Savunma sanayinde 'milat' denilen anlaşma

Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile Türk Eximbank arasında, ''Savunma Sanayi İhracatı Destek Kredisi'' protokolünün imzalanması dolayısıyla SSM'de tören düzenlendi. Türk Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan, anlaşmayı "Milat" olarak değerlendirdi

Savunma sanayinde 'milat' denilen anlaşma
Savunma sanayinde 'milat' denilen anlaşma
GİRİŞ 12.03.2013 07:23 GÜNCELLEME 12.03.2013 07:23

Türk Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan, Savunma Sanayi İhracatı Destek Kredisi Protokolü ile savunma sektörüne ciddi katkı sağlanacağını belirterek, ''Bugünkü anlaşma bir milat. Belki kısa sürede büyük sonuçlar alınmayabilir. Ama önümüzdeki yıllarda bunun büyük katkılarını göreceğiz'' dedi.

Türk Eximbank Genel Müdürü Kaplan, burada yaptığı konuşmada, Eximbank'ın son 2  yıldır önemli bir dönüşüm süreci geçirdiğini, 2010'da verdikleri destek miktarının 8 milyar dolar civarında iken 2013 itibariyle bu rakamın 22 milyar dolara ulaştığını bildirdi. Türkiye ihracatının yüzde 15'ine finansman desteği sağladıklarını anlatan Kaplan, ''Eskiden katma değeri düşük mallar ihraç edilirken, artık katma değeri daha yüksek mallar ön plana çıkmaya başladı. Biz kısa vadeli işlemlerde ciddi yol aldık. Kısa vadeli kredilerimiz 6 milyar doları buldu. Bizim orta ve uzun vadeli desteklerimizin geliştirilmesi gerekiyordu. Bu çerçevede biz ülke kredi ve garantilerinde yeni bir sistem yürürlüğe koyduk. Orta ve uzun vadeli sigortayı başlattık'' diye konuştu.

Protokolün savunma sektörüne ciddi katkılar sağlayacağını ifade eden Kaplan, ''Bugünkü anlaşma bir milat. Belki kısa sürede büyük sonuçlar alınmayabilir. Ama önümüzdeki yıllarda bunun büyük katkılarını göreceğiz'' değerlendirmesinde bulundu.

Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar da protokolle çok önemli bir enstrümanı hayata geçireceklerini belirtti.

Bunun, sektörün uzun yıllardır talep ettiği bir konu olduğunu belirten Bayar, ''Sektörümüzün artık geldiği noktada satacak malımız var. Tasarımı ve teknolojisi kendimize ait olan ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) envanterine girmiş her ürünümüz satacak malımız haline geliyor'' dedi.

Hedef pazarlarının bir kısımının finansman sorunu bulunmadığını, bu manada zorluk yaşamadıklarını ancak bir kısımının da uzun vadeli alıcı finansmanına ihtiyacı olduğunu kaydeden Bayar, bu noktada da ciddi rekabet zafiyeti yaşadıklarını söyledi.

İmzalanacak bu protokolün ardından, önemli gelişmeleri yakın zaman içinde göreceklerini vurgulayan Bayar, şöyle konuştu:

''Bizim ihracatımız çok katma değerli ihracat olacak. İhracat rakamlarımız küçük olabilir ama içi çok kıymetli. Türkiye'nin ihracatının tonu 1.600 dolar, Ankara'nın ihracatının tonu ise 23 bin 500 dolar. Bu farkın önemli bölümü savunma sanayi ihracatından kaynaklanıyor. Dolayısıyla savunma sektörünün ihracatı son derece katma değerli, teknolojik içeriği olan ve ülkeler arası işbirliğini geliştirecek bir ihracattır.''

Türk Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Metin

Türk Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Alaaddin Metin ise imzalanan protokolle, borçlu ülke devletleri tarafından SSM'ye iletilen kredili alım taleplerinin Eximbank'ın benimsediği prensipler doğrultusunda ülke kredisi ve garanti programları kapsamında karşılanmasının öngörüldüğünü söyledi.

Protokolün, finansmana konu işlemlerin çerçevesini de belirlediğini ifade eden Metin, bu kapsamda ateşli, tahrip edici silah, silah sistemi ve mühimmat niteliği taşımayan her tür savunma, havacılık, uzay ve güvenlik ürün ve hizmet ihracatının finanse edilmesinin hedeflendiğini kaydetti.

SSM Uluslararası İşbirliği Daire Başkanı Lütfi Varoğlu da savunma sanayi ihracatı destek kredisinin 7-8 yıldır gündemlerinde olan bir konu olduğunu söyledi.

Varoğlu, bu protokolle amaçlarının ülkelerden gelen kredi talebinin karşılanması, ürün bazındaki rekabetçi güçlerinin finansmanla daha da arttırılması olduğunu söyledi.

Varoğlu, bu sayede Çin ve Güney Kore gibi kredili satış yapan rakiplerle daha kolay mücadele edilebileceğini kaydetti.

Konuşmaların ardından SSM Müsteşarı Bayar ile Türk Eximbank Genel Müdürü Kaplan, protokolü imzaladı.

Protokol ile yabancı devlet makamlarının doğrudan ve Türk firmaları vasıtasıyla yapacakları kredi başvurularının, SSM tarafından ön değerlendirilmesi ve Türk Eximbank tarafından tahsis, usul ve esaslarının belirlenmesi mümkün olacak.