Darphane piyasaya altın sürdü, fiyatlar düştü

Darphane'nin piyasaya 4 ton altın sürmesi piyasaları rahatlattı. Darphane'de bir süredir devam eden grevin etkisiyle altın piyasasında huzursuz bir hava hakimdi.

Darphane piyasaya altın sürdü, fiyatlar düştü
Darphane piyasaya altın sürdü, fiyatlar düştü
GİRİŞ 17.07.2013 07:34 GÜNCELLEME 17.07.2013 08:37

Grevle birlikte azalan altın arzının ardından geçen haftayı 148 liradan kapatan çeyrek altının fiyatı dün Darphane'nin altın sürmesiyle 140 liraya kadar geriledi. İç piyasada grev dış piyasada ise Çin'den gelen büyüme rakamlarının fiyatları olumsuz etkilemesi beklenirken uzmanlar, Darphane'den gelen açıklamanın rahatlama sağlayacağını kaydetti. Altının nisan ayından beri satış dalgasında olmasından dolayı sektörün stoksuz çalıştığını vurgulayan Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, "Bu yüzden fiyatlar zaten yükselmişti. O günden bu yana darphane külçe altın getirip bastırmak istedi fakat grevin ilanı ile aksaklıklar başladı." dedi. Ancak 4 ton altın sürüleceğinin açıklanmasının piyasaya psikolojik olarak olumlu yansıdığını belirten Yıldırımtürk, şu anda piyasalarda stokun söz konusu olmadığını ifade etti. Yıldırımtürk, Ramazan Bayramı'na kadar Darphane'deki grev sürecinin anlaşmayla tamamlanmasını beklediklerini dile getirdi. Darphane ile Basın-İş Sendikası arasında anlaşma sağlanamazsa bile piyasalarda sert etki oluşturmayacağına dikkat çeken Yıldırımtürk, Darphane'nin çalışmaya başlayan bazı bölümlerle üretime başladığına dikkat çekti. Yıldırımtürk, grevin sadece Darphane altınlarına endeksli açıklamalarla yorumlanmasını spekülatif bulduğunu dile getirdi. Külçe ve gram altın gibi alternatiflerle piyasanın üzerindeki baskının azalabileceğini kaydeden Yıldırımtürk, "Geçtiğimiz yıl çeyrek altın fiyatları yükseldiğinde, tüketici gram altına yönelmişti. Bu kez de aynı şekilde olabilir." açıklamasını yaptı.

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Alaattin Kameroğlu ise önceki gün altın bastıranların bir kilo çeyrek altında 3 bin dolar fark istediğini, açıklamanın ardından farkın 2 bin dolara indiğini kaydetti. Yüzde 30'luk bu düşüşün yeterli olmadığını söyleyen Kameroğlu, "Bu rakamlar çok yüksek ve fırsatçı. Ramazan olmasa bu rakam 4-5 bin dolara çıkardı." diye konuştu. Stok seviyelerine yönelik açıklamaların maksatlı ve kamuoyunu yanlış bilgilendirmeye yönelik olduğunu söyleyen Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Sadettin Parmaksız ise Bloomberg'e yaptığı açıklamada, 8 Temmuz'da başlayan greve yasa gereği grev ve lokavt kapsamı dışında olan 36 işçinin katılmadığını, greve katılma hakkı olduğu halde görevine devam eden işçi sayısının da 26'ya ulaştığını söyledi.

KAYNAK: ZAMAN