Bankaların personele 'denetim' tembihi

Rekabet Kurulu'nun rekor cezasından sonra şimdi de Çalışma Bakanlığı'nın denetlediği bankalar işi baştan sıkı tuttu. Bazı bankalar, çalışanlarına yolladığı yazıda "Sakın iş müfettişlerine 10 saat çalıştığınızı söylemeyin" talimatı verdiği öğrenildi.

Bankaların personele 'denetim' tembihi
Bankaların personele 'denetim' tembihi
GİRİŞ 25.03.2013 07:57 GÜNCELLEME 25.03.2013 07:57
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı iş müfettişleri tarafından denetime alınan bankalar, Rekabet Kurulu'nun rekor cezasının ardından adeta yoğurdu 'üfleyerek' yemeye başladı.

İş müfettişlerinin denetimlerinin ardından yüksek tutarlı ikinci bir ceza ile karşı karşıya kalmaktan endişe eden bazı bankalar,  personeline "sakın müfettişe 10 saat çalıştığınızı söylemeyin" talimatı yayınladığı  tespit edildi.

Rekabet Kurulu, 12 banka hakkında başlattığı kredi ve kredi kartı faizlerine yönelik rekabeti ihlal soruşturması sonrası 1.1 milyar liralık rekor ceza kesmişti.

Rekor cezanın ardından, bankalar önce çalışanlarına "diğer banka çalışanlarıyla mail trafiğine girmeyin" uyarısında bulunmuşlardı. Son olarak Çalışma Bakanlığı'nın incelemeleri üzerine bazı bankalardan yine çalışanlarına talimat verdiği öğrenildi.

'Nasıl ifade verilir'

Skandal talimat, Türkiye'nin önde gelen bir özel bankasının şubelerinden çıktı. Banka yöneticilerinin imzasını taşıyan ve toplam 5 sayfadan oluşan talimatta, iş müfettişlerinin şubelerde 'fazla mesai' konusunda inceleme yaptığı hatırlatılarak, personelin müfettişin sorularına nasıl yanıt vereceği maddeler halinde sıralandı. Star'dan Hüseyin Özay'ın haberine göre ulaşılan talimatta, personelin  iş müfettişlerine, 'Mesaimiz 09.00 'da başlıyor ve 18.00'da bitiyor', 'Bayram tatili ve diğer tatillerde yaptığımız çalışmaların fazla mesaileri ödeniyor' şeklinde ifade vermesi isteniyor.

Para cezası gelebilir

İş müfettişleri incelemelerinde,  bazı bankalarda değişik zamanlarda mesai saatlerinin saat 18.00'de bitmediğine yönelik talimatlarının olduğunu tespit ettiler. Söz konusu talimatlarda yöneticilerin, "Mesai 08.30'da başlar ve iş bitiminde sona erer" şeklinde uyarıların olduğu belirlendi. Bunun üzerine, iş müfettişleri bir çok bankada 'fazla mesai' konusunda inceleme başlattı. İncelemeler sonucunda, şube bazında bankalara idari para cezası kesilmesi gündeme gelecek.

Çalışanlar çapraz sorguya alındı

İş müfettişlerinin bankalarda gerçekleştirdiği inceleme, çalışanlardan gelen çok sayıdaki şikayet mektubu üzerine başlatıldı. İnceleme çerçevesinde, çalışanlar çapraz sorguya alınıyor ve personele fazla mesai ücreti ödenip ödenmediği araştırılıyor. Bankacılık sektöründe, günlük çalışma süresi 10-12 saati buluyor. Ayrıca hafta sonu ve tatil günlerinde de bir çok bankada çalışma yapılıyor.

YORUMLAR 2
  • teoman oraloglu 11 yıl önce Şikayet Et
    çooookkk üzüleceksiniz.... kapatın şu bankaları.. pekçok müslüman evladı ,, ahirette helak olacak. Faiz müesseseleri bu islam ülkesine yakışmaz. Benden söylemesi. çoookkkk üzüleceksiniz,, çooookkk... bu bir nasihattir.
    Cevapla
  • hasangulten 11 yıl önce Şikayet Et
    BANKA PERSONELİ. Bankalarda ,kredi bölümüne bakan personele ,bankaca primde veriliyor sanırım. bir yakınım kredi çekecek olmuş,kredi bölümündeki personel kendisinden faturalarını bankaya ödeme talimatıyla ödetmesini,aksi takdirde kredisine onay çıkmayacağını söylemiş. halbuki banka kanunlarında böyle birşey yok ,kredinin şartlara uyan her müşteriye verilmesi lazım.yani bu düpedüz personelin prim almak için müşteriyi kandırması.
    Cevapla