Halil Aydoğan Vakıfbank Genel Müdürü oldu

Vakıfbank'ta genel müdürlük koltuğuna atama... Vakıfbank'ın 59 yıllık tarihinin son 36 yılına tanık olan Halil Aydoğan, Vakıfbank'ın yeni Genel Müdürü oldu.

Halil Aydoğan Vakıfbank Genel Müdürü oldu
Halil Aydoğan Vakıfbank Genel Müdürü oldu
GİRİŞ 29.03.2013 09:16 GÜNCELLEME 29.03.2013 11:36

Berrin Vildan Uyanık'ın haberi

Vakıfbank Genel Müdürlüğü'nden ayrılan Süleyman Kalkan'ın yerine getirilen Vakıfbank Yönetim Kurulu Başkanı Aydoğan'ın başarılarla dolu kariyeri, 1977 yılında start aldı.

Vakıfbank'ta, her kademede görev yapan, her görevin ardından bir üst basamağa tırmanan, 'tepe' yöneticiliğine kadar çıkan Halil Aydoğan, bankanın 1 numaralı ismi oldu. 

Vakıf Finansal Kiralama Genel Müdürlüğü'nden 2000 yılında emekli olduktan sonra AK Parti'den Afyonkarahisar Milletvekili olarak iki dönem Meclis'e giren Halil Aydoğan, Vakıfbank Yönetim Kurulu Başkanlığı'na da yaklaşık 1 yıl önce atanmıştı.

AYDOĞAN KİMDİR?

Halil Aydoğan, 1 Nisan 1950'de Afyonkarahisar'ın Çakır Köyü'nde doğdu. Babasının adı Mehmet, annesinin adı Hatice. 1976 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İşletme-Maliye Bölümü'nden mezun olan Halil Aydoğan, 1977 yılında Vakıflar Bankası'nda Müfettiş Yardımcısı olarak göreve başladı. 1980-1983 yılları arasında Müfettiş, 1983-1985 yılları arasında Mecidiyeköy Şubesi Müdür Yardımcısı, 1985-1996'da da sırasıyla Kadıköy, Mecidiyeköy, Taksim, İstanbul ve Şişli Şubeleri'nde Şube Müdürü olarak görev yaptı. 1996-1999 yılları arasında, Vakıflar Bankası Genel Müdür Yardımcılığı, 1999-2000 yıllarında ise Vakıf Finansal Kiralama Genel Müdürlüğü görevlerinde bulundu. 22 ve 23. dönem Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Afyonkarahisar Milletvekilliği yapan Halil Aydoğan, 05.01.2012 tarihinde Vakıflar Bankası Yönetim Kurulu Başkanlığı'na atandı.

BANKAYA REKORLARLA TANIŞTIRAN KALKAN, HALK BANKASI YÖNETİMİNE ATANDI

Vakıfbank'ta birçok ilke imza atan, bankayı tarihinin en yüksek kar rakamıyla tanıştıran Süleyman Kalkan, genel müdürlük görevinden ayrıldı.

2010 yılının Mart ayında, İş Bankası Balmumcu Şube Müdürü iken Vakıfbank Genel Müdürlüğü'ne getirilen Süleyman Kalkan, tam üç yıl sonra yine Mart ayında Genel Müdürlük görevinden ayrıldı. Vakıfbank'ta birçok ilke imza atan, bankayı tarihinin en yüksek kar rakamıyla tanıştıran Süleyman Kalkan, Halk Bankası Yönetim Kurulu Üyeliği'ne atandı.

İLKLERE İMZA ATTI

Kalkan'ın görevde bulunduğu 3 yılda imza attığı ilklerden biri ve en önemlisi hiç kuşkusuz, Vakıfbank Genel Müdürlüğü'nün İstanbul'a taşınması oldu. Yıllardır her genel müdürün hayal edip söylediği, ama siyasi iradeye karşı bir türlü başarılı olamadığı İstanbul'a taşıma işlemini gerçekleştirmek Süleyman Kalkan'a nasip oldu.

