Kredi kartı sözleşmesindeki 10 maddeye dikkat!

Kart sahiplerinin en çok şikayet ettiği konuların başında kredi kartı sözleşmesi imzalandıktan sonra çıkan masraflar geliyor. İşte kart sahiplerinin şikayetleri sonrası çıkarılan rapor:

Kredi kartı sözleşmesindeki 10 maddeye dikkat!
Kredi kartı sözleşmesindeki 10 maddeye dikkat!
GİRİŞ 25.04.2013 15:35 GÜNCELLEME 25.04.2013 15:35

Kredi kartı sözleşmelerini imzalamadan önce çok dikkatli olunması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar kredi kartı masraflarından kaçınmak için ve sözleşme imzalarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini sıraladı.

İşte kart sahiplerinin şikayetleri sonrası çıkarılan rapor:

1- Sözleşmeyi Mutlaka Okuyun

Kredi kartları başta olmak üzere telefon ve internet başvuru sözleşmeleri de dahil bir çok sözleşmeyi okumadan imzalamayın. Kredi kartı alırken kredi kartı sözleşmesi okunmalı ve kredi limiti, yıllık kart ücreti, asgari ödeme miktarı, kredi faizi gibi terimlerin ne anlama geldiğine dikkat edilmelidir.Birçok kart sahibi okumadan imzaladığı sözleşmeler nedeni ile birçok masraf ödemek zorunda kalıyor. Masrafları gözden geçirip neyi ödeyeceğinizin hesabını yapın.

2- Not Düşmeyi Unutmayın

Kredi kartı sözleşmesini imzalamadan önce banka ile mutlaka müzakere edin. Karşılıklı yapacağınız pazarlık sonrası belirtilen maddeleri sözleşmeye not düşün. Hangi masrafların alınıp alınmayacağını daha sonra masraf şoku yaşamamak için sözleşmede belirtin.

3- Yazılı Bildirim Yapın

Kredi kartı sözleşmesi imzalamadan önce belirtilen şartları sözlü değil, yazılı olarak dile getirin. Genelde kart sahipleri bankaya şubeye gidip sözlü olarak veya müşteri hizmetlerini arayarak telefonda dertlerini anlatmaya çalışıyorlar. Bunların hukuki bir kıymeti yoktur. Böylece hangi masrafların alınıp alınmayacağı ve sözleşmenin şartları hakkında yazılı bir belge olacaktır.

4- Bankaların Verdiği Her Kağıdı İmzalamayın

Bazı bankalar türlü bahaneler ile bazı formlar imzalatıyor. Kredi kartı sözleşmesi imzalarken imzalayacağınız bu formlar nedeni ile adınıza habersiz hesap açılabilir, fazladan kredi kartı çıkarılabilir ve sigortalanabilirsiniz. Bankaların uzattığı formları dikkatlice okumadan imzalamayın. Bankaların kendilerine uzattığı formları imzalayan tüketiciler kapılarına gelen kredi kartları ya da yıllar sonra çıkarılan borç ile kandırıldıklarının farkına varıyorlar.

5-Kurye İle Gelen Sözleşmeye Dikkat

Bankalar kredi kartına yeni masraflar koymak adına yeni bir uygulama başlatarak kredi kartı sözleşmelerini kurye ile göndermeye başladı. Kurye hemen imzanızı almayı isteyecektir. Sözleşmeyi okuyup anlamadan imzalayıp kredi kartını alırsanız yandınız demektir. İleride doğacak her tür problemde haklılığınızı bankaya teslim etmiş olursunuz.

6- Kart Kullanmazsanız Da Masraftan Kaçamazsınız

Kredi kartını alayım bir kenarda dursun mantığı ile sözleşmeye imza atarsanız masraftan kaçamazsınız. Sözleşmelerde kart kullanmadığınızda da masraf alınacağına dair madde olabilir. Çekmecede duran kartınız cebinizi yakmasın. 7-Yeni Bir Masrafa Karşı Limitinizi Belirleyin!: Kredi kartı almadan önce kart limitinizi iyi belirleyin ve limitte değişim yapılabileceğini sözleşmenizde kaydettirin. Bazı bankalar kart limitini arttırmak isteyenlerden kart limiti arttırma ücreti istiyor.

8-Habersiz Açılan Hesaplara Dikkat!

Kredi kartı alırken sözleşmenizi mutlaka gözden geçirin. Kart alırken adınıza habersiz hesap açılabilir. Kart bilgilerinizi alan bankalar aynı bilgilerle hesap açıyor.Eksiye düşen hesabınız sizi git gide borçlandırıyor. İzinsiz açılan hesaplar haciz dahi getirebiliyor.

9- Birden Fazla Kartınız Olabilir

Bankalar kredi kartı çıkarırken adına aynı bankaya ait birden fazla kredi arktı çıkarabiliyor. Kart sözleşmesi imzalarken sadece bir kart almak istediğinizi ve verdiğiniz bilgilerin sadece bir kart için geçerli olacağını mutlaka belirtin. Habersiz çıkarılan kartlar ve bu kartlara gelen kart aidatı gibi masraflar sizi mağdur edebilir. Kimi bankalar ise müşterilerine yeni kredi kartı ve sözleşme gönderiyor. Yeni gelen sözleşmeleri imzalamayın ve kartları almayın. Bankalar yeni gönderdikleri sözleşme ile eski sözleşmeyi yeniliyor yeni masraflar çıkarıyor.

10-Sözleşmenin Bir Nüshasını Mutlaka Alın

Kredi kartı üyelik sözleşmesinin bir nüshası tüketiciye verilmek zorundadır. Yeni bir masrafla karşılamamak ve kredi kartı masraflarını iptal ettirmek için sözleşmenin nüshası saklanmalıdır.

sikayetvar.com