Bankacılık Sektörü Basel 2'de sona yaklaştı

Bankacılık sektörünün yüzde 99'u Basel 2 çalışmalarını yürütecek üst yönetimi ve birimleri oluşturdu, yüzde 87'si personelini ve yüzde 85'i komitelerini belirledi.

Bankacılık Sektörü Basel 2'de sona yaklaştı
Bankacılık Sektörü Basel 2'de sona yaklaştı
GİRİŞ 19.08.2013 15:17 GÜNCELLEME 19.08.2013 15:17

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), ''Bankacılık Sektörü Basel 2 İlerleme Raporu''nu yayımladı.

Raporda, Haziran 2013 itibariyle ''Bankaların CRD/Basel 2'ye Geçişine İlişkin İlerleme Anketi''ne verilen cevaplar derlendi ve özel önem arz edilen konular ele alındı.

Raporda, Haziran 2013 dönemine ilişkin cevaplara bakıldığında, Türk bankacılık sektörü için toplam aktif büyüklüğünün yüzde 55,8'ini oluşturan bankaların bireysel bazda, yüzde 41'ini oluşturan bankaların ise konsolide bazda CRD/Basel 2'ye geçişe ilişkin strateji ve politikalarını yönetim kurullarının onayına sunmuş oldukları veya söz konusu strateji ve politikaları yönetim kurullarına onaylatarak uygulamaya koyduklarının görüldüğü kaydedildi.

Rapora göre, bankacılık sektörünün yüzde 99'u CRD/Basel 2 çalışmalarını yürütecek üst yönetimi ve birimleri oluşturdu, yüzde 87'si personelini ve yüzde 85'i ise komitelerini belirledi. Bankaların CRD/Basel 2'ye uyum durumu anketler üzerinden incelendiğinde kredi riskinde bankaların yüzde 67'si temel içsel derecelendirmeye dayalı yaklaşıma ve yüzde 46'sı ileri içsel derecelendirmeye dayalı yaklaşıma yüzde 50 ila yüzde 100 arasında uyum sağlarken, bankaların hemen hemen tamamı menkul kıymetleştirmede (ileri yöntemler) yüzde 50'den düşük uyum sağladı.

Piyasa riskinde içsel ölçüm yöntemlerinde büyük ölçüde uyumlu olan bankaların oranı da yüzde 92 olarak belirlendi. Operasyonel riskte bankaların yüzde 70'i standart yaklaşıma yüzde 50'nin üzerinde uyum sağlarken, bu oran ileri ölçüm yaklaşımında yüzde 58'de kaldı.

CRD/Basel 2 ile ilgili karşılaşılan sorunlara ve kısıtlara bakıldığında bankaların öncelikli engelinin, veri eksikliği olduğu görüldü. Bunu, mevzuattaki belirsizlikler ve nitelikli ihtisas personeli istihdamında karşılaşılan zorluklar takip etti.

CRD/Basel 2 uygulamasına ilişkin olarak son 6 aydaki gelişmelerin nasıl değerlendirildiğine bakıldığında, en olumlu değerlendirilen gelişme, kredi riski ölçüme ilişkin ilave mevzuatın açıklanmasıyken, en olumsuz değerlendirilen gelişme de Basel 3 değişiklerinin neden olacağı ilave sermaye ihtiyacı ve yapılması gereken modelleme çalışmalarına ilişkin zorluklar oldu.

KAYNAK: AA