Bankalar öğrenci bursunda bile aidat kesiyor!

Aidat ve havale ücretleri tepki çeken bankaların, lise öğrencilerinin burslarından da işletim ücreti adı altında kesinti yaptığı ortaya çıktı.

Bankalar öğrenci bursunda bile aidat kesiyor!
Bankalar öğrenci bursunda bile aidat kesiyor!
GİRİŞ 24.03.2013 09:12 GÜNCELLEME 24.03.2013 09:12
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

İtiraz eden veliden ise kesinti yapılmaması için ya öğrencinin hesabına her ay 150 lira para girişi yapması ya da üç faturayı banka üzerinden talimatla ödemesi istendi.Zaman'dan Abdulkadir Cembekli'nin haberine göre tüketiciler ile bankaları sık sık karşı karşıya getiren hesap kesim ücretinin, bazı bankalar tarafından öğrenci burs hesaplarından da kesildiği ortaya çıktı.

Devlet parasız yatılılık ve bursluluk sınavını kazanarak burs almaya başlayan kızının hesabından işletim ücreti kesildiğini fark eden N.T., beş yıldır uğraş veriyor.

Önce bir otomatik ödeme talimatıyla sorunu çözeceğini söyleyen banka ise zamanla fatura sayısını 3'e çıkarttı ve işletim ücreti kesmeye devam etti.

Tüketicilerle bankaları karşı karşıya getiren hesap işletim ücretlerinin, devletten burs alan düşük gelirli lise öğrencilerini de mağdur ettiği ortaya çıktı. Üç ayda bir 375 lira alan öğrencilerden yılda 60 lira hesap işletim ücreti kesiliyor.

Ücrete itiraz eden velilere üç faturayı otomatik talimatla banka üzerinden ödeme şartı konuluyor. Kızının devlet parasız yatılılık ve bursluluk sınavına girerek burs kazandığını belirten İstanbul'dan N.T., "Bankaların burs parasından çıkar gözetmesi çok ayıp." diyor.

Burs ödemesinin yapıldığı kızının adına ait hesaptan para kesildiğini fark eden N.T., sebebini sorunca, bankanın her ay 5 lira hesap kullanım ücreti kestiğini öğrenmiş. Bu durumu bankaya şikâyet ettiğinde ise banka yetkilileri, veliden hesap ücreti almamak için öğrencinin hesabına her ay 150 lira para girişi yapmasını ya da bir faturasını banka üzerinden otomatik fatura ödeme talimatıyla ödemesini istemiş.

Fatura ödeme talimatını kabul eden veliden ise bir süre sonra 2 adet fatura talimatı vermesi talep edilmiş. Bunu da kabul eden N.T., kızının hesabından tekrar kesinti yapıldığını görünce soluğu yine  bankada almış. Bankanın bu sefer fatura talimatı sayısını 3'e çıkardığını belirten N.T., "Vatandaşlardan hesap kullanım ücreti alınabilir ama devletin burs verdiği lise öğrencisinin burs hesaplarından da hesap kesim ücreti alıyorlar." diyerek, tepkisini dile getiriyor.

Kızının 5 yıldır burs aldığını ve bursun banka tarafından kesilmemesi için 5 yıldır uğraş verdiğini kaydeden veli, "En başta 1 otomatik fatura ödeme talimatı verdik. Biraz zaman geçince bu sefer '1 fatura yetmez, 2 fatura talimatı vereceksin' dediler. İki seneyi geçkin süredir bu şekilde faturalarımızı o hesap üzerinden ödedik. Ancak bu ay tekrardan hesap kesim ücreti almaya başladılar.Gidip sorduğumda fatura talimatı sayısının 3'e çıkarıldığını öğrendim." diyor.

Geçen ay faturanın ödenmesi için hesaba 117 lira para yatırdığını ancak 5 lira 10 kuruş hesap kesim ücreti kesilince faturanın ödenmediğini belirten N.T., faturanın yatırılmadığını, evine elektriği kesmeye gelen yetkililerden öğrendiğini ifade ediyor.

N.T., "3 ayda 370 lira olarak verilen bursun 15 lirasına hesap ücreti adı altında el koyuyorlar. Çocuk başarısından dolayı bu bursu alıyor ama aynı zamanda da belli bir gelir düzeyinin altında olduğu için alıyor bu parayı." ifadelerini kullanıyor.

Tüketici Hakları Derneği (THD) Başkanı Turhan Çakar, bu gibi problemlerle çok karşılaştıklarını ve bankaların bu uygulamalarının tüketicileri mağdur ettiğini belirtiyor. Bankaların ihtiyaç sahibi öğrencinin bile burs parasına göz koyduğunu kaydeden Çakar, bu uygulamaların tüketici haklarına uygun olmadığını ve mutlaka şikâyet edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Turhan Çakar, benzer durumla karşılaşan tüketicilere ikamet ettikleri yerin kaymakamlığında bulunan tüketici hakları hakem heyeti başkanlığına başvurmasını tavsiye ediyor: "Bu gibi durumlarda yargı kararı olunca hakem heyetleri bu kararı uyguluyor. Yargı kararı olmayınca heyetler olumlu ya da olumsuz karar verebiliyor. Eğer hakem heyeti olumsuz cevap verirse heyet ile ilgilenen baro temsilcisi avukatla görüşülsün. O da olmazsa tüketici dernekleri ile irtibat kurulsun."

YORUMLAR 1
  • CEMAL YÖRÜK 11 yıl önce Şikayet Et
    BDDK. niye var o zaman kardeşim. hükümet bir gecede işine gelmeyen işe kanun hükmünde kararname ile çözüm bulur iken buna nasıl müdahale edemiyor.gerçi seçim zamanı çözülür ben çözdüm olur.yazıklar olsun.
    Cevapla