İş Bankası ilk çeyrek net kârını açıkladı

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, "İş Bankası, artan ticari kredi hacmiyle en çok nakdi ticari kredi veren banka konumunu korumuştur" dedi.

İş Bankası ilk çeyrek net kârını açıkladı
İş Bankası ilk çeyrek net kârını açıkladı
GİRİŞ 07.05.2013 18:04 GÜNCELLEME 07.05.2013 18:04

İş Bankası'nın 2013 yılı ilk çeyrek mali verilerini yayımlanması üzerine yazılı açıklama yapan Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, aktif büyüklüğü, krediler ve özkaynaklarda Türkiye'nin en büyük bankası olma unvanını koruyan İş Bankası'nın aktif toplamının 181 milyar liraya yükseldiğini, özkaynaklarının ise 23 milyar lirayı aştığını belirtti.

Bali, "İş Bankası randımanlı ve sürdürülebilir büyüme stratejisi çerçevesinde bu dönemde de başarılı bir performans sergilemiş, 2013 yılının ilk üç aylık faaliyet döneminde 1 milyar 24 milyon lira net kar elde etmiştir" ifadesini kullandı.

Üretim ve yatırıma destek vermek suretiyle ülke ekonomisine ve istihdama katkı sağlamayı sürdüren İş Bankası'nın kredilerinin yüzde 3,6 büyüyerek 111 milyar lira düzeyine ulaştığını belirten Bali, şunları kaydetti:

"İş Bankası bu dönemde de en çok kredi veren banka olmaya devam etmiştir. Ayrıca, kredilerinin 79 Milyar lira tutarındaki kısmı nakdi ticari kredilerden oluşan İş Bankası, artan ticari kredi hacmiyle, en çok nakdi ticari kredi veren banka konumunu da korumuştur. Bu dönemde, bankanın tahsil olunacak alacaklar oranı yüzde 2,0 seviyesinde sektör ortalamasının altında gerçekleşmiştir."

Bali, İş Bankası'nın 106 milyar liraya ulaşan mevduat toplamı ile özel bankalar arasında liderliğini devam ettirdiği bilgisini verdi.

İş Bankası'nın, yaygın şube ağı, teknolojiyi müşteriye hizmet için kullanma felsefesiyle sürekli yatırım yapılarak geliştirilen 5 bini aşkın bankamatik ağı ve kaliteli hizmet sunumuyla tasarruf sahiplerinin en çok tercih ettiği banka olduğunu savunan Bali, "İş Bankası aynı zamanda kaynaklarını çeşitlendirme ve uygun maliyetli fon sağlama çalışmalarını sürdürmüş, bu kapsamda dönem içerisinde tahvil ve bono ihraçlarına devam etmiştir. Yılın ilk çeyreğinde, mali bünyesini güçlendirmeye ve risklerini etkin bir şekilde yönetmeye devam eden İş Bankası'nın sermaye yeterlilik oranı yüzde 16,2 seviyesinde gerçekleşmiştir. İş Bankası özkaynak büyüklüğü açısından sektör liderliğini bu dönemde de sürdürmüştür" değerlendirmesini yaptı.

Net faiz gelirlerini artırmanın yanı sıra komisyonlu işlerde de başarılı bir performans gösteren İş Bankası'nın net dönem karı, geçen yılın aynı dönemine göre güçlü bir büyüme göstermiş ve 1 milyar 24 milyon TL seviyesine ulaşmıştır.

Bali, İş Bankası'nın 24 bin 300 çalışanı, 1.265 şubesi ve sürekli geliştirilen hizmet platformlarıyla tüm birikim ve enerjisini kullanarak müşterilerine, hissedarlarına, çalışanlarına değer yaratmayı ve milli ekonomiye katkı sağlamayı sürdüreceğini belirtti.

KAYNAK: AA