Engelliler yeni işlerine ne zaman kavuşacak?

Özürlü Memur Seçme Sınavı'nda (ÖMSS) yeterli puan alanlar ve kura başvurusunda bulunanlar yeni atamalar için tercih yapabilecek.

Engelliler yeni işlerine ne zaman kavuşacak?
Engelliler yeni işlerine ne zaman kavuşacak?
GİRİŞ 14.02.2013 11:33 GÜNCELLEME 14.02.2013 11:33

Tercih kılavuzları bu ay yayımlanacak, yerleştirmeler ise Mart'ta tamamlanacak.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi AA muhabirine yaptığı açıklamada, Özürlü Memur Seçme Sınavı'nın (ÖMSS) ilk yerleştirmelerinin geçen yıl yapıldığını, bir yılda iki yerleştirme yapılamadığı için ikinci yerleştirmelere yönelik 2013'ün beklendiğini ifade etti.

Çiftçi, ''Yine burada da sınavın sonuçlarıyla alınan puanlarla tercih yapma, daha önceki kuraya başvuruda bulunmuş kişilere de kurayla yerleştirme hakkı doğacak. Dolayısıyla yeni bir başvuru şu anda söz konusu değil, sadece tercih kılavuzları doldurulacak'' diye konuştu.

Devlet Personel Başkanlığı ve ÖSYM ile üçlü bir çalışma yürüttüklerini anlatan Çiftçi, Şubat ayı içinde tercih kılavuzlarının yayımlanmasının, Mart ayında da yerleştirmelerin tamamlanmasının hedeflendiğini bildirdi.

Çiftçi, 8 bin 115 kadronun memuriyet için tahsis edildiğini, böylece bir yıl içinde devlette toplam 15 bin kadro tahsisi yapıldığını anlatarak, engelli kadrolarının tamamının doldurulmasını amaçladıklarını söyledi.

Sağlık Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı gibi teknik özellikler gerektiren kadroların ilk yerleştirmede tam olarak dolmadığını hatırlatan Çiftçi, şunları söyledi:

''Şu anda Türkiye'de hemşirelik, psikoloji, sağlık teknikeri engellimiz çok yok. Branşlaşmış lisans mezunu engelli sayımız yeterli değil. O yüzden bir sonraki sınav için bizim en büyük gayretimiz bu alanda engelli kişilerin üniversite eğitimlerini de tamamlaması. Devlette hizmet esas, bu hizmetin yürütülmesi için nitelikli kadro gerekiyor. İkinci yerleştirme için doldurulabilecek kadro tahsislerinde Devlet Personel Başkanlığı ile mümkün olduğu kadar bunu yapmaya gayret ettik. Hemşirelik kadrolarının boş kalması göz önünde bulundurularak Sağlık Bakanlığı'nda belki de düz memur kadrosu olabilecek kadroları mümkün olduğu kadar buralara aldık. Çünkü ilk yerleştirmede 2 bin civarında kadro boş kalmıştı. Bu boşlukların olmasını arzu etmiyoruz, ayrılan kadroların doldurulmasını amaçlıyoruz. Hem engellilerin eğitimlerinin takviye edilmesi hem de bir taraftan kadro tahsislerinin düzenlenebileceği kadar belli bir seviyeye çekilmesi sağlandı. Bundan sonraki aşamada daha fazla oranda yerleştirme göreceğiz.''

Çiftçi, ÖMSS'deki soruların, kullanılan yöntemlerin de başarılı olduğunu vurguladı.

-Engelli öğretmen atamaları-

Çiftçi, ÖMSS'ye giren yaklaşık 900 engelli öğretmen adayının olduğunu ifade ederek atamalarda engelli öğretmenlerin aldığı puanlar, engellilik durumları ve branşlarının dikkate alınacağını kaydetti.

Aylin Çiftçi, şöyle devam etti:

''Milli Eğitim Bakanlığı bu yönde bir çalışma yapıyor. Bu üç faktör gözönünde bulundurularak en verimli sonucu alabilmeyi hedefliyoruz. Bu faktörün değerlendirilmesiyle engelli memur öğretmen istihdamları da yerleştirmelere paralel olarak gerçekleştirilmiş olacak.

Aslında bunu 8 bin 115'e artı olarak belirtmemiz gerekiyor bu 900 kişiyi. Kura için de benzer şekilde. Lise mezunu olmayan kişilerin ÖMSS ilk yerleştirmesi için kura başvurusunda bulunan 60 bin civarında engellimiz vardı. Bu kişiler için de tekrar başvuru yapmaya gerek kalmadan tercih kılavuzları doldurularak kurayla alınabilmeleri mümkün olabilecek. Bununla ilgili net bilgiler en geç 10 günlük süre zarfında, ÖSYM, www.ozurluveyasli.gov.tr ve Devlet Personel Başkanlığı'nın web sitesinden takip edilebilecek.''

KAYNAK: AA