Bank Asya SUKUK'la büyüyecek

BANK Asya uluslararası piyasalardan sukuk ihracı yoluyla 10 yıl vadeli 250 milyon dolar sağladığı sermaye benzeri kredi ile sermaye yeterlilik rasyosunu yüzde 16'ya çıkardı. Yeni rasyo ile 5 milyar liralık yeni kredi verme imkanı doğmuş olacak.

Bank Asya SUKUK'la büyüyecek
Bank Asya SUKUK'la büyüyecek
GİRİŞ 26.03.2013 08:08 GÜNCELLEME 26.03.2013 08:14

Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz, sağlanan sermaye benzeri kaynakla bankanın sermayesinin 450 milyon lira arttığını belirterek, "İşlem öncesi yüzde 13.5 olan sermaye yeterlilik rasyomuz da yüzde 16'ya çıkarak bu açıdan katılım bankaları arasında ilk sıraya yerleşmiş olacağız" dedi.

Yeni kaynakla ve yeni sermaye yapısıyla bankanın daha önce belirlediği şubeleşme ve büyüme hedeflerini yeniden ele alacaklarını belirten Beyaz, daha önce bu yıl için yüzde 22 olarak belirledikleri nakdi kredilerdeki büyüme oranını da yeni hedefler doğrultusunda revize edileceğini ifade etti.

Bank Asya'nın sukuk ihracı yoluyla sağladığı sermaye benzeri kredide, yıllık getiri oranı yüzde 7.5 olarak belirlenirken, altı ayda bir kâr payı ödemeli 250 milyon dolar tutarındaki krediyi bankanın beşinci yıl sonunda kapatma opsiyonu bulunuyor.

Sermaye benzeri kredinin çok özel bir borçlanma yöntemi olduğunu söyleyen Beyaz şunları kaydetti:

DÜNYADA İLK 5'TE

"Bankaya birşey olması durumunda krediyi veren, sermayedardan bir önceki alacaklı konumunda olur. Dolayısıyla sermaye benzeri kredide, kuruma büyük güven duyulması gerekiyor. 10 yıl vadeli olarak aldığımız bu krediye 80'den fazla yatırımcı iştirak etti. Bu Türkiye ekonomisine ve Bank Asya'ya duyulan güveni göstermesi açısından çok önemli. Uluslararası piyasada sukuk ihracı yoluyla bu büyüklükte borçlanma çok az, dünyada ilk 5'te yer oluyor."

Yurtdışından 1.5 milyar dolar

BANK Asya'nın geçen yıl 1 milyar dolar yurtdışı borçlanması gerçekleştirdiğini belirten Ahmet Beyaz, bu yıl bu rakamı 1.5 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini de kaydetti. Toplam 21.4 milyar lira aktif büyüklüğü bulunan Bank Asya, 2012 sonunda 16 milyar lira krediler ve alacaklar kalemine sahip.

Yeni katılım bankası  sektör lehine

KAMUNUN iki yeni katılım bankası kurmaya dönük çalışmalarına ilişkin Ahmet Beyaz, "Yeni oyuncular pastayı daha da büyütecek. Sektöre yeni bankaların gelmesi rekabeti bozmaz. Yeni oyuncuların gelmesinden tedirgin değiliz, rekabeti artıracak diye düşünüyoruz. Biz işimize bakıyoruz" diye konuştu.