Genel Müdürlüğün İstanbul'a taşınmasından sonra önemli kararlardan biri de bankanın Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olan hisselerinin Hazine'ye devredilmesi oldu. Bu konuda kararlı bir tutum sergileyen Kalkan, "Başbakan'ı bizzat ikna ederek" bankanın uluslararası piyasalarda itibarının artmasını sağladı.

KÂR REKORU

Süleyman Kalkan bu süreçte Vakıfbank tarihinde köklü değişikliklere imza atarken bankanın karlılığını da ihmal etmedi. Banka hem çeyreksel bazlarda hem de yıllık dönemlerde sürekli tarihi karlar elde etti. Örneğin 2012 yılında Vakıfbank, 1 milyar 460 milyon TL kar açıkladı. Bankanın 2012 yılının son çeyrek karı ise 450.7 milyon TL olarak gerçekleşti.

ŞUBE REKORU

Vakıfbank son üç yılda bir yandan kar rakamını artırırken bir yandan da orta ölçekli bir banka kadar yeni şube açtı. Süleyman Kalkan Vakıfbank'a genel müdür olarak atandığında bankanın şube sayısı 540'tı. Son üç yılda bankanın şube sayısı 750'ye ulaştı. Yani Vakıfbank, Süleyman Kalkan döneminde 210 tane yeni şubeyi hizmete soktu. İlk kez özel bankacılık yapmaya başladı, sadece özel müşterilere hizmet veren 'özel bankacılık şubeleri' devreye alındı.

'KAMU'DAN DEĞİL HALDEN ANLADI

Vakıfbank bu süreçte 'Halden Anlayan Banka' konseptiyle yeni bir imaj kampanyası başlattı. Mustafa Denizli, Türkan Şoray gibi kendi alanında başarılı olan ve Türk toplumu tarafından sevilen isimleri reklam yüzü yaparak yeni bir dönem başlattı.

AVRUPA ŞAMPİYONU

Süleyman Kalkan bu süreçte bankanın sosyal sorumluluk projelerine de ayrı bir önem verdi. Voleybol sporunun gelişmesi için çaba sarf eden Vakıfbank, bir yandan da bayanların spora olan ilgisinin artmasına neden oldu. Bu süreçte Vakıfbank Bayan Voleybol Takımı 'Filenin Sultanları' iki kez Avrupa Şampiyonu olarak hem Vakıfbank'ın hem de Türkiye'nin adının altın harflerle yazılmasını sağladılar.

SÜLEYMAN KALKAN KİMDİR?

İş Bankası Balmumcu Şube Müdürü iken sürpriz bir şekilde Vakıfbank'a Genel Müdür olarak atanan, yine sürpriz şekilde görevden ayrılıp Halk Bankası Yönetim Kurulu Üyeliği'ne getirilen Süleyman Kalkan, 1956 Kırşehir doğumlu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden mezun olan Kalkan, 1983 yılında Türkiye İş Bankası Teftiş Kurulu'nda Müfettiş Yardımcısı olarak göreve başladı. 1993 yılında Bireysel Krediler Müdürlüğü Müdür Yardımcısı, 1995 yılında da I. Krediler Müdürlüğü Bölge Müdürü görevlerine atandı.

1997 yılından 2003 sonuna kadar Sorunlu Krediler Müdürlüğü görevini yürüten Kalkan, Temmuz 2006'ya kadar Levent Şubesi Müdürlüğü yaptı. Daha sonra İş Bankası'nın en büyük şubelerinden biri olan Balmumcu'ya Şube Müdürü olarak atandı.

1994-2007 yılları arasında çeşitli şirketlerde denetçilik ve Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde de bulunan Kalkan, 2007-2010 arasında Anadolu Hayat Emeklilik'te Yönetim Kurulu Üyeliği görevini sürdürdü. 25 Mart 2009 tarihinden itibaren 2010 yılı Mart ayına kadar da TSKB Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı.

KAYNAK: FINANSGUNDEM.COM