Ziraat ve Halk Bankası, katılım bankası olacak

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Vakıfbank Genel Müdürlüğü'ne, bankanın Yönetim Kurulu Başkanı Halil Aydoğan'ın getirildiğini açıkladı. Babacan, Ziraat Bankası ve Halk Bankası'nın da katılım bankası olacaklarını açıkladı.

Ziraat ve Halk Bankası, katılım bankası olacak
Ziraat ve Halk Bankası, katılım bankası olacak
GİRİŞ 29.03.2013 16:09 GÜNCELLEME 29.03.2013 16:09

Vakıfbank Genel Müdürü'nün değiştirildiği yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine Babacan, şunları söyledi:

"Vakıfbank Genel Müdürümüz bugüne kadar Sayın Süleyman Kalkan'dı, biliyorsunuz. Kendisi gerçekten çok büyük bir özveriyle, güzel bir performans ortaya koydu ve 3 yılda Vakıfbank'ın büyümesi çok daha sağlam hale geldi, çok daha iyi yönetilen bir banka haline geldi. Ama bugünden itibaren de genel müdür olarak şu andaki Yönetim Kurulu Başkanımız olan Sayın Halil Aydoğan ile devam edeceğiz. Süleyman Kalkan beyi de Halkbankası'nda Yönetim Kurulu Üyesi olarak görevine devam ettireceğiz. Çünkü inanıyoruz ki Süleyman Bey'in Halkbankası'na da çok büyük katkıları olacak."

Kamu bankalarında her sene böyle rotasyon yaptıklarını belirten Babacan, "Ufak tefek değişiklikler yaptıklarını, bankacılığın bunu gerektirdiğini" ifade etti.

Babacan, "Mesela yine Halkbankası'ndaki yönetim kurulu üyemizi de Vakıfbank'a kaydırdık, o da bugünkü operasyonlardan birisi olacak. Bugün hep genel kurullar var, biliyorsunuz bankaların genel kurulları. O genel kurulların olduğu tarihlerde bazen daha geniş çaplı, bazen daha dar kapsamlı insan kaynağı düzenlemelerimiz oluyor. Bankalarımızın hepsi de performans odaklı çalışıyor. Adı kamu bankası, fakat yönetim tamamen özel banka gibi artık. O kültürü çok şükür oluşturduk. Tamamen kar odaklı, verimlilik odaklı çalışıyor bankalarımız" diye konuştu.

'TALİMATLARIMIZI VERDİK'

Başbakan Yardımcısı Babacan, Ziraat Bankası ve Halk Bankası'na en kısa zamanda birer katılım bankası kurması konusunda talimat verdiklerini bildirdi.

Halk ve Ziraat bankalarına ilişkin bir soru üzerine Babacan, Türkiye'de 4 katılım bankası bulunduğunu, belirli dönemlerde "üvey evlat" yerine konulan bu bankaların 2005-2006 yıllarında yaptıkları yasal düzenlemelerle ticari bankalarla eşit düzleme, eşit rekabet şartlarına ulaştıklarını anlattı.

Katılım bankalarının o dönemde pazar payları yüzde 3 civarında olduğunu, şu anda yüzde 5-6 arasında bir rakama ulaştığını bildiren Babacan, şöyle devam etti:

"Ama ticari bankacılıkta bizim kamu bankalarımız var ve 1/3 pazar payı var. Fakat katılım bankacılığında kamu bankaları yok. Biz kamu bankalarının katılım bankacılığına da katkıda bulunacağına inanıyoruz. Ama her iki bankamıza da (bu işe girin) dediğimizde şunu söyledim; (mevcutların pazar payından almayacaksınız). Çünkü mevcut pastayı daha küçük dilimlere bölmek istemiyoruz, pastanın tümünü büyütmek istiyoruz. İki kamu bankası girdiğinde bu sektörü genişletmesi lazım, büyütmesi lazım.(Mevcut katılım bankalarımızı da sıkıntıya sokacak her türlü davranıştan, aksiyondan mutlaka özenle kaçınmamız lazım) dedim."

"NE ZİRAAT, NE HALK AZINLIK HİSSESİYLE GİRMEZ"

Başbakan Yardımcısı Babacan, bir soru üzerine, Halk Bankası ve Ziraat Bankası'na katılım bankası kurdurabileceklerini ancak Vakıfbank için bir süreye ihtiyaç olduğunu belirterek, "Ziraat Bankası ve Halk Bankası'na en kısa zamanda birer tane katılım bankası kurması konusunda talimatlarımızı verdik. Arkadaşlarımız da hızla çalışmaya başladı" diye konuştu.