bugün ve yarın devam edecek.

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